Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Evropské kluby se brání plánovanému rozšíření MS o další země

Curych – Předseda světové federace FIFA Gianni Infantino nedávno přišel s návrhem rozšířit světový šampionát ze současných 32 zemí na 48 účastníků. Proti tomuto plánu se však nyní ohradila Asociace evropských klubů ECA, které se nelíbí především nárůst o další zápasy, jejichž počet je v sezoně vrcholových hráčů už teď hraniční.

Sport
zdroj: ČT4

"Počet zápasů, které musí hráči absolvovat, už teď dosáhl nepřijatelné hranice, zejména pro reprezentanty," stojí v prohlášení ECA. "Proto jsme proti a poslali jsme Giannimu Infantinovi dopis, ve kterém ho žádáme, aby od nápadu rozšířit budoucí světové šampionáty upustil," dodala asociace, která čítá přes 200 klubů.

"Musíme myslet především na sport. Politika a komerce by ve fotbale neměly být vždy prioritou. V zájmu fanoušků i hráčů naléháme na ponechání současného modelu," přidal Karl-Heinz Rummenigge, předseda ECA, jejímiž členy jsou například Arsenal, Chelsea, Manchester City, Manchester United nebo Barcelona s Realem Madrid. Z českých klubů v asociaci jsou Plzeň, Slavia, Sparta, Teplice a Liberec.

Návrhem na rozšíření mistrovství světa na 48 účastníků, kdy by ze 16 skupin postupovaly dva nejlepší celky, by se měl projednávat na lednovém zasedání výkonného výboru FIFA. Ten bude mimo jiné také projednávat i dvě možnosti rozšíření na 40 týmů, a to ve formátech osmi skupin po pěti a deseti skupin po čtyřech týmech.

V tomto případě by se zvýšil počet utkání ze stávajících 64 na 96. Zatímco evropský fotbal těmito možnými změnami nadšen není, velkou podporu má Infantinova vize v Asii a Africe. Právě z těchto kontinentů by se v případě přijetí návrhu ukázalo více týmů než v současnosti.

 

Zdroj
ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články