Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slavia obrala Leverkusen. Zahozenou penaltu Stancia napravil Olayinka

Z Beer Ševy odjeli naprázdno, ale ztracené body získali doma. V důležitém utkání druhého kola základních skupin Evropské ligy fotbalisté Slavie Praha porazili Leverkusen 1:0. Pražané hráli od 22. minuty proti oslabenému soupeři, když červenou kartu dostal Karim Bellarabi. Ve druhém poločase neproměnil penaltu Nicolae Stanciu, ovšem o čtvrt hodiny později posadil z rohu míč na hlavu Petera Olayinky, který rozhodl.

Peter Olayinka se raduje z gólu v Evropské lize
zdroj: REUTERS

Česká liga je kvůli opatřením v boji proti šíření koronaviru přerušena, protože šlo ale o mezinárodní zápas, dostala Slavia stejně jako předtím Liberec se Spartou od hygieny výjimku, aby mohla doma hrát. Souboj v Edenu se uskutečnil bez diváků.

Čeští mistři, kteří v úvodním kole prohráli s Beer Ševou 1:3, jsou ve skupině C třetí. Všechny čtyři týmy mají na kontě tři body. Nice, které před týdnem utrpělo v Leverkusenu debakl 2:6, dnes zdolalo Hapoel 1:0. Za týden Slavia přivítá v Edenu právě francouzský celek. Do jarních vyřazovacích bojů projdou první dva týmy v tabulce.

Domácí trenér Trpišovský nasadil Masopusta jako pravého obránce a na hrot útoku postavil Lingra. Na druhé straně chyběl český útočník Patrik Schick, který se po zranění teprve zapojil do tréninku a s mužstvem do Prahy neodcestoval.

Leverkusen šel málem do vedení už zkraje třetí minuty. Gólman Kolář rozehrál přímo na Bellarabiho, který však odkrytou branku netrefil. Hostující záložník byl i u klíčového momentu utkání. Ve 22. minutě podrazil Provoda a rozhodčí Collum ho nečekaně vyloučil.

Pražané si navzdory přesilovce v prvním poločase žádnou větší příležitost nevypracovali, finský brankář se slovenskými kořeny Hradecky si s Holešovou střelou zpoza vápna bez problémů poradil. Naopak Kolář vytěsnil Demirbayův přímý kop na roh.

Ani po změně stran nedokázali domácí Leverkusen zmáčknout. V 64. minutě Hradecky fauloval Olayinku a sudí nařídil penaltu. K ní se postavil Stanciu, který byl na hřišti teprve několik minut. Hradecky však vystihl směr jeho střely a vyrazil i dorážku rumunského záložníka.

Hradecky si poradil i se Stanciovou střelu z dálky, kterou vytáhl na roh. Z jediného rohového kopu v utkání rozhodla Slavia o výhře. Olayinka se dostal před Dragoviče a hlavou vystřelil domácím plný bodový zisk.

Leverkusen po inkasované brance přidal a dostal Slavii pod tlak. V nejvýraznější příležitosti se ocitl Amiri, který si naběhl do vápna na centrovaný míč, zakončení se mu ale nepovedlo.

Slavia Praha - Bayer Leverkusen 1:0 (0:0)

Branka: 80. Olayinka. Rozhodčí: Collum - Connor, Ross (všichni Skot.). ŽK: Provod, Olayinka, Musa, Ševčík, Kolář (všichni Slavia). ČK: 22. Bellarabi (Leverkusen). Bez diváků.

Sestavy:

Slavia: Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš (61. Stanciu) - Malinský (71. Sima), Ševčík, Provod (76. Traoré), Oscar (61. Olayinka) - Lingr (46. Musa). Trenér: Trpišovský.

Leverkusen: Hradecky - Jedvaj, Tah, Dragovič, Wendell - Baumgartlinger, Demirbay - Bellarabi, Wirtz (67. Amiri), Diaby - Alario (46. Bailey). Trenér: Bosz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články