Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň si jela do Izraele pro Evropskou ligu, přiveze jen zklamání

Konec v Evropě. Hráli o Ligu mistrů, teď nemají ani Evropskou ligu. Fotbalisté Viktorie Plzeň neuspěli ve 4. předkole, když v Izraeli podlehli Hapoelu Beer Ševa 0:1. Utkání rozhodl už ve 4. minutě gól z penalty po faulu brankáře Hrušky. Ten ale potom Viktorii několikrát podržel. Plzeňský celek začal být jakžtakž nebezpečný až v závěrečné půlhodině, ale nestačilo to. Viktoria ve druhé sezoně po sobě nepostoupila do hlavní fáze pohárů.

Beer Ševa - Plzeň
zdroj: ČTK/AP autor: Ariel Schalit

Svěřenci trenéra Adriana Guly ve 2. předkole Ligy mistrů prohráli v Alkmaaru 1:3 po prodloužení, poté ve 3. předkole EL doma porazili Sönderjyske 3:0, ale duel v Izraeli nezvládli. Kvůli koronavirové pandemii se letos celá kvalifikace pohárů hraje bez diváků a s výjimkou 4. předkola LM jen na jedno utkání místo dvou.

V plzeňské základní sestavě dostal šanci záložník Bucha místo Káčera. Nechyběl ani stoper a kapitán Brabec, který kvůli zranění kotníku nedohrál nedělní ligový zápas s Brnem. Hostům se začátek vůbec nepovedl. Po Acolatseho akci chtěl brankář Hruška vyboxovat míč, ve vzduchu ale vedle spoluhráče Kalvacha trefil také Agudela a srbský rozhodčí Jovanovič nařídil pokutový kop. Ten s přehledem proměnil Portugalec Josué.

"Teď je zbytečné řešit, jestli byla přísná, nebo ne. Prostě penalta, rozhodčí si to obhájí. Mně to chlapci ukazovali na mobilu. Nejsem rozhodčí, abych to hodnotil. Stále máte 90 minut, abyste na to zareagovali," upozornil trenér Gula.

Viktorii dělal problémy především pohyblivý křídelník Acolatse. Po jeho dalším centru v 16. minutě zakončoval v šestnáctce Agudelo, ale Hruška tentokrát nezaváhal a střelu pohotově vykopl. Plzeňští působili hodně staticky a za první poločas si nevypracovali žádnou větší šanci. Jen těsně před pauzou Kalvachovu dalekonosnou ránu z přímého kopu chytil gólman Levita.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Beer Ševa - Viktoria Plzeň

"Po gólu si zalezli do bloku a my se tam nedokázali dostat. Dělali jsme si to zbytečně složité v křídelních prostorech místo toho, abychom to tam možná hnedka poslali," uvedl záložník Lukáš Kalvach.

Hráči Beer Ševy odstartovali lépe i po změně stran a měli blízko k druhé brance. Nejprve Agudelo v 53. minutě trefil tyč, vzápětí Kabhovu střelu po dalším individuálním průniku zneškodnil Hruška a plzeňský gólman poté včasným vyběhnutím vychytal i Goldberga.

Západočeši ve druhém dějství poprvé zahrozili po hodině hry, kdy Kopic hlavičkoval vedle. Nejblíže vyrovnání byla Plzeň v 67. minutě. Buchovu střelu vyrazil brankář Levita, který pak s problémy zlikvidoval i Čermákovu dorážku.

Na druhé straně Acolatse utekl obráncům a jeho přízemní pokus se otřel o tyčku. Hosté si v závěru nedokázali vytvořit souvislý tlak a až na Hejdovu nepřesnou hlavičku se nedostali do větších možností.

Čeští vicemistři nenavázali na tři roky staré výhry nad Beer Ševou ve skupině Evropské ligy při své poslední účasti v soutěži.

"Do poslední chvíle jsme živili naděje, ale závěr jsme nezvládli," konstatoval středopolař Pavel Bucha. "Dneska nám chyběl klid ve finální části. To nás stálo samozřejmě postup," dodal slovenský kouč Gula.

Hapoel Beer Ševa - Viktoria Plzeň 1:0 (1:0)

Branka: 4. Josué z pen. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.). ŽK: Kabha, Dadia, Levita - Hruška, Hejda. Bez diváků.

Beer Ševa: Levita - Dadia, Miguel Vítor, Taha, Goldberg - Bareiro, Kabha, Josué - Sallalich (90.+1 Keltjens), Agudelo (75. Varenne), Acolatse (81. Yosefi). Trenér: Abukasis.

Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Klavach - Ba Loua, Čermák, Kopic - Ondrášek.

Adrian Gula (trenér Plzně): "Byl to zápas kdo s koho, tam rozhodují mikrosituace. První byla opět penaltová proti českému týmu. Na druhé straně jsme měli minimálně 90 minut, abychom se z toho dostali. Přirozeně nás to na chvilku vykolejilo, ale potom jsme poměrně zrychlili hru. Nebylo tam tolik finálních přihrávek, jako jsme potřebovali. Soupeř tím, že dal gól, to hned změnil a šel do pětice vzadu a pokryl nám šířku hřiště. Chlapci se tam snažili nějakým způsobem dostat, ale nefungovaly nám finální vstupy, speciálně 30 metrů od brány. Přes poločas jsme si chtěli ukázat nějaký recept na takový způsob hry. Myslím, že v druhé části to bylo určitě lepší, jakoby to z chlapců spadlo. Bohužel v obraně jsme nebyli stoprocentní, soupeře jsme pouštěli do brejků, ale ustáli jsme to. Dneska nám chyběl klid ve finální části. To nás stálo samozřejmě postup."

Lukáš Kalvach (záložník Plzně): "Zklamání je to samozřejmě velké, protože jsme všichni byli připravení a odhodlaní, že to zvládneme. Bohužel jsme nepostoupili. Po gólu si zalezli do bloku a my jsme se tam nedokázali dostat. Dělali jsme si to zbytečně složité v křídelních prostorech místo toho, abychom to tam možná hnedka poslali. Nedokázali jsme se tam výrazněji prosadit. Ten brzký gól je vždycky rána, trošku nás to otupilo. Ale bylo to na začátku, byl celý zápas. Prostě jsme to nezvládli."

Pavel Bucha (záložník Plzně): "Je to velké zklamání. Chtěli jsme tady urvat postup a nepovedlo se to. Soupeř dal gól, to my jsme nedali. Měli jsme na to celý zápas, inkasovali jsme na začátku. Věřili jsme, že nějaký gól dáme. Měli jsme tam nějaké závary, nevím, jestli ani šance. Nevzpomínám si. Soupeř hrál dobře, byl důrazný, organizovaný. Hrozili ještě z protiútoků, tam jsme ještě nějaké šance přežili. Do poslední chvíle jsme živili naděje, ale závěr jsme nezvládli."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články