Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jablonec opět poznal sílu Celticu. Favorit s českým týmem neměl slitování ani v odvetě

Šance na Evropskou ligu pro fotbalisty Jablonce zhasla. Český celek prohrál v 3. předkole také odvetu na půdě Celticu, když favorit slavil hladký triumf 3:0, což s vítězstvím 4:2 na půdě Severočechů znamenalo hladký postup. Dva góly dal David Turnbull a po něm se prosadil ještě James Forrest.

Jablonečtí po vyřazení z kvalifikace Evropské ligy přešli do závěrečného 4. předkola nově vzniklé Evropské konferenční ligy (EKL), v němž si zahrají s Žilinou. Začnou dvojutkání příští čtvrtek doma, odveta na Slovensku je na programu o týden později. Za postup do skupiny EKL je bonus 2,94 milionu eur (75 milionů korun).

Severočeši nenavázali na Spartu, která vloni na podzim ve skupině Evropské ligy dvakrát porazila Celtic vysoko 4:1. Jablonečtí v pohárech z kvalifikace do hlavní fáze ještě nikdy neprošli, před třemi lety postoupili do skupiny Evropské ligy přímo bez nutnosti hrát předkola.

Před týdnem dvakrát inkasovali během úvodních 16 minut a tentokrát mohli o čisté konto přijít ještě rychleji. Hned v první minutě se dostal sám před gólmana Hanuše Furuhaši, který se v posledním kole skotské ligy blýskl hattrickem, ale jabloneckého brankáře nepřekonal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rada: Odehráli jsme tu lepší utkání než doma

Ve 14. minutě už japonský útočník Hanuše propálil, radost mu však zkazil ofsajd. Domácí před téměř vyprodaným hledištěm Celtic Parku pro více než 60 tisíc diváků otevřeli skóre v 26. minutě. Jablonečtí před šestnáctkou ztratili míč, Taylor přiťukl Turnbullovi a ten po zemi prostřelil Hanuše.

Hned po změně stran upadl ve vápně po ostrém zákroku hostující Pleštil, ale německý sudí Siebert penaltu neodpískal. Vzápětí pálil kousek nad Považanec, který před šesti lety s Duklou Praha vyhrál v Glasgow nad Celticem přípravný zápas 5:3.

V 55. minutě domácí pojistili svůj náskok. Turnbull po přihrávce od McGregora napřáhl zpoza vápna a ranou k tyči překonal Hanuše. Krátce nato mohli Jablonečtí snížit, ale ani jednu ze dvou velkých šancí neproměnili. Bývalého brankáře anglické reprezentace Harta nepřekonal v 63. minutě osamocený Doležal a chvíli po něm ani Kratochvíl.

V 72. minutě inkasovali hosté potřetí. Édouard ještě svůj únik proti Hanušovi neproměnil, ale dorážející Forrest už balon dotlačil do sítě. Jablonečtí nevyhráli čtvrtý soutěžní zápas po sobě a inkasovali v nich 12 branek. Severočechům nebyl v Celtic Parku souzen ani jeden gól, pokus střídajícího Čvančary v 82. minutě zastavil obránce Taylor.

Celtic Glasgow - FK Jablonec 3:0 (1:0)

Branky: 26. a 55. Turnbull, 73. Forrest. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Koslowski (všichni Něm.). ŽK: Furuhaši, Montgomery - Kratochvíl, Holík. První zápas: 4:2, postoupil Celtic.

Celtic: Hart - Ralston, Welsh, Starfelt, Taylor - Turnbull (73. Ajeti), Rogic (73. Soro), McGregor (84. Bitton) - Forrest, Furuhaši (65. Édouard), Christie (73. Montgomery). Trenér: Postecoglou.

Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec (88. Martinec) - Pleštil (70. Malínský), Houska, Kratochvíl, Pilař (88. Smejkal) - Doležal (70. Čvančara). Trenér: Rada.

Petr Rada (trenér Jablonce): "Myslím, že pro fotbal je jen dobře, když je takováhle kulisa jako dnes. Většina hráčů před takovou kulisou ještě nehrála, ale myslím, že to na nich nezanechalo nějaké stopy. Hráli jsme od první minuty, co jsme chtěli. Chtěli jsme co nejdéle udržet čisté konto. To se nám zpočátku podařilo, ale pak jsme dostali zbytečný gól. Pleštil tam uklouzl, oni se dostali k balonu a do vedení 1:0. V kabině nebyla žádná poraženecká nálada, v druhém poločase jsme ještě chtěli být nebezpeční dopředu. Vytvářeli jsme si nějaké šance, ale ta střela soupeře zpoza šestnáctky na 2:0 byla rozhodující. Pak jsme měli příležitosti na snížení, Doležal, Kratochvíl, Čvančara. Možná jsme si za ten výkon gól a snížení zasloužili. Pak jsme ještě dostali jeden gól. Myslím si, že to dnes na 3:0 nebo na to, abychom nedali ani gól, nebylo. Hlavně v druhém poločase jsme před takovou kulisou hráli důstojnou roli. Vypadli jsme, máme ještě jednu opravu a dvojzápas Evropské konferenční ligy s Žilinou."

Miloš Kratochvíl (záložník Jablonce): "Složitý, ale krásný zápas před 60 tisíci diváky. Snažili jsme se je presovat, abychom ještě to dvojutkání zdramatizovali. Ale byl to hrozně těžký zápas. Oni hrozně dobře rotují veprostřed hřiště, odzadu dobře rozehrávají. Škoda, že jsme nedali aspoň gól, šance jsme měli. Já mohl dát gól, Doli (Doležal). Nemuselo to skončit takhle, ale na druhou stranu oni měli taky šancí dost."

Jan Hanuš (brankář Jablonce): "Když jsem přicházel na stadion a viděl tu atmosféru, cítil jsem se výborně. Hrozně jsem se na to těšil. Jen je škoda, že jsme za stavu 2:0 nedali dvě velké šance. Výsledek mohl být trošku lepší, 3:0 je velký rozdíl. Měli jsme velmi dobré pasáže, škoda, že jsme nedali nějaký gól. Čeká nás Žilina, je to dobrý soupeř, ale postup do skupiny je náš velký cíl. Věříme, že to zvládneme."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články