Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Zahrají si čeští zástupci v Evropě i na jaře? Poslední kolo ve skupinách rozhodne

Utkání o účast ve vyřazovací fázi čekají v Evropské lize (EL) i Evropské konferenční lize (EKL) česká mužstva. Slavia si v EKL zahraje v přímém souboji v Berlíně s domácím Unionem a k postupu jí stačí remíza, která eventuálně může stačit i Jablonci v Kluži. Sparta přivítá v EL kodaňskému Bröndby a bude hájit třetí místo znamenající postup do play-off EKL. Přímý přenos duelu Union Berlín – Slavia Praha sledujte od 20:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Slavia drží ve čtyřčlenné tabulce druhé místo o bod před německým soupeřem a k účasti v jarních bojích jí proto stačí nerozhodný výsledek. Červenobílí ale na remízu nechtějí spoléhat a pokusí se navázat na domácí vítězství 3:1 z úvodního vzájemného střetnutí.

"Žádný zápas se nedá hrát na remízu. Vždy hrajeme na vítězství, ale bude to hodně těžké," řekl klubové televizi asistent trenéra Zdeněk Houštecký. "Hrát s někým takhle silným na remízu by pro nás asi byla smrt," doplnil bek či záložník Lukáš Masopust.

Sešívaní, kteří do skupiny EKL přešli po vypadnutí v kvalifikaci Ligy mistrů a EL, usilují o to, aby potřetí z posledních čtyř sezon postoupili v pohárech do jarní fáze. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského v předchozích pěti kolech soutěže dvakrát zvítězili, dvakrát prohráli a jednou remizovali.

Vítězství ve skupině už má jisté Feyenoord Rotterdam, který si zahraje osmifinále EKL. Druzí ve skupinách se ve vyřazovací fázi nově vzniklé soutěže utkají o kolo dříve s celky na třetích místech v Evropské lize.

"Těšíme se na velké finále. Snad to dopadne jako naposled a získáme všechny body. Je to dobrý soupeř. Dáme do toho sto procent a doufám, že vyhrajeme," uvedl bek Alexander Bah, který dnes slaví 24. narozeniny, ale jeho start je kvůli doznívajícímu zranění nejistý.

Union se naladil skalpem Lipska

Union, jenž hraje v soutěžích UEFA poprvé skupinu, se na souboj se Slavií naladil vítězstvím 2:1 nad Lipskem. Berlínský klub figuruje na šestém místě Bundesligy. "Zápas s Lipskem jsme viděli, když jsme cestovali do Olomouce. Union je fyzicky hodně silný tým, běhavý, důrazný. Mají dobré brejkové situace, mají na to skvělé hráče," poznamenal Houštecký.

Vzhledem k nedostatečnému počtu míst k sezení hraje Union domácí zápasy v pohárech v azylu na Olympijském stadionu, kde sídlí městský rival Hertha. Kvůli opatřením proti koronaviru bude moci být v hledišti maximálně pět tisíc diváků. "Myslím, že je to pro nás trošku výhoda," dodal Houštecký.

Pražanům kromě zraněných hráčů bude chybět i elitní útočník Jan Kuchta, který si odpyká trest za tři žluté karty. Vedle Baha visí otazník také nad startem Michaela Krmenčíka, mimo hru zůstává Petr Ševčík. Naopak Ondřej Lingr bude podle trenéra Trpišovského k dispozici.

Předpokládané sestavy:

Union: Luthe - Friedrich, Knoche, Baumgartl - Ryerson, Kruse, Khedira, Haraguči, Giesselmann - Becker, Awoniyi.

Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš - Masopust, Stanciu, Lingr, Olayinka - Schranz.

Sparťané přišli před dvěma týdny prohrou 0:2 v Glasgow proti Rangers o možnost probojovat se z druhého místa do jarní vyřazovací fáze EL za jistým vítězem "áčka" Lyonem.

"Strašně nás mrzí, že pro nás Evropská liga skončila, ale když se podívám na Konferenční ligu, jsou tam mužstva, která jsou hodně zajímavá. Naším cílem před začátkem Evropské ligy bylo postoupit do jarní části evropských pohárů a umístit se do třetího místa, což stále jde," řekl po prohře v Glasgow trenér Pavel Vrba, jenž v pondělí oslavil 58. narozeniny.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rangers - Sparta Praha

Úvodní vzájemný duel v dánské metropoli skončil bez branek. Sparta následně zdolala doma Rangers 1:0, ale poté v soutěži třikrát po sobě prohrála. Bröndby ve skupině v pěti kláních nezvítězilo a venku v evropských pohárech prohrálo sedmkrát v řadě.

Zatímco Sparta se na zápas naladila sobotní výhrou 2:1 v lize v Karviné, svěřenci trenéra Nielse Frederiksena o den později podlehli doma v prvním čtvrtfinále Dánského poháru Midtjyllandu 0:2.

"Neměli jsme kontrolu na míči a nedařilo se nám ani v jiných aspektech. Udělali jsme příliš mnoho individuálních chyb a Midtjyllandu jsme dopřáli spoustu šancí v našem vápně. V tom se proti Spartě musíme zlepšit," citoval web Bröndby brankáře Madse Hermansena, jehož tým vyhrál v domácí lize šestkrát za sebou a v tabulce přezimuje na třetím místě s pětibodovou ztrátou na vedoucí Midtjylland.

Sparta si bude chtít vylepšit i domácí bilanci proti dánským soupeřům v evropských pohárech. Na Letné je porazila v jediném z pěti střetnutí a ve čtyřech z nich neskórovala. Pomoci by jí mohl i záložník Jakub Pešek, který kvůli svalovému zranění zmeškal poslední čtyři soutěžní utkání. "Pešek je hráč, který nám v zápasech předtím pomohl. Začíná s námi trénovat. Uvidíme, v jakém bude stavu," podotkl Vrba.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Holec - Wiesner, Panák, Ladislav Krejčí II, Hancko - Karlsson, Pavelka, Sáček, Karabec, Haraslín - Hložek.

Bröndby: Hermansen - Heggheim, Maxsö, Rosted - Radoševič - Bruus, Slimane, Frendrup, Mensah - Hedlund, Uhre.

Jablonec uzavře skupinu EKL v Kluži, kde zabojuje o postup do vyřazovací fáze z druhého místa. Před šestým zápasem už ale nemá situaci ve vlastních rukou, protože z třetí pozice ztrácí bod na druhý Randers, který hraje na stadionu jistého vítěze "déčka" Alkmaaru.

Favorizovaný Alkmaar si díky minulé remíze 1:1 v Jablonci zajistil účast v březnovém osmifinále. Kluž je s jedním bodem mimo hru a skončí čtvrtá ve skupině.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Jablonec - Akmaar

Severočeši v obou duelech s Randers remizovali 2:2, takže v případě bodové rovnosti rozhodne o postupujícím skóre. Dánský tým devět branek vstřelil a osm obdržel, Jablonec má vyrovnanou bilanci 6:6.

"Kdyby prohráli v Alkmaaru, možná bychom postoupili i při remíze. Na tu ale v Kluži hrát nemůžeme," měl jasno záložník Miloš Kratochvíl. "Škoda, že jsme doma s Randers dostali gól na konci. Ale šanci postoupit pořád máme a myslím, že docela velkou. Určitě pojedeme do Kluže s tím, že chceme postoupit," doplnil.

Severočeši se na Kluž naladili nedělním triumfem 2:1 na hřišti Bohemians 1905, kterým přerušili sérii devíti kol bez plného bodového zisku a poskočili na 12. místo. Přitom hosté v Ďolíčku dohrávali bez vyloučených záložníků Tomáše Malínského a Václava Pilaře.

Úřadující rumunští mistři už v sobotu vyhráli 1:0 na půdě Chindie Targoviste a vedou tabulku o osm bodů. Kluž v posledních šesti ligových kláních zvítězila, navíc bez inkasované branky.

Předpokládané sestavy:

Kluž: Balgradean - Manea, Graovac, Burca, Camora - Bordeianu, Boateng, Deac - Omrani, Debeljuh, Paun.

Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Surzyn - Hübschman - Malínský, Houska, Kratochvíl, Pilař - Čvančara.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články