Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

X faktor Hazard míří do Edenu. Zaskočí Slavia v Evropské lize i Chelsea?

Po dlouhých 19 letech čeká fotbalovou Slavii čtvrtfinále evropského poháru. Na domácím stadionu se střetne s hvězdami nabitou Chelsea a bude se snažit o další skalp jednoznačného favorita. Podaří se jí překvapit anglického soupeře stejně jako v osmifinále španělskou Sevillu? Přímý přenos utkání sledujte od 20:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.    

Eden Hazard z Chelsea se raduje z gólu
zdroj: imago sportfotodienst autor: Andy Rowland

Slavia se představí ve čtvrtfinále evropských pohárů počtvrté v historii a poprvé od vyřazení od jiného celku z Premier League Leedsu v sezoně 1999/2000. Maximem červenobílých je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Londýnský klub je nicméně ještě větším favoritem na postup do další fáze, než byla v osmifinále Sevilla, kterou Pražané vyřadili po remíze 2:2 venku a 4:3 v prodloužení doma.

Čtvrtfinále Slavia Praha - Chelsea se podrobně věnoval i nový díl Fotbal fokus podcastu:

Chelsea jako jeden z pěti klubů dokázala ovládnout všechny tři evropské pohárové soutěže - v roce 2012 vyhrála Ligu mistrů, o rok později Evropskou ligu, a dokonce dvakrát dřívější Pohár vítězů pohárů.

V této sezoně Evropské ligy ještě neprohrála, z deseti utkání si připsala devět výher a se čtyřmi inkasovanými góly má nejlepší obranu soutěže. "Procenta jsou určitě na straně soupeře, ale to samé bylo, když jsme začínali se Sevillou. Pevně věřím, že jim to zkomplikujeme. Člověk nikdy neví," řekl záložník Miroslav Stoch, který v letech 2006 až 2010 patřil Chelsea, ale zahrál si za ni jen pět soutěžních duelů.

Pražanům se splnil sen, anglického protivníka si totiž dlouho přáli. "Bude to obrovský svátek pro celou Slavii. Šance? Těžko říci. Když jsme dostali Sevillu, bavili jsme se, že jsou minimální. Nakonec jsme neprohráli ani jeden zápas," připomněl trenér Jindřich Trpišovský.

Chelsea v minulém kole vyřadila po výhrách 3:0 doma a 5:0 venku přemožitele Slavie z letní kvalifikace Ligy mistrů Dynamo Kyjev. "Koukali jsme na sestřih z Kyjeva, kvalita soupeře je obrovská. Jsme rádi, že hrajeme první utkání doma, že si je před vlastními příznivci osaháme. A pak se těšíme hlavně na Stamford Bridge," dodal Trpišovský.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Slavii bude nicméně v ochozech chybět část "kotle". UEFA potrestala klub za výtržnosti fanoušků v duelu s Genkem uzavřením několika sektorů na severní tribuně a asi 1900 míst proto zůstane v Edenu prázdných. "Je to škoda, ale věřím, že atmosféra bude stejně dobrá," konstatoval záložník Lukáš Masopust.

Chelsea, která s českým klubem ještě neprohrála, je v Premier League třetí a bojuje o postup do Ligy mistrů. Do prestižní soutěže se může dostat i z Evropské ligy, pokud ji vyhraje. K hlavním hvězdám patří záložníci Eden Hazard, N'Golo Kanté, Willian, útočníci Gonzalo Higuaín a Olivier Giroud či obránci David Luiz a César Azpilicueta.

Je ovšem pravděpodobné, že řadu z nich bude italský kouč Maurizio Sarri šetřit, neboť "blues" hráli v pondělí s West Hamem (2:0) a v neděli je čeká prestižní souboj s Liverpoolem.

Slavii bude kvůli trestu za žluté karty chybět klíčový defenzivní záložník Tomáš Souček. 

Londýnský klub se v nabitém programu dokonce rozhodl v Praze neabsolvovat předzápasový trénink. "Nedokážu pochopit rozhodnutí Premier League, protože jedeme do Prahy jako anglický tým. Takže je velmi divné, že jsme museli hrát v pondělí. Musíme se s tím prostě vyrovnat," řekl Sarri.

Předpokládané sestavy:

Slavia Praha: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Traoré, Král - Masopust, Stoch, Zmrhal - Škoda.

Chelsea: Arrizabalaga - Azpilicueta, Rüdiger, Christensen, Emerson - Kanté, Kovačič, Barkley - Willian, Giroud, Pedro.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články