Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Vzpomínka na Besiktas jako strašák. Znovu už to zažít nechci, uznává před Antverpami Vrba

Jen jednou se mu stalo, že by s Plzní neprošel z kvalifikace do základní skupiny pohárů. Rok 2010 a vypadnutí s Besiktasem tak Pavla Vrbu pořád straší. Zejména před čtvrteční odvetou 3. předkola Evropské ligy, v níž musí Viktoria proti Antverpám mazat porážku 0:1. Kouč Západočechů ale věří, že jeho svěřenci konečně prolomí čtyřzápasovou sérii bez vstřelené branky a černý scénář nepřipustí. Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Kouč Pavel Vrba na tréninku Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Já už jsem to zažil jednou, když jsme poprvé vyhráli pohár a nezvládli dvojzápas s Besiktasem (ve třetím předkole Evropské ligy). Samozřejmě to nechci znovu zažít, protože hrát skupinu Evropské ligy nebo Champions League je pro klub a pro nás všechny zajímavé. Určitě uděláme všechno pro to, aby se nám to znovu podařilo," řekl Vrba.

Odvetu s Antverpami bere jako nejdůležitější zápas úvodní části sezony. "V pohárech to bývá tak, že hrajete dvojzápas, a kdo ho zvládne líp, ten postoupí. My v poločase prohráváme 0:1. Na druhou stranu máme domácí prostředí a doufám, že si všichni v šatně uvědomujeme, že pro nás je čtvrteční zápas vyvrcholením tohoto období. Doufám, že to tak bude vypadat," prohlásil Vrba.

Jeho svěřenci neskórovali ve čtyřech soutěžních utkáních za sebou. Neprosadili se ve druhém předkole Ligy mistrů s Olympiakosem Pireus (0:0 a 0:4) a branku nedali ani v domácí soutěži s Bohemians 1905 (0:0) a Slováckem (0:2).

"Snažíme se určité věci si vysvětlovat. Na druhou stranu si myslím, že v každém zápase si vytvoříme nějakou situaci, kdy gól dát můžeme, ale bohužel se nám ve finální fázi nedaří. Góly jsou kořením fotbalu a to rozhoduje. Doufejme, že to konečně zítra protrhneme a nějaké góly dáme, a hlavně ať jsou postupové," uvedl bývalý kouč české reprezentace.

K nečekané sobotní domácí prohře 0:2 se Slováckem se moc nechtěl vracet. "Hodně jsme to rozebírali, a jak skončil rozbor, tak jsem chtěl, abychom na to rychle zapomněli," konstatoval Vrba.

Co je ve hře Plzně špatně a může utkání znamenat výrazné změny? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

Podle něj českým vicemistrům citelně chybí zraněný ofenzivní záložník Aleš Čermák. "S ním jsme úspěšnější ve finální fázi. Momentálně hledáme hráče, který by ho na tom postu nahradil. Zatím se nám to moc nedaří, i když zkoušíme všechno možné. Aleš už sice začal s námi trénovat, ale nasadit ho do utkání by bylo obrovské riziko, protože by se mu mohlo obnovit zranění. Tipuju ještě tak týden, než zasáhne do utkání," přiblížil Vrba.

V létě ve Viktorii skončilo několik fotbalistů, kteří byli na těžké pohárové duely zvyklí, například Marek Bakoš, Daniel Kolář nebo Milan Petržela. Vrba však věří i mladíkům.

"Spíš začíná nová éra Plzně. Doufejme, že ti nezkušení hráči se přidají k těm, kteří to všechno zažili, zkušenosti budou sbírat a v brzké době se nám to vrátí, že i takové náročné zápasy na psychiku dokážou zvládnout," řekl kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články