Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vyloupí Sparta dánského mistra? Bröndby se před startem EL hledá, přemýšlí i na Letné

Start nové sezony Evropské ligy se blíží a Sparta jde po ligové facce v Plzni do pohárů. Na úvod čeká letenské fotbalisty Bröndby, tedy celek, který se na evropské úrovni nepředstavil nějaký ten pátek. Pražané by rádi touhu po úspěchu v Kodani podtrhli vítězstvím. Bude jim hrát do karet momentální forma dánského týmu, která má do optimálnosti daleko? Přímý přenos zápasu Bröndby - Sparta sledujte ve čtvrtek od 20:45 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jako relativně přijatelný hodnotili na strahovské sparťanské akademii los Evropské ligy. Jaká bude realita? Cíl trenéra Sparty Pavla Vrby je jednoznačný: skončit maximálně do třetího místa ve skupině. K tomu by ale také měl zapsat pár bodů. Výjezd do Kodaně je pro to první příležitostí.

Mistr dánské ligy Bröndby je po osmi odehraných zápasech ve středu tabulky, vyhrát se mu podařilo jen na konci srpna doma proti Midtjyllandu. Bröndby v kvalifikaci Ligy mistrů nestačil na Salcburk, kterému podlehl dvakrát 1:2.

"Historicky jsme v dánském fotbalu velký klub," říká Andreas Maxso a připomíná, že Bröndby je nejpopulárnějším fotbalovým mančaftem v zemi.

"Jsme ale také klub, který dlouho chyběl ve skupinových fázích v Evropě. A pro nás je důležité, abychom se evropských soutěží zúčastnili. A je to samozřejmě důležité i pro naše fanoušky," dodává sedmadvacetiletý obránce a kapitán týmu.

Více o šancích Sparty v prvním utkání Evropské ligy nabízí Fotbal fokus podcast:

Ten získal titul po dlouhých šestnácti letech, naposledy to bylo ještě za éry někdejšího trenéra a dánské ikony Michaela Laudrupa, a nechal za sebou jak soupeře z Midtjyllandu, tak i městského rivala FC Kodaň.

"Jsme klub s hodně bohatou historií. Tenhle klub dokázal v dánském fotbale v minulosti opravdu hodně. A pak trochu vypadl z povědomí fanoušků. Ovšem teď se vrátil zpátky na správnou cestu a vrací se také do Evropy," doplňuje šestadvacetiletý útočník Mikael Uhre.

Bröndby se teď připravuje na první start v Evropské lize. Spoluhráči Maxso a Uhre mají příležitost čerpat z minulých let a vytvořit tak nové vzpomínky pro další generaci fanoušků.

"Je fantastické být součástí týmu, který se zase dostal do Evropy. Fanoušci už o tom dlouho snili a tak je skvělé, že jsme jim dali šanci si užít velké pohárové zápasy. Byl to pro mě sen od doby, kdy jsem byl malý, že si s Brondy zahraju utkání. Sledoval jsem je vždy, když to bylo možné, takže je to pro mě fantastický pocit," pokračuje Uhre.

Je nám líto, video expirovalo.
Bröndby Kodaň se vrací do Evropy a narazí na Spartu

"Pro nás hráče je to místo, kde chceme být. Je to možnost ukázat, co umíme. A řekl bych, že i pro fanoušky je to něco podobného. Prostě šance předvést klub a ukázat, že Brondby jsou tady. A že jsme zase silní. A je jedno, jestli to bude na našem stadionu, nebo venku. Ukážeme, že jsme jeden tým," zdůrazňuje Maxso.

Kapitán klubu, v němž fotbalově vyrůstal, se může pochlubit předchozími evropskými zkušenostmi z Curychu. Teď bude doufat, že půjde příkladem, když se dánští šampioni vydají na svou evropskou cestu. "V týmu je víc vůdců, ale fakt, že já vedu tým na hřišti a jsem mluvčím ve vztahu s trenéry nebo médii to je něco, co beru opravdu vážně."

Ve skupině A čekají na Bröndby cesty do Francie za Lyonem, Skotska proti Rangers a České republiky na Spartu. "Bude to zajímavé, zejména doma. Budeme muset do toho dát všechno. Musíme se z těch zápasů také poučit a stavět na nich, abychom se zlepšovali. To je nejdůležitější," dodává Maxso.

Je nám líto, video expirovalo.
České kluby znají evropské soupeře

Zatímco Bröndby otestovalo své schopnosti minulý pátek remízou 1:1 proti Silkebrogu, Sparta padla v Plzni 2:3.

A obecně ji teď čeká nálož těžkých zápasů. V neděli přijede na Letnou Jablonec (i ten ale za sebou bude mít evropskou konfrontaci –⁠ v Konferenční lize ho čeká doma Kluž), koncem září Rangers ve skupině EL a poté už nadejde slavné derby proti sešívaným.

"Ten blok doopravdy ukáže sílu, kterou máme. Když to nezvládneme, bude to špatně. Zápas v Plzni nám ukázal, co nás čeká, a teď je otázka, jestli to dokážeme zvládnout. A jestli po takovém zápase bude pro nás dostatečným ponaučením, že to bude možná trošku jinačí než začátek sezony," prohlásil Vrba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články