Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrba: Vůbec jsme to nečekali

Neapol - Úžasná výhra 3:0 na hřišti Neapole a snový vstup do jarní části sezony překvapily i samotné fotbalisty Plzně včetně trenéra Pavla Vrby. Shodně ale upozorňují, že na euforii je ještě brzy. Slavit se prý může začít až po odvetě.

Trenér Plzně Pavel Vrba
zdroj: Getty Images autor: Paolo Bruno

"Výsledek je samozřejmě hodně povzbudivý a vůbec jsme to nečekali, ale jsme teprve v poločase," řekl Vrba po utkání novinářům. "Ukázali jsme však, že naše mužstvo má svou tvář. Nezalekli jsme se ani týmu, který je momentálně druhý v Serii A, což mě těší. Doufám, že spokojeni jsou i naši fanoušci," dodal. Krotit euforii prý nebude muset. "Žádná totiž není, protože jsme nic nedokázali. Euforie může přijít až za týden. Zatím je jen spokojenost," prohlásil Vrba.

Podobně hodnotil současnou situaci Plzně v dvojutkání s Neapolí i David Limberský. "První zápas dopadl skvěle, ale nesmíme nic podcenit. V minulosti už jsme zažili, že když něco podceníme a soupeř dá brzy první gól, mohlo by z toho být drama. Věřím, že tohle už v postup dotáhneme, protože jsme teď zkušenější," řekl reprezentační obránce.

V průběhu druhé půle se přitom Plzeň musela obávat o nejtěsnější vedení 1:0, když si Neapol vytvářela místy až drtivý tlak. "Nepodrželi jsme míč, z toho vznikl ten jejich tlak. Pak jsme je ale dorazili druhým gólem a závěr jsme zvládli skvěle takticky. Chodili jsme do kontrů a nakonec z toho byl i třetí gól," těšilo Limberského.

Odměna bláznovství – nikdy nestačí 1:0

Vrba bere nečekanou výhru jako odměnu za odvahu. Západočeský celek podle něj těžil z toho, že neumí jen bránit, ale že chce stále útočit i v situacích, kdy jiné kluby hlídají těsný náskok. "Nám nikdy nestačí 1:0, v tom jsme trochu blázni. V té euforii se snažíme hrát ofenzivně i v situacích, kdy se to moc nehodí," připustil Vrba. "Přiznám se, že dnes jsem s tím spokojený nebyl, protože jsme to za vedení 1:0 zbytečně otvírali a hráli na velké riziko. Zase to ale přineslo odměnu. Kdybychom zalezli a čekali na ránu z milosti, tak bychom ten gól dostali my," dodal.

Výkon svých svěřenců považuje za dostatečný důkaz toho, že většina z nich by klidně mohla hrát v silných evropských klubech. "Individuální výkony byly skvělé a někteří hráči ukazují, že by klidně mohli hrát v top mužstvech. Nechci říct ve špičkových, ale těch nadprůměrných určitě," chválil Vrba.

Pavel Vrba:

"Když vidíte třeba Limberského, jak hraje proti nejlepším hráčům italské ligy a v některých fázích je i převyšuje, tak jsem hrdý na to, že s takovými hráči mohu pracovat."

Velkou chválu pěl také na brankáře Matúše Kozáčika, který při tlaku Neapole držel Plzeň nad vodou. "Sice měl po podzimu zdravotní problémy, ale v přípravě navázal na vydařený podzim a dnes svou formu potvrdil. Věřím, že v brance bude kralovat i nadále," řekl Vrba.

Vrbovi dělá radost a zároveň i starosti dvojice Bakoš - Tecl, není si jist, kterému z nich dát přednost. "Mají smůlu, že na tom postu může hrát jen jeden. Pro mě je to ale velká výhoda, že si mohu vybírat mezi dvěma takovými hráči. Takovou kvalitu na hrotu jsme ještě neměli. Vím, že ať nastoupí ten nebo ten, tak každý odvede skvělou práci. Mohou se vydat ze všech sil a ve druhé se nechat vystřídat tím druhým," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články