Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

VAR bude nasazen i v play-off Evropské ligy. Jsme velmi spokojeni s dosavadními údaji, hlásí UEFA

Videorozhodčí bude nově dohlížet i na utkání ve vyřazovací fázi Evropské ligy. Doposud byl systém VAR použit ve druhé nejprestižnější klubové soutěži jen v loňském finále mezi Chelsea a Arsenalem.

Rozhodčí Artur Dias zkoumá situaci na monitoru
zdroj: AP autor: Manu Fernandez

Evropská liga následuje s ročním zpožděním prestižnější Ligu mistrů, ve které bylo video zavedeno loni na startu play-off. "Jsem velmi rád, že VAR budeme mít také v Evropské lize a systém bude sudím pomáhat i v těchto zápasech," uvedl šéf rozhodčích Evropské fotbalové unie UEFA Roberto Rosetti.

Video bude pomáhat při všech 16 čtvrtečních duelech úvodního kola vyřazovací fáze. Scházet nebude ani při střetnutí Ludogorce Razgrad a Interu Milán, v němž si na lavičce domácích odbude pohárovou premiéru v novém klubu český trenér Pavel Vrba.

Šéf rozhodčích Evropské fotbalové unie UEFA Roberto Rosetti:

"Je třeba připomenout, že VAR je zde pouze pro jasné a zjevné chyby, nikoliv pro kontroverzní situace."

UEFA věří, že video bude v EL fungovat stejně dobře jako v LM. "Jsme velmi spokojeni s dosavadními údaji. V loňské vyřazovací fázi Champions League a v základních skupinách tohoto ročníku se odehrálo 108 zápasů a systém VAR opravil 27 verdiktů. To znamená, že rozhodnutí bylo opraveno pouze v každém čtvrtém zápase, což ukazuje kvalitu sudích. Kromě toho se snižuje doba posuzování situací. Zatím byl v této sezoně průměrný čas na opravu jedna minuta a 30 sekund, o 15 sekund méně než loni," uvedl Rosetti.

"Je třeba připomenout, že VAR je zde pouze pro jasné a zjevné chyby, nikoliv pro kontroverzní situace. Fotbal potřebuje především dobré sudí, silné osobnosti na hřišti, které přijímají správná a odvážná rozhodnutí," dodal bývalý italský sudí.

Video bude rovněž nasazeno do březnového play-off o postup na mistrovství Evropy stejně jako při samotném závěrečném turnaji. V kvalifikaci by měl mít systém premiéru při evropských bojích o příští světový šampionát v roce 2022, UEFA nyní čeká na finální potvrzení od Mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články