Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

V Evropě přituhuje –⁠ Sparta, Slavia a Jablonec bojují o postup

Boj o fotbalovou Evropu pokračuje. Sparťany čeká ve 4. kole Evropské ligy dosud stoprocentní Lyon, jenž vede skupinu A právě před Spartou, kterou v Praze porazil 4:3. Slavie i Jablonec hrají v Evropské konferenční lize. Severočeši nastoupí v Dánsku proti Randers, s nímž doma přišli v závěru o výhru a remizovali 2:2. Slavia hostí Maccabi Haifa, s nímž v Izraeli prohrála 0:1, a když vyhraje, přeskočí ho na druhé místo ve skupině. Zápas Lyon – Sparta můžete sledovat od 18:20 v přímém přenosu na ČT2 i na webu ctsport.cz.

Věřím ve tři body, tvrdí Wiesner v Lyonu

Dosud stoprocentní Olympique Lyon si další výhrou už může zajistit postup do jarní vyřazovací fáze soutěže. Letenští jsou druzí o bod před Rangers a tři před Bröndby Kodaň. Do vyřazovacích bojů Evropské ligy projdou první dva týmy. Mužstva na třetím místě nově čeká play-off Evropské konferenční ligy.

"Bylo by super, kdybychom si z Lyonu odvezli tři body, věřím tomu. V takovém případě by to bylo hodně důležité, udělali bychom si náskok na druhém místě a poslední dva zápasy už bychom si pohlídali," řekl v rozhovoru pro klubový web obránce Sparty Tomáš Wiesner.

Pražané doma s Lyonem vedli brzy 2:0, ale pak čtyřikrát inkasovali a v nastaveni ještě snížil Ladislav Krejčí mladší. "Učíme se. Čím víc takových zápasů, tím je to pro nás větší zkušenost. Mladí hráči tak těžké zápasy ještě nehráli. Je to o zkušenostech," řekl trenér Pavel Vrba na tiskové konferenci.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta - Lyon

"Jsem přesvědčen, že pokud skupinu zvládneme a postoupíme do dalších pohárových skupin i v příštích letech, bude to odrazový můstek, abychom příště takové zápasy zvládli lépe," dodal bývalý kouč české reprezentace.

Sparta v pěti pohárových zápasech Lyon neporazila a čtyřikrát mu podlehla. Proti francouzským celkům v pohárech sedmkrát za sebou nezvítězila. Olympique a West Ham United jsou jediná mužstva, která v hlavní fázi Evropské ligy vyhrála všechny tři úvodní duely. S devíti góly má Lyon nejlepší útok v soutěži. Jeho útočník Karl Toko Ekambi s pěti trefami vévodí tabulce střelců. Dvě z nich zaznamenal na Letné.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba věří, že Sparta svede s Lyonem další atraktivní souboj

Musíme to zvládnout, burcuje Slavii kouč Trpišovský

Zápas Slavie s Maccabi Haifa v Edenu může být klíčový pro postup ze skupiny. Slávisté jsou v tabulce třetí –⁠ na vedoucí Feyenoord ztrácejí čtyři body a na Maccabi jeden. Do osmifinále nově vzniklé Evropské konferenční ligy přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

"Je třeba zvládnout tenhle zápas a nekoukat, kdo je druhý, třetí nebo čtvrtý, kolik zápasů zbývá. Potřebujeme to brát jako samostatný zápas. Je to domácí utkání, musíme jej zvládnout," řekl pro klubovou televizi slávistický trenér Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci přešli do Evropské konferenční ligy poté, co v létě neuspěli v kvalifikaci Ligy mistrů ani Evropské ligy.

Pražané před 14 dny v Izraeli sice měli víc střel a šancí, ale skŕoval jen izraelský mistr, který po deseti letech vyhrál domácí ligu. "Myslím si, že to bude trošku jiný zápas než u nich. Vždy se to odvíjí od efektivity, gólů a celkově formy. Vytvořili jsme si tam dost šancí, a buď jsme je neproměnili, nebo nás vychytal gólman. Je potřeba zlepšit spoustu věcí, nepouštět soupeře do šancí, do kterých jsme ho pustili svými chybami," poznamenal Trpišovský, jehož svěřenci v minulé sezoně došli až do čtvrtfinále Evropské ligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Maccabi Haifa - Slavia

"V Haifě to nebyl vůbec dobrý zápas, hráli jsme špatně. Udělali jsme si analýzy. Takže musíme zlepšit nějaké situace a hlavně vyhrát," dodal záložník Srdjan Plavšič.

Červenobílá parta se na zápas naladila v lize nedělní výhrou 2:0 nad Plzní. Podruhé za sebou neinkasovala a prohrála jediný z posledních pěti soutěžních duelů. Maccabi o víkendu remizovalo na hřišti Ašdodu 2:2.

"Myslím, že je důležité, že jsme teď dva zápasy nedostali gól a máme čisté konto. Pomůže nám i domácí atmosféra a ve čtvrtek vyhrajeme," věří Plavšič, jehož start je kvůli drobným zdravotním potížím nejistý.

Podobně jsou na tom obránci Alexander Bah a Oscar Dorley, k dispozici by už mohl být uzdravený defenzivní univerzál Tomáš Holeš. Naopak Slavii stále scházejí dlouhodobí marodi kapitán Jan Bořil, David Hovorka, Lukáš Provod či Ondřej Kúdela.

Maccabi o víkendu remizovalo na půdě Ašdodu 2:2 a v izraelské lize je třetí. "Poslední zápas nám moc nevyšel, ale před 14 dny to bylo velké vítězství. Uděláme vše pro to, abychom na to navázali. Nálada je skvělá. Prošli jsme si město, viděli jsme i fanoušky, máme se na co těšit," řekl na on-line tiskové konferenci trenér Maccabi Barak Bachar.

"Samozřejmě víme, že Slavia bude na domácí půdě a je hodně orientovaná na své publikum. Chápeme, že pro Slavii je to možná poslední příležitost ještě zabojovat o postup. Je to pro nás velká výzva, budeme se snažit hrát útočně," dodal dvaačtyřicetiletý kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský: V nominaci na Maccabi bude i Holeš

Jablonec chce po sedmi zápasech výhru

Fotbalisté Jablonce jsou ve skupině druzí se čtyřmi body a chtějí v Dánsku zlomit smůlu sedmi soutěžních zápasů bez výhry. Doma s Randers neudrželi vedení 2:1, které jim zařídil dvěma góly Tomáš Čvančara. Hosté vyrovnali v poslední minutě z penalty. Tabulku vede Alkmaar se sedmi body, dánské mužstvo je třetí se třemi body za remízy, Kluži patří poslední místo s jedním bodem.

"Se všemi soupeři jsme odehráli otevřenou partii a ani jednou jsme nebyli horší. Hráli jsme svoji hru, ukázali kvalitu a věřím, že šanci na postup máme. Myslím, že jsme všechny překvapili našimi výkony," řekl Čvančara na tiskové konferenci. "Randers je asi náš největší soupeř v boji o druhé místo," tvrdí jednadvacetiletý útočník.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Jablonec - Randers

Severočeši v nedělní ligové generálce doma ztratili náskok i s Pardubicemi, remizovali 1:1 a v tabulce jsou až třináctí. Poslední soutěžní výhru Jablonečtí zaznamenali 22. září, kdy v domácím poháru zdolali třetiligové Přepeře 1:0.

"Na tréninku to vypadá, že to je slušné, ale přijde zápas a nic. V takovéto situaci jsme prvně. Hráči musí být silní a dostat se z toho," upozornil kouč Rada, kterému ve čtvrtek bude v Dánsku chybět "vykartovaný" záložník Václav Pilař.

Na Evropskou konferenční ligu se dobře nenaladil ani Randers. Výběr kouče Thomase Thomasberga v neděli na svém stadionu podlehl 1:3 Midtjyllandu, prohrál po šesti soutěžních zápasech a v dánské lize je čtvrtý.

Je nám líto, video expirovalo.
Nálada není úplně komfortní, přiznal Rada
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články