Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Tři otázky před EL: Odčiní Sparta fiasko? Přiblíží si Liberec postup? Přežije Plzeň?

Praha – Po fiasku je třeba rychle se oklepat. Fotbalisté Sparty musejí vmžiku zapomenout na nepovedený zápas v Plzni, protože už ve čtvrtek je v Evropské lize čeká utkání s vedoucím celkem skupiny K Schalke. Liberec touží v Groningenu získat tři body, což by ho výrazněji přiblížilo postupu ze skupiny F. Zápas o přežití čeká Plzeň. Aby si zachovala reálnou šanci na postup ze skupiny E, musí doma porazit Rapid Vídeň. V opačném případě bude na pokraji vyřazení. Přímý přenos zápasu Sparty proti Schalke vysílá od 20:35 ČT2, od 22:00 pak ČT sport, celý bude k vidění na našem webu. Ze zápasu Liberce s Groningenem nabídneme textovou on-line reportáž.

Slavící fotbalisté Liberce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Ani Sparta, ani Schalke nepůjdou do utkání v ideálním rozpoložení. Německý klub totiž o víkendu v bundeslize jen remizoval s nováčkem z Ingosltadtu (1:1) a navíc kvůli zlomenině ruky a následné operaci přišel o stopera a kapitána Benedikta Höwedese. Nastoupit by už ale měl útočník Klaas-Jan Huntelaar. Nizozemský reprezentant je s 33 góly druhým nejlepším střelcem Evropské ligy a jejího předchůdce Poháru UEFA a navíc jediná branka ho dělí od hranice 50 gólů v pohárech, což se dosud povedlo jen 13 hráčům.

Trenéra Zdeňka Ščasného stále trápí rozsáhlá marodka. Mimo hru jsou Lukáš Vácha, Michal Breznaník, Martin Frýdek, do utkání v Plzni nezasáhl kvůli zdravotním potížím ani kapitán Davida Lafata a nedělní zápas nedohrál s poraněným kolenem stoper Brabec.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Bičík - Mareček, Costa, Holek, Hybš - Jiráček, Matějovský - Konaté, Dočkal, L. Krejčí - Fatai

Schalke: Fährmann - Caicara, Neustädter, Matip, Aogo - Sané, Goretzka, Kolašinac, Meyer - Di Santo, Huntelaar

Zajímavosti:

- výhra na Letné zajistí Schalke postup do vyřazovací části

- Spartě bude naposledy chybět trenér Ščasný, který dostal za kritiku rozhodčích dvouzápasový trest

- Sparta z posledních 19 domácích zápasů v EL prohrála jediný (11 výher, 7 remíz)

- posledním celkem, který Spartu na Letné v EL porazil, byl v únoru 2013 pozdější vítěz soutěže Chelsea

- Sparta je s 62 fauly nejvíc faulujícím týmem dosavadního průběhu základních skupin

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta řeší před Schalke zdravotní problémy a připravuje se na standardky

Liberec si odjel do Groningenu pro tři body

Liberci ve skupině po třech duelech patří druhá postupová pozice za dosud suverénní Bragou. Třetí Marseille ztrácí na Severočechy bod a Groningen tři. Pokud Nizozemci doma ve čtvrtek prohrají, definitivně ztratí šanci na postup. Groningen čeká na výhru v evropských pohárech už sedm zápasů. Poslední triumf osmé mužstvo Eredivisie zažilo v září 2006 doma proti Partizanu Bělehrad v prvním kole Poháru UEFA.

Liberci se v této sezoně Evropské ligy mimořádně daří venku, kde v součtu s předkoly vyhrál všechny tři zápasy bez inkasované branky. Naposled Slovan senzačně triumfoval 1:0 na stadionu Marseille. "Myslím, že v Evropě nám víc svědčí venkovní utkání, ale nechci to zakřiknout. Každá série jednou končí, ale musíme udělat všechno pro to, abychom ji protáhli i přes Groningen," konstatoval trenér Jindřich Trpišovský.

Předpokládané sestavy:

Groningen: Padt - Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Tamata - Maduro, Tibbling - Linssen, Drost, Rusnák - Mahi.

Liberec: Koubek - Coufal, Švejdík, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Jefremov, Shala, Šural - Bakoš.

Zajímavosti:

- Liberec má s nizozemskými soupeři bilanci jedné výhry, jedné prohry a 6 remíz, v Nizozemsku Slovan v dosavadních 4 pohárových zápasech pokaždé remizoval

- Liberec skóroval ve 20 z 21 soutěžních zápasů této sezony

- Liberec zvítězil ve všech 3 venkovních utkáních EL bez inkasovaného gólu

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec si chce z Groningenu odvézt tři body

Plzeň musí…

Plzeň sice na úvod skupiny porazila Minsk, jenže následně prohrála s Villarrealem i ve Vídni, kde vedla, ale soupeř třemi góly skóre otočil. V závěru alespoň Patrik Hrošovský snížil na 2:3, což by se mohlo nakonec ukázat jako důležité. Plzeň totiž potřebuje mít lepší vzájemné zápasy. Doma by tak měly stačit výhry 1:0 či 2:1. "Doma musíme uhrát výsledek, který by nám zaručoval lepší vzájemný zápas. Uvidíme, jestli Rapid vyhraje s Minskem. Pak by měl 12 bodů a my bychom museli vše vyhrát. V první řadě ale musíme Rapid porazit doma a teprve potom počítat," řekl trenér Karel Krejčí.

Hlavní je být aktivnější než v prvním utkání ve Vídni, kdy po vstřeleném gólu Plzeň přenechala hru Rapidu a doplatila na to. "Pouštěli jsme si první vzájemný zápas na videu, řekli jsme si hodně o našich chybách. Prostě nesmíme hrát tak, jak jsme hráli ve Vídni. Musíme být aktivní a soupeř z nás stále musí mít strach, nesmíme jim dát žádný prostor," plánoval záložník Jan Kopic.

Rapid se však veze na vítězné vlně. Spolu s Neapolí a Bragou jsou jedinými týmy, které vyhrály všechny tři zápasy ve skupině. Pokud by uspěl i v Plzni, měl by už jistý postup. Ten mu může přinést i remíza, pokud zároveň Villarreal vyhraje nad Minskem. "Máme velmi dobrou pozici, ale ještě nemáme vyhráno. Naše mužstvo je mladé a nemá tolik zkušeností. Proto je třeba, abychom udrželi stejnou výkonnost i pro zbylé tři zápasy a neslavili, dokud nebudeme mít postup jistý," upozornil trenér Zoran Barišič.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hejda, Procházka, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela, D. Kolář, Kovařík - Ďuriš.

Rapid: Novota - Pavelic, Sonnleitner, Dibon, Stangl - Petsos, Schwab - Schaub, S. Hofmann, Kainz - Prosenik.

Zajímavosti:

- Rapid si v případě výhry zajistí postup, stačit mu může i remíza, pokud Villarreal vyhraje nad Minskem

- Plzeň v posledních 19 zápasech v EL jen dvakrát vyšla střelecky naprázdno

- Rapid z posledních 16 soutěžních utkání venku prohrál jen 2

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň chce navázat na Spartu a proti Rapidu udržet naději na postup
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články