Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Tři minuty a bylo po naději na bod. Spartu na hřišti Lyonu sestřelil Slimani

Dlouho drželi naději na cenný bod. Jenže šance na remízu na hřišti Lyonu zhasla pro fotbalisty Sparty po hodině hry. Pražané během tří minut v utkání Evropské ligy dvakrát inkasovali od Islama Slimaniho a nakonec prohráli 0:3, jelikož skóre v nastaveném čase uzavřel Karl Toko Ekambi.

Lyon zůstává v hlavní fázi EL stoprocentní a zajistil si v předstihu postup do jarní vyřazovací části. Naopak Sparta prohrála po domácím výsledku 3:4 s Olympiquem i podruhé. I tak ale Pražané zůstávají v tabulce se čtyřmi body nadále druzí, jelikož v druhém duelu skupiny remizovalo Bröndby Kodaň s Glasgow Rangers 1:1.

"Je to možná trochu podobné našemu prvnímu domácímu zápasu s Lyonem, kdy jsme s ním také drželi krok, ale přiznejme si, že jeho kvalita je jinde než ta naše. Jsem rád, že jsme se snažili být důstojným soupeřem. Myslím, že jsme měli pasáže, kdy jsme byli vyrovnaným sokem. Nakonec se ale ta kvalita Lyonu prosadila. Jen mě mrzí, že se ten zápas rozhodl ve dvou nebo třech minutách, kdy jsme dostali dvě branky," uvedl sparťanský trenér Pavel Vrba.

Vrba nemohl v utkání počítat se zraněným Hložkem, v základní sestavě chyběl také Dočkal. Od začátku naopak hrál Krejčí mladší. Domácí vstoupili do duelu bez nejlepšího střelce soutěže Ekambiho, na lavičce zůstali i brazilský záložník Paquetá nebo italský obránce Emerson.

Pro Spartu nezačal zápas dobře a už po sedmi minutách musel odstoupit zraněný Čelůstka, jehož nahradil Vindheim. O pár desítek sekund později se dostal do velmi dobré střelecké pozice Shaqiri, ale přestřelil. Sparta zahrozila po přímém kopu v 19. minutě, ale brankáře Lopese hlavička Krejčího mladšího nezaskočila. Po následném protiútoku neuspěl ani Slimani.

Pražané v další části zápasu soupeře přehrávali a ve 22. minutě se prokličkoval ke střele Haraslín, ale jeho tvrdý pokus letěl nad. O několik minut později musel Lopes vyrazit střelu Peška a neprosadil se ani dobíhající Minčev. Lyon hrozil především z rychlých brejků a po jednom z nich se dostal sám před Nitu domácí Slimani, v obrovské šanci ale mířil zcela mimo.

V závěru první půle utkání přerušili dva neukáznění fanoušci, kteří vběhli ve žlutočerných kombinézách na hřiště. Pořadatelům trvalo pár desítek sekund, než oba chytili.

Sparta pokračovala i ve druhé půli v bojovném výkonu, ale Lyon postupně převzal tempo hry. Hlavičku Aouara v 57. minutě sice Nita ještě pohotově vyrazil, po hodině hry se však už domácí dočkali. Za sparťanskou obranu si zaběhl Slimani, udělal Nitovi kličku a dopravil míč do prázdné brány.

Vedoucí gól domácí uklidnil a vzápětí se prosadili i podruhé. Na centr Caquereta z pravé strany si naskočil opět Slimani a Nita se proti jeho přesné hlavičce natahoval marně. Alžírský útočník dal první góly v tomto ročníku EL. "Myslím, že jsem dokázal, že mě ta první neproměněná šance z úvodní půle nerozhodila. Nejvíce se mi líbila branka, jak se mi podařilo udělat kličku brankáři," uvedl Slimani.

Sparta se ještě mohla dostat zpět do hry v 67. minutě, ale Krejčí mladší z bezprostřední blízkosti překopl. Dvaadvacetiletý záložník byl blízko snížení i pět minut před koncem, jenže jeho hlavičku vytáhl Lopes.

"Mrzí mě to. Náš výkon byl po organizační stránce lepší než v tom prvním zápase. Ale bohužel, ten rozdíl je větší a to mě hodně mrzí. Rozhodla skvělá individuální schopnost hráčů Lyonu, která je daleko od nás," přiznal Krejčí.

V závěru se pak blýskl Nita proti šanci Shaqiriho a na druhé straně neuspěl ani Karabec. Ve druhé minutě nastaveného času ale Lyon přidal třetí branku, vítězství pojistil Ekambi. "Jsem rád, že jsme se kvalifikovali do další části soutěže. Zároveň mě těší, že se v týmu nikdo nezranil a zahráli jsme dobrý zápas. Pokusíme se na to navázat i v dalších zápasech," řekl trenér francouzského týmu Peter Bosz.

Další zápas Evropské ligy sehrají fotbalisté Sparty 25. listopadu na hřišti Glasgow Rangers. Působení v základní skupině A zakončí 9. prosince doma proti Bröndby.

"Už dříve jsem řekl, že Lyon je jasný favorit a ty zbývající týmy si to rozdají o postupová místa. Máme vše ve svých rukou a věřím, že se nám podaří postoupit do jarní části evropských pohárů," dodal Vrba.

Olympique Lyon - Sparta Praha 3:0 (0:0)

Branky: 61. a 63. Slimani, 90.+2 Ekambi. Rozhodčí: Mariani - Bindoni, Tegoni - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Vindheim, Ladislav Krejčí II (oba Sparta).

Lyon: Lopes - Diomande, Da Silva, Denayer, Henrique - Mendes, Caqueret (69. Guimaraes) - Shaqiri - Cherki (82. Barcola), Slimaní (69. Paquetá), Aouar (69. Ekambi). Trenér: Bosz.

Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka (7. Vindheim), Hancko - Pešek (68. Pulkrab), Pavelka, Ladislav Krejčí II, Sáček (68. Dočkal), Haraslín (82. Karabec) - Minčev. Trenér: Vrba.

Peter Bosz (trenér Lyonu): "Jsem rád, že jsme se kvalifikovali do další části soutěže. Zároveň mě těší, že se v týmu nikdo nezranil a zahráli jsme dobrý zápas. Pokusíme se na to navázat i v dalších zápasech. Nebyl jsem nervózní. Sparta se sice snažila hodně tlačit, ale i my jsme měli hodně příležitostí. Proto jsem byl v klidu."

Pavel Vrba (trenér Sparty): "Je to možná trochu podobné našemu prvnímu zápasu s Lyonem, kdy jsme s ním také drželi krok, ale přiznejme si, že jeho kvalita je jinde než ta naše. Jsem rád, že jsme se snažili být důstojným soupeřem. Myslím, že jsme měli pasáže, kdy jsme byli vyrovnaným sokem. Nakonec se ale ta kvalita Lyonu prosadila. Jen mě mrzí, že se ten zápas rozhodl ve dvou nebo třech minutách, kdy jsme dostali dvě branky."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články