Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Trabzonspor? Nejtěžší možný soupeř, shodli se sparťané. Novák už referoval trenérovi

Nejtěžší možný tým z osudí? Zcela jistě. Fotbalisté Sparty se shodli, že los 3. předkola Evropské ligy jim v podobě Trabzonsporu přisoudil asi nejtvrdší oříšek. Zároveň ale vědí, že pokud chtějí hrát základní skupinu, nemohou si soupeře příliš vybírat a musí prostě porazit každého. Obránce Filip Novák, který za Trabzonspor hraje, se těší, že si zahraje na české půdě. Mrzí ho však, že letenský celek bude mít kvůli disciplinárnímu trestu za fanoušky uzavřené hlediště.

"Čeká nás jeden z vůbec nejobtížnějších soupeřů, který v osudí byl. O jeho kvalitě dostatečně vypovídá umístění z minulého ligového ročníku, kdy obsadil čtvrtou příčku. Do posledního kola bojoval s prvními třemi týmy o zisk tureckého ligového titulu," uvedl sparťanský trenér Václav Jílek.

Letenští naposledy hráli skupinu pohárů v sezoně 2016/17, v minulých dvou ročnících ztroskotali hned v úvodním dvojzápase kvalifikace. "Je to asi nejtěžší možný soupeř. Pokud ale chceme hrát Evropskou ligu, musíme porazit každého. Uděláme pro to všechno," uvedl obránce Matěj Hanousek.

Matěj Hanousek
zdroj: AC Sparta Praha

Trabzonspor skončil v minulé sezoně turecké ligy na čtvrtém místě a ztratil jen šest bodů na vítězný Galatasaray Istanbul.

"V tuto chvíli nás čeká shánění dostatku informací, abychom si udělali dokonalý obrázek o soupeři, z důvodu že ligová soutěž v Turecku začíná až v polovině srpna. Z tohoto pohledu je pro nás obtížnější soupeře přečíst. Zajímavostí je, že se potkáme s českým reprezentantem Filipem Novákem," uvedl Jílek.

Ze současného sparťanského kádru působili v Turecku stoper Semih Kaya, zraněný kapitán Bořek Dočkal a třetí brankář David Bičík. "Je to velmi těžký soupeř. Nečekám vůbec nic lehkého, do posledních kol hráli o titul. Věřím ale, že to zvládneme," uvedl osmatřicetiletý Bičík, který v Turecku působil v letech 2013 a 2014.

"Už tehdy hráli špičku turecké ligy. Byly to hodně těžké zápasy. V týmu byli turečtí reprezentanti, ale i Češi a Slováci," připomněl Bičík, že v Trabzonsporu působili i Tomáš Jun či Ondřej Čelůstka a Slováci Juraj Kucka nebo Marek Čech.

Devětadvacetiletý reprezentační obránce Novák viděl oba dosavadní zápasy Sparty v nové ligové sezoně a už stihl předat pár základních informací o soupeři trenérovi Ünalu Karamanovi.

"Už mě zastavil trenér a vyptával se mě, co všechno o Spartě vím. Takže pár základních informací jsem mu už předal. Sparta to nemá jednoduché, protože první zápas ligy prohrála doma (se Slováckem) 0:2. Druhý zápas ale už sparťané vyhráli (nad Jabloncem) 2:0, takže se uklidnili," konstatoval Novák.

Poprvé od odchodu do zahraničí v létě 2015 z Jablonce se s klubem představí na české půdě. "Hraje se v Čechách, takže hned po losu mě kontaktovala spousta kamarádů a hlavně pak rodina, která mě chtěla vidět po dlouhé době hrát doma," uvedl Novák.

"Bohužel, co jsem slyšel, Sparta bude mít na náš první zápas zavřený stadion, takže vůbec netuším, zda bude šance dostat na utkání alespoň nějaké vstupenky," doplnil Novák, který před angažmá v Turecku působil v dánském Midtjyllandu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články