Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Stane se v Plzni zázrak? Viktoria potřebuje dát Lyonu minimálně tři góly

Plzeň – Složité? Nemožné? Fotbalisty Plzně čeká odveta s Lyonem. Pokud se nechtějí ve čtvrtek loučit s touto sezonou evropských pohárů, musejí ve Štruncových sadech porazit francouzský tým 3:0 nebo o čtyři góly, aby smazali manko 1:4 z prvního duelu. Naděje umírá poslední a Lyon už jednou tříbrankový náskok v odvetě ztratil. Na druhou stranu český klub čeká na výhru nad francouzským klubem v pohárech sedm let, naposledy uspěla Sparta v Toulouse v roce 2007. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 18:30.

Utkání Lyon - Plzeň
zdroj: AP autor: Laurent Cipriani

Olympique Lyon v sezoně 1999/2000 úvodní duel čtvrtfinále Poháru UEFA s Werderem Brémy vyhrál 3:0. Jenže v odvetě podlehl 0:4 a se soutěží se musel rozloučit. V podobný průběh doufají hráči Viktorie.

Útok proti zdi

V prvním zápase se fotbalisté Plzně přesvědčili o tom, že obrana soupeře se dá zdolat. Brzký gól dal Tomáš Hořava, do několika šancí se pak dostal i Stanislav Tecl. "Určitě budeme chtít i v domácím zápase dát brzy branku jako v Lyonu, abychom měli nějakou šanci bojovat o postup. Musíme vyhrát aspoň 3:0, což je hodně těžké. Trenér nám ale u videa vysvětloval taktiku, jak na Lyon hrát, a my se jí budeme snažit plnit do posledního puntíku," uvedl záložník Milan Petržela.

Jenže Lyon v této sezoně Evropské ligy zůstává neporažen s bilancí pěti výher a čtyř remíz. Navíc francouzský elitní klub zdobí v tomto ročníku výborná defenziva, udržel pět čistých kont a inkasoval pouhé čtyři góly.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se chystá na odvetu s Lyonem, Kozáčik už trénuje

Plzeň zatím jen jednou musela otáčet dvojzápas poté, co prohrála na hřišti soupeře. V minulé sezoně ve 4. předkole Evropské ligy prohrála na půdě Lokerenu 1:2, doma však vyhrála 1:0 a postoupila. Tentokrát ji čeká mnohem silnější protivník, ale i Lyon už zažil na českém území porážku, která by mu nyní postup minimálně zkomplikovala. V roce 2002 prohrál v Praze se Slovanem Liberec 1:4 a senzačně vypadl.

Trenér Lyonu varuje: Nesmíme propadat euforii

Možná i proto trenér Rémi Garde nebere souboj jako rozhodnutý. "V Lyonu jsme odehráli excelentní zápas, ale nesmíme propadat euforii. Ještě není nic hotovo. Jsme teprve v poločase a čeká nás 90 minut na hřišti soupeře. Plzeň je silná, což ukázala, a doma bude ještě silnější," řekl Garde.

V odvetě nemůže použít stejnou taktiku jako v Lyonu, kdy na kapitána Plzně Pavla Horvátha nechal hrát Gueïdu Fofanu, který těžil ze své atletičnosti a dvěma góly zařídil výhru Olympique. Kvůli zranění s týmem do Plzně ani neodcestoval. Nadále chybí další klíčový záložník Clément Grenier a také stoper Samuel Umtiti. Naopak se vrací francouzský reprezentant Yoann Gourcouff.

Plzeň má mimo hru brankáře Matúše Kozáčika a také obránce Romana Hubníka, který nesmí hrát kvůli kartám.

Alespoň vítězná rozlučka

Pokud by se Plzni nepovedlo souboj otočit, chce se alespoň se soutěží loučit vítězně, aby znovu vylepšila český koeficient UEFA a zároveň si zvedla náladu po minulém zápase, kdy prohrála se Spartou 0:1, v Lyonu 1:4 a doma se Slováckem jen remizovala 0:0. "Spíš jsme unaveni psychicky než fyzicky. Musíme se dívat dopředu, než se ohlížet za sebe. Nejlepší by bylo udělat dobrý výsledek, který by nás nakopnul," přeje si Petržela.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela, Kolář, Ďuriš - Tecl.

Lyon: A. Lopes - M. Lopes, Biševac, B. Koné, Bedimo - Gonalons - Malbranque, Mvuemba, Ferri - Lacazette, Briand.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články