Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sparťané před utkáním se Slovanem: Na Plzeň už nemyslíme

Praha - Tři body z federálního derby by pro Spartu byly klíčem k postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy. Letenští jsou před utkáním se Slovanem jasnými favority, od druhého zápasu se slovenským mistrem však čekají zcela jiný průběh než při výhře 3:0 na Pasienkách. Zároveň sparťané chtějí zapomenout na mizerný výkon v utkání v Plzni, kde prohráli 0:2 a ani jednou nevystřelili na bránu.

Sparťanský trénink
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Po třech skupinových utkáních má Sparta na kontě šest bodů. Když zvítězí nad Slovanem a Neapol porazí Young Boys, stačí Letenským neprohrát v Bernu a budou mít jistý postup. Zápas se slovenským mistrem je přitom na papíře nejjednodušší cestou ke třem bodům. Slovan nezískal ani bod, nevstřelil jediný gól a naopak obdržel deset branek.

"Na základě dosavadních výsledků ve skupině a našeho prvního vzájemného utkání v Bratislavě se role favorita nezříkáme," říká trenér Sparty Vítězslav Lavička. "Nicméně do utkání jdeme se zdravým respektem. Víme, že i v utkání v Bratislavě byly pasáže, kdy nám byl Slovan hodně rovnocenným partnerem," upozorňuje.

Slovan se po příchodu trenéra Chovance pomalu zvedá. V domácí soutěži ze třech utkání vydoloval šest bodů, i když v největším slovenském derby obdržel od Trnavy výprask 0:4. V Evropské lize pak belasí nemají co ztratit, ztratili již reálnou šanci na postup a na Letné mohou hrát uvolněně, byť jen o prestiž. "Navíc teď noví trenéři určitým způsobem pozměnili sestavu. Zapracovali tam nové hráče, kteří určitě budou cítit šanci ukázat se tady Letné a potrápit nás," myslí si Lavička. 


Kapitán David Lafata také čeká jiné utkání než v Bratislavě. "Nemyslím si, že bychom se díky tomu vítězství měli cítit nějak sebevědomější. Tam to bylo poznamenané přerušením. Slovan tím de facto ztratil šanci na postup, takže mohou hrát v klidu. Očekávám úplně jiný zápas," uvedl třiatřicetiletý útočník.

Prohrou 0:2 a špatným výkonem v Plzni se sparťané už netrápí. "Samozřejmě žádná porážka mužstvu nepřidá, ale na druhou stranu porážky ke sportu patří. Kdybychom se měli hroutit z jedné porážky, bylo by to špatně. Teď se ukáže, jak silný tým jsme, jestli to dokážeme zvládnout," řekl Lafata. "Zápas v Plzni se nám nepovedl, o tom není pochyb. My jsme si k tomu zápasu řekli svoje. Poslední dva dny probíhala intenzivní příprava na Slovan," uvedl Lavička.

Jestli bude sestava totožná jako v Plzni, trenér nechtěl rozebírat. "Nechci, aby to bylo viděno tak, že jeden nepovedený zápas by měl rozmetat vše dobré, co jsme doposud vytvořili. Tak to určitě není," přidal kouč. Podle něj pravděpodobně ještě nenastoupí rekonvalescenti Josef Hušbauer, Michal Breznaník a Martin Nešpor.

Lavička věří, že se na Letné nebude opakovat nic podobného jako na Pasienkách, kde sparťanští chuligáni prolomili dva ploty, napadli domácí příznivce a po vstupu dalších fanoušků na hrací plochu byl zápas na půl hodiny přerušen. UEFA za to potrestala Spartu pokutou 80 tisíc eur (asi 2,2 milionu korun) a podmínečným uzavřením stadionu na jeden zápas s odkladem na dva roky. Slovan za nedostatečnou pořadatelskou službu zaplatí 50 tisíc eur (asi 1,4 milionu korun).

"Zítřejší zápas nesporně bude mít důležitost pro další vývoj ve skupině. Pevně věřím, že zápas proběhne za rozumného fandění diváků, kteří na Letnou přijdou a užijí si dobrý fotbal," prohlásil Lavička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články