Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Sparta začne boj v EL na půdě Bröndby. Mužstvo na naší úrovni, odhaduje Vrba

V loňském ročníku Evropské ligy na postup do jarní části pohárů nedosáhli, letos by to chtěli fotbalisté Sparty změnit. K tomu by potřebovali sbírat pravidelně body. Ty první mohou Pražané přivézt z Dánska, kde v úvodním utkání skupiny vyzvou domácí Bröndby Kodaň. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 20:45.

Úřadující dánský mistr se v hlavní soutěži představí premiérově od sezony 2005/06, kdy se hrála pod názvem Pohár UEFA. Pro Bröndby půjde zároveň od té doby o první podzimní účast v evropských pohárech.

Svěřenci trenéra Nielse Frederiksena se do Evropské ligy dostali po vyřazení v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů se Salcburkem po dvou porážkách 1:2. Letenští přešli do soutěže po postupu ve 2. předkole Ligy mistrů přes Rapid Vídeň a vypadnutí v následujícím předkole s Monakem.

Skupinu A doplňují čtvrtý celek uplynulé sezony francouzské ligy Olympique Lyon a obhájce skotského titulu Rangers sídlící v Glasgow. Do vyřazovací fáze Evropské ligy projdou vždy první dva týmy. Mužstva na třetím místě nově čeká play-off Evropské konferenční ligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta začne EL v Kodani, Vrba už může počítat s Čelůstkou

"Skupina je těžká, ale jsou ještě těžší skupiny. Musíme být do druhého, nebo třetího místa, abychom hráli na jaře. Doufám, že se nám to podaří. Hlavně zjistíme, na co doopravdy máme," řekl pro klubovou televizi sparťanský trenér Pavel Vrba.

"Podařilo se nám přejít přes Rapid Vídeň, který taky dokázal postoupit do Evropské ligy. Je to mužstvo na podobné úrovni jako my. Pak jsou tam mužstva, která jsou trošku dál. Jsem zvědavý, jak tu konfrontaci, co nás teď čeká, zvládneme a jestli můžeme myslet dál," uvedl sedmapadesátiletý bývalý kouč Plzně nebo české reprezentace.

Bröndby v minulé sezoně získalo po 16 letech titul, celkově jedenáctý v klubových dějinách. V novém ročníku však zvítězilo v jediném z deseti soutěžních duelů. V páteční generálce remizovalo doma s nováčkem Silkeborgem 1:1 a v domácí lize je až na osmém místě. "Jsem rád, že nám vyšlo Bröndby, protože si myslím, že to je pro nás hratelný soupeř. Zároveň srovnání s dánským týmem může být zajímavé," prohlásil záložník Filip Souček.

Sparta v sobotu prohrála v Plzni 2:3 a v české nejvyšší soutěži poprvé od dubna po 15 zápasech nebodovala. "Zápas nám spíš ukázal, co nás čeká. Teď je otázka, jestli to dokážeme zvládnout a jestli to pro nás bude dostatečné poučení," konstatoval Vrba.

Celek z dánské metropole se dosud v pohárech utkal s českým mužstvem pouze v 1. kole Poháru UEFA v sezoně 2003/04, kdy jiný pražský celek Žižkov zdolal dvakrát 1:0. Se Spartou se Bröndby v soutěžním utkání ještě nestřetlo.

Duel má výkop v 21:00. Oficiálně na stadion smí i hostující fanoušci, kteří se kvůli nařízení UEFA s ohledem na pandemii koronaviru nesměli účastnit předkol.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články