Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sparta slaví vítězství nad Bernem a důležité body v boji o postup

Praha – Sparťané si připsali velmi cenné vítězství a důležité tři body. Na Letné porazili díky výstavní ráně Lukáše Váchy a dvěma gólům Davida Lafaty Young Boys Bern 3:1, a zdolali tak největšího soupeře v souboji o druhé postupové místo ze skupiny I. 

V sestavě Sparty oproti tradiční základní jedenáctce došlo k jediné změně. Zraněného Hušbauera zastoupil Tiémoko Konaté, který se postavil na pravý kraj zálohy, odkud se do středu posunul Bořek Dočkal. A právě záložník z Pobřeží Slonoviny dělal v úvodu utkání svou rychlostí obraně Bernu největší problémy.

Už ve 4. minutě ho v těsné blízkosti pokutového území fauloval Jan Lecjaks, český obránce působící v dresu švýcarského celku, a vyfasoval žlutou kartu. Z následné standardní situace ale brankáře Mvonga Krejčí neohrozil. I nadále však byli domácí aktivnějším celkem. Sparta se snažila předvádět stejný styl hry, jakým se prezentuje i v domácí soutěži.

David Lafata (kapitán a útočník Sparty): "My jsme hlavně rádi, že jsme ten zápas vyhráli. Byl to těžký zápas, ale povedl se nám začátek, kdy jsme dali dva góly. Škoda, že jsme si nechali snížit na začátku druhé půle. Měli jsme tam nějaké brejky, které jsme nedotáhli. Zaplaťpánbůh alespoň za ten třetí, pak si myslím, že bylo hotovo." 

Letenští vysoko napadali a Bernu dělali velké problémy v rozehrávce, v okamžiku, kdy získali míč, sparťané v rychlosti kombinovali a snažili se překvapit obranu Švýcarů kolmými přihrávkami. Domácí častěji drželi míč a měli jednoznačnou převahu ve střeleckých pokusech, do větších šancí se jim ale propracovat nedařilo. A tak si Sparťané pomohli standardní situací.

Výstavní Váchova rána

Bořek Dočkal ve 27. minutě rozehrál roh na Lukáše Váchu, jenž čekal ukryt mimo pozornost protihráčů za hranicí pokutového území. Těžký míč, který letěl v úrovni pasu, si Vácha ze vzduchu sklepl na pravačku a z voleje poslal míč přímo pod břevno branky Bernu. 

"Nebyla to náhoda, po tréninku si vždycky najdu čas a chodím na nějaké zakončení z voleje. Bylo to divadlo, které hráli všichni, a byla to věc, která musela vyjít všem. Ať už to byl blok, nebo přihrávka od Bořka a moje zpracování. Sice to vypadalo, že mi míč uteče, ale snažil jsem se dát si to čistě na pravačku, a to se povedlo," popisoval Vácha. A netrvalo dlouho a s Young Boys bylo ještě hůř.

Střelec dvou branek David Lafata
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Aktivní Konaté si nedělal problémy s Lecjkasem, vyhrál rychlostní souboj na pravé straně hřiště a přízemní přihrávkou nalezl Davida Lafatu, jenž zvýšil ve 28. minutě na 2:0. "Myslím, že nejdůležitější byla naše aktivita. My jsme úvodní krásný gól Lukáše Váchy vytěžili z naší aktivity. A vlastně v krátkém sledu jsme přidali druhý, to samozřejmě pomohlo naší psychice," prohlásil trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Chvíli poté nebyli daleko vstřelené brance hosté. Švýcarský útočník se řítil směrem na branku, když se skácel v pokutovém území po kontaktu s Holkem. Rozhodčí však penaltu nezapískal a hrálo se dál. Podobně pak ale rozhodl rozhodčí i na druhé straně, kdy byl na hraně pokutového území faulován Krejčí.

Vyrovnaný duel zlomil Lafata

Druhý poločas začal ve stejném duchu jako první. Sparta měla převahu, nečekaně ale udeřili hosté. Bernu vyšel rychlý brejk a k hlavičce se vyšrouboval Hoarau, který nedal Bičíkovi v brance Sparty šanci. Domácí však inkasovaný gól nesrazil. Pražané i nadále útočili, nebyli však už jednoznačně lepším týmem.

Utkání už nedominovali a hosté se ocitali častěji u míče a dostávali se do nebezpečné vzdálenosti od sparťanské branky. K další obrovské příležitosti se přesto propracovali Letenští. V 60. minutě si na Krejčího zpětnou přihrávku naběhl výborně hrající Konaté, míč však nedokázal zkrotit a v dobré pozici ho poslal vysoko nad branku.

Utkání sice bylo vyrovnané, šance si však vytvářeli především Sparťané. Ve velké příležitosti se v dalším průběhu hry ocitl i Brabec a znovu Konaté, ani jeden však do branky míč nedostal. Sám na gólmana se řítil Krejčí, nestačil však včas přehodit brankáře Mvoga.

Přesto se nakonec Letenští radovali. Utkání definitivně rozhodl kapitán David Lafata, který se trefil zblízka po kombinaci Krejčího a Dočkala. Sparta tak získala důležité tři body, které mohou být cenné v závěrečných postupových počtech.

Sparta Praha - Young Boys Bern 3:1 (2:0)Branky: 28. a 85. Lafata, 27. Vácha - 52. Hoarau. Rozhodčí: Kukulakis - Karsiotis, Baltas (všichni Řec.). ŽK: Konaté, Kadeřábek - Lecjaks. Diváci: 10 205.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Vácha - Konaté (81. Mareček), Dočkal, Matějovský (64. Vacek), L. Krejčí (90. Kováč) - Lafata. Trenér: Lavička.

Bern: Mvogo - Sutter (66. Hadergjonaj), Wüthrich (69. Afum), Von Bergen, Rochat - Sanogo - Nuzzolo, Gajič, Steffen (89. Nikci), Lecjaks - Hoarau. Trenér: Forte. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články