Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sparta sahá po fenomenálním úspěchu. Vyřadí Villarreal a půjde do semifinále?

Praha - Spartě se proti Villarrealu může podařit to, co se ještě žádnému sparťanskému celku v historii nepodařilo - postoupit do semifinále Evropské ligy, respektive Poháru UEFA. Kromě toho mohou Letenští vyrovnat české maximum, které Slavia dokázala před dvaceti lety. Sparta ale bude mít velice těžkou úlohu, bude jí chybět prakticky celá obrana, navíc proti Villarrealu musí vyhrát. Zdali se to Spartě podaří, sledujte na ČT sport a našem webu od 20:30.

Prohra 1:2 ve Villarrealu dává Spartě relativně velkou šanci na postup. Sparta potřebuje zvítězit 1:0 či o dva góly, aby se dostala do semifinále. "Stát se může vše. Bude vyprodáno, diváci nás poženou. I kdyby to nevyšlo, můžeme odejít ze hřiště se vztyčenou hlavou," věří Lafata.

Pro Spartu by zápas byl už tak velice složitý. Villarreal je špičkový tým, který kráčí za kvalifikací do Ligy mistrů a i letošní ligové výsledky potvrzují, že za trojicí Barcelona, Atlético a Real je nejlepším španělským celkem v letošní sezoně.

Kromě toho také Villarreal v dosavadním průběhu Evropské ligy vyřadil favority na celkové vítězství Neapol i Leverkusen. Co víc, neinkasoval od nich ani gól. Trenér Marcelino ale žádné podcenění nepřipouští.

"Existují dva způsoby, jak se postavit k zápasu. Ten negativní je, že bychom si mysleli, že jsme byli lepší, měli víc šancí a mohli rozhodnout. Kdybychom šli do odvety s touto představou, bylo by to špatné," podotkl Marcelino.

Záložník Manuel Trigueros soudí, že Sparta bude v odvetě více útočit než ve Španělsku na El Madrigal. Villarreal zvláště v první polovině Spartu drtil v ofenzivním náporu, vyrovnávací gól vstřelil zcela proti průběhu hry Jakub Brabec.

"Myslím, že soupeř bude doma víc útočit. Nejsou zvyklí jen bránit, jsou rychlí, a jakmile mají balon, jdou dopředu. Je vidět, že mají radost z fotbalu. Vstřelit jeden gól bude velmi užitečné. Tím pádem by Sparta musela dát tři, což se nám v této sezoně moc často nestalo," podotkl Trigueros.

Ke všemu Spartu trápí hlavně jedna věc - rozsáhlá marodka a absence hráčů kvůli kartám. Střed obrany tak bude značně experimentální, vedle veterána Radoslava Kováče se objeví zřejmě Lukáš Mareček. 

"Bohužel nadále je (zdravotní stav) špatný, návrat marodů moc nevidím. Že by někdo z těch hráčů, kteří měli problémy, byl do základu, to nevidím vůbec. Budu rád, když někdo půjde aspoň na lavičku. Uvidíme po tréninku," uvedl Ščasný. "Doufám, že aspoň Lukáš Vácha by mohl být připravený do hry," dodal Ščasný.

Předpokládané sestavy

Sparta: Bičík - Konaté, Kováč, Mareček, Frýdek - Fatai, Dočkal, Matějovský, Jiráček, Krejčí - Juliš 
Villarreal: Asenjo - Gaspar, Bailly, Ruíz, Rukavina - Castillejo, Pina, Bruno, Suárez - Bakambu, Soldado

Absence: Holek, Mazuch, Zahustel (všichni zranění), Costa, Brabec (oba 3 ŽK), Šural (ve skupině nastoupil za Liberec), Vácha (nejistý start) - Bonera, Musacchio (oba zranění) 

Přesto trenér Zdeněk Ščasný tvrdí, že dát dohromady sestavu pro něj až tak složité nebylo. "Složit sestavu nebude problém. Problém bude, když budeme muset střídat. Problémy k fotbalu ale prostě patří. Neznamená to, že bychom měli jít do zápasu předem poraženi," vyzývá k odhodlanosti Ščasný.

Sparta kvůli zraněním už v nedělním utkání s Příbramí posadila na lavičku tři juniory. "Z juniorky hráče vzít nemůžeme, protože nesplňují potřebná kritéria. Takže sáhneme do dorostu, ale nepředpokládám, že by někdo z nich nastoupil. Dorostu gratuluji k titulu, ale ten skok by byl strašně velký. Bojím se, že bych je tím zavraždil," uvedl Ščasný. 

Kromě postupu do semifinále, což se dosud podařilo z českých klubů pouze Slavii v Poháru UEFA v roce 1996, bude Sparta hrát také o prémii 40 milionů korun. V dosavadním průběhu pohárové sezony Pražané vydělali přes 180 milionů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články