Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sparta s CZ Bělehrad znovu prohrála a v pohárech končí. S Rosickým přišlo zlepšení

Praha – Sparta ne a ne prolomit krizi, jež na ni v úvodu sezony sedla. Postup v souboji s Crvenou Zvezdou Bělehrad byl více méně utopií už po úvodní prohře 0:2, Spartě se však nepodařil dosáhnout ani na "čestnou výhru". Se srbským soupeřem se většinu zápasu trápila a zlepšení přišlo až v závěru s příchodem střídajících veteránů Rosického s Lafatou. Sparta soupeře posledních dvacet minut přitlačila k jeho brance, dvakrát trefila brankovou konstrukci, ale ani ve třetím soutěžním duelu sezony nedokázala vstřelit gól ze hry a nakonec prohrála 0:1. Letenští tak pro letošek končí v pohárové Evropě.

Tomáš Rosický a David Lafata
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Sparta se z úvodního fiaska v Bělehradě příliš nepoučila a už ve čtvrté minutě mohla inkasovat po podobném zaváhání, jaké předvedla u prvního gólu v Srbsku. Po rychlé rozehrávce hostů se dostal za obranu Boakye, ale brankáře Dúbravku tentokrát neprostřelil.

Vzápětí po dlouhém nákopu pálil ghanský útočník těsně vedle. Dlouho ho to mrzet nemuselo, protože v 19. minutě utekl po pravé straně Srnič a centrem po zemi našel Boakyeho před prázdnou brankou. Ve 38. minutě mohlo být pro Spartu ještě hůř. Jovičič šel sám na Dúbravku, ale netrefil branku.

Nic to však nezměnilo na tom, že Crvena Zvezda s ohledem na dění na trávníku mohla pomalu přemýšlet o pátečním losu závěrečného předkola. Sparta šla do kabin za pískotu letenského stadionu a s vědomím, že postup by jí zařídil pouze zázrak v podobě čtyř gólů a žádné inkasované branky.

Domácí ožili po příchodu Rosického v 66. minutě a dokonce si vypracovali i několik velkých šancí. Ben Chaim však křížnou střelou trefil tyč a vzápětí mířil Lafata do břevna. Sparťanský kanonýr navíc v závěru spálil dvě další obrovské šance. Nejprve ho vychytal Borjan a poté mu v dorážce do prázdné branky zabránil pohotový skluz jednoho z obránců.

Zahozené šance už jen podtrhly skutečnost, že novou éru Sparty po příchodu italského trenéra Stramaccioniho a deseti nových hráčů provází velké rozpaky. Letenský celek ze tří dosavadních soutěžních utkání dvě prohrál a jednou remizoval.

V pohárech zaznamenal nejhorší výsledek od nečekaného vyřazení ve druhém předkole Evropské ligy s Häckenem v roce 2013. V následujících třech sezonách Sparta dokázala vždy postoupit minimálně do základní skupiny Evropské ligy. V minulém ročníku došla do druhého kola, předtím dokonce až do čtvrtfinále.

Sparta Praha - Crvena Zvezda Bělehrad 0:1 (0:1)

Branka: 19. Boakye. Rozhodčí: Chapron - Haquette, Viala (všichni Fr.). ŽK: Mandjeck - Borjan, Boakye. Diváci: 16.808. První zápas 0:2, postoupila Crvena Zvezda.

Sparta: Dúbravka - Karavajev, Štetina, Mareček, M. Kadlec - V. Kadlec (46. Ben Chaim), Mavuba (66. Rosický), Plavšič, Mandjeck, Frýdek - Janko (61. Lafata). Trenér: Stramaccioni.

CZ Bělehrad: Borjan - Stojkovič, Savič, Le Tallec, Rodič - Milič (90. Gobeljič), Jovičič, Kanga, Donald, Srnič (70. Radonjič) - Boakye (79. Pešič). Trenér: Milojevič.

Andrea Stramaccioni (trenér Sparty): "Rosický nehrál od začátku, protože zatím vydrží třicet minut a Ben Chaim jeden poločas. Lafata odehrál celý zápas proti Bohemians 1905, tak jsem vsadil na odpočatého Janka a čerstvého Lafatu jsem chtěl pošetřit na závěr zápasu. Z vyřazení jsem zklamaný, ale tomuhle týmu věřím. Právě ve chvílích, jako je tahle, musíme být silní a věřit tomu, co děláme. Když se daří, tak jde všechno samo, ale těžké okamžiky tvoří tým a charakter. A já tomuhle týmu věřím, stejně jako tomu, že si na tenhle večer jednou vzpomeneme, že se narodila nová Sparta."

Vladan Milojevič (trenér Crvene Zvezdy): "Čekali jsme, že Sparta udělá nějaké změny v sestavě a to se potvrdilo, protože hrála na dva útočníky. Neměli jsme to jednoduché, ale stejně jako doma jsme uspěli tím, že jsme dodrželi to, co jsme si řekli před zápasem. Musím přiznat, že po nástupu Rosického dostala hra Sparty jiný rozměr a bylo poznat, co pro Spartu znamená. Bylo vidět, že Sparta prochází menší krizí, ale to se stává i u velkých týmů, a já věřím, že najde cestu, jak pokračovat dál."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články