Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta rozehraje v istanbulském pekle play-off Evropské ligy, Galatasaray si zaváhání nepřipouští

Jako první z českých zástupců vstoupí do vyřazovací fáze pohárů Sparta. Konkrétně v Istanbulu, kde se střetne v úvodním zápase 2. kola Evropské ligy s Galatasarayem. Pro Letenské půjde o druhé soutěžní utkání v jarní části sezony po sobotním vítězství v Karviné 3:0. Přímý přenos sledujte od 18:20 na ČT sport Plus, od 18:40 také na programu ČT sport.

Lukáš Haraslín ze Sparty se raduje z gólu v síti Betisu Sevilla
zdroj: REUTERS

"Když se podíváme na kvalitu Galatasaraye, je úžasná, má prvotřídní hráče. Bude to hodně těžký zápas. Na druhé straně víme, že budeme outsidery, na což nejsme z české ligy zvyklí. Z tohoto pohledu musíme k utkání po mentální stránce přistoupit jinak," řekl kouč Brian Priske.

Pohárová střetnutí si užívá. "Při vší úctě ke Slavii a Plzni v nich narážíme na odlišnou kvalitu. Víme ale, jak podobné zápasy venku hrát, to nám dodává sebevědomí. I na Betisu jsme předvedli velmi dobrý výkon, i když jsme prohráli. V podobných duelech rozhodují detaily. Kvalita hráčů Galatasaraye je výjimečná, stačí jim dopřát malinký prostor a hned ho využijí. Musíme být naplno soustředění 90 minut, abychom si odvezli dobrý výsledek," podotkl Priske.

Galatasaray a Sparta se v pohárech dosud utkaly čtyřikrát. Poprvé v předkole Poháru UEFA (dnešní Evropské ligy) v sezoně 1995/96, kdy český celek postoupil dál po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1. Naposledy se soupeři utkali v ročníku 1997/98 ve skupině Ligy mistrů. Sparta doma zvítězila 3:0 a v Istanbulu prohrála 0:2.

Velkoklub z Istanbulu přešel do Evropské ligy ze skupiny Ligy mistrů, kde v konkurenci Bayernu Mnichov, FC Kodaň a Manchesteru United obsadil třetí místo. "V Lize mistrů odehrál Galatasaray dobré zápasy. Válcuje i tureckou ligu spolu s Fenerbahce. Je ve velmi dobré formě. Na zápas se těšíme. Cítíme, že si v play-off zasloužíme být," dodal Priske.

Letenští na podzim skončili ve skupině Evropské ligy druzí za Rangers FC a před Betisem Sevilla a Arisem Limassol. Do vyřazovací fáze soutěže postoupili poprvé od roku 2017.

Můj dům, můj hrad

Galatasarayi se v této sezoně mimořádně daří doma, kde prohrál jediný z 21 soutěžních duelů a v posledních devíti zvítězil. Od prosincové porážky na stadionu FC Kodaň nenašli přemožitele ve 12 soutěžních zápasech, z nichž v minulých osmi triumfovali. Na Spartu se naladili sobotní výhrou 2:0 nad Basaksehirem.

"Teď je na řadě Evropa, i v ní chceme dosáhnout úspěchu, což je v genech Galatasaraye. Spartu chceme porazit," prohlásil trenér Okan Buruk, který v roce 2000 ovládl s istanbulským mužstvem Pohár UEFA i Superpohár UEFA.

Předpokládané sestavy:

Galatasaray: Muslera – Ayhan, Sánchez, Nelsson, Kutlu – Demirbay, Torreira – Yilmaz, Mertens, Zaha – Icardi.

Sparta: Vindahl – Sörensen, Panák, Krejčí – Preciado, Solbakken, Kairinen, Ryneš – Karabec, Birmančevič – Kuchta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články