Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta remízu neudržela, s Chelsea prohrála 0:1

Praha - Fotbalisté Chelsea i s brankářem Petrem Čechem si odvážejí těsnou výhru 1:0 ze hřiště pražské Sparty. V prvním utkání play-off Evropské ligy sice všechno směřovalo k bezbrankové remíze, ale sedm minut před koncem krátce po příchodu z lavičky rozhodl Brazilec Oscar skvostnou individuální akcí.

Utkání Sparta - Chelsea
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta tak po jedenácti zápasech přišla o domácí pohárovou neporazitelnost a příští čtvrtek při odvetě v Londýně bude muset alespoň jednou skórovat a neinkasovat, jestli chce dál živit postupový sen.

Zápas s úřadujícím vítězem Ligy mistrů, to byla pro Spartu jedinečná výzva a prověrka z nejtěžších při jejím prvním soutěžním utkání v novém kalendářním roce. Jako by nejprve domácí, hrající proti podzimu se čtyřmi zásadními změnami v sestavě, ke slavnému soupeři chovali až přílišný respekt. Také devítitýdenní pauza od posledního ostrého utkání na Pražanech byla znát.

A Chelsea hned zahrozila střelou Lamparda a hlavně rychlým kontrem Marina, po jehož nabídce křížnou střelou minul belgický talent Hazard. V těch chvílích vypadala obrana Sparty s novými muži Holkem a Hybšem zranitelně.

Když se v patnácté minutě na tribunách letenského stadionu rozjelo působivé "choreo", ožil i sparťanský tým. A velká zimní posila Lafata se po Zápotočného centru hned mohl uvést první trefou, kdyby ve skluzu v přímém souboji s reprezentačním parťákem Čechem nemířil nad jeho bránu.

Čech, který se dnes na Letné představil v hostujícím týmu po dlouhých dvanácti letech, ukázal proti svému bývalému klubu dostatečnou koncentraci i při tečované střele Krejčího, zatímco pokus kapitána Matějovského z dobré pozice mezi tyče vůbec nemířil. Chelsea po slabší pasáži probrala až spolupráce španělského dua Mata - Torres.

Druhý jmenovaný neuspěl v přímém souboji s brankářem Vaclíkem, čímž jen prodloužil své střelecké tápání. Na druhé straně z voleje v další slibné příležitosti selhal i Lafata. Druhá půle daleko zaostala za rušným úvodním dějstvím. Zápas se změnil v bitvu o střed pole, v níž kazily dojem oboustranné nepřesnosti. A duel dost připomínal předloňskou konfrontaci Sparty s dalším anglickým gigantem Liverpoolem, který také v Praze předvedl spíš taktické šachy.

Spartu k vysněnému vítězství nad anglickým týmem, na které Pražané čekají téměř třicet let, nenasměroval ani střídající útočník Kweuke. Ten deset minut před koncem minul střelou bez přípravy a trest přišel vzápětí.

Střídající Brazilec Oscar byl na hřišti asi půl minuty, ladně protančil středem hřiště, a když nerušeně prošel kolem stoperů, zvládl vzápětí i gólovou přízemní střelu. Chelsea Spartu šokovala podobně jako ve vzájemném utkání Ligy mistrů před deseti lety, kdy se na letenském stadionu také prosadila jediným gólem Gallase v samém závěru.

Trenér Sparty Lavička po zápase:

"Škoda, že nám aktivita vydržela jen do nějaké šedesáté minuty. Nechceme se vymlouvat, ale neměli jsme teď šanci pravidelně hrát soutěž. Stáli jsme proti velmi kvalitnímu soupeři. Když jsme ztratili energii, přišly nějaké zbytečné ztráty a nakonec nás soupeř potrestal."

Sparta už gólovou odpověď nezvládla a poprvé od léta 2010 v duelu evropského poháru z domácího hřiště odešla poražena. Navíc v desátém utkání po sobě se nedokázala střelecky prosadit proti týmu z Premier League.

Sparta Praha - Chelsea FC 0:1 (0:0)

Branka: 82. Oscar. Rozhodčí: Orsato - Di Liberatore, Grilli (všichni It.). ŽK: Hušbauer - Cahill. Diváci: 18 952.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Hušbauer (85. Bednář), Vácha - Kadlec, Matějovský, Krejčí (81. Pamič) - Lafata (76. Kweuke). Trenér: Lavička.

Chelsea: Čech - Azpilicueta, Ivanovič, Cahill, Bertrand - Lampard, Ramires - Hazard, Mata (82. Oscar), Marin (68. Benajun) - Torres. Trenér: Benítez.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy