Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta remizovala s Lyonem a postoupila do vyřazovací fáze EL

Praha - Sparta ukopala postup do jarní fáze Evropské ligy. Na Letné dnes totiž remizovala s Olympiquem Lyon 1:1 po gólech Benzíi a Hušbauera. Získaný bod dává pražskému týmu jistotu druhého místa ve skupině I a postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy. V posledním zápase se Sparta ve Španělsku střetne s Bilbaem.

Sparťanská radost
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta vstoupila do utkání s očekávánou sestavou. Do základu se vrátil Léonard Kweuke, kterého v posledním ligovém kole nahradil kvůli žlutým kartám Bekim Balaj. Lyon měl už před zápasem jistotu postupu, mohl si tedy dovolit nenastavit nejsilnější sestavu. Kouč Rémi Garde nechal opory odpočívat, na letenský trávník od začátku nevyběhl například kapitán Lisandro López. Vzájemná statistika hovořila jasně pro hosty; Lyon Spartu jako jediný francouzský tým ve všech zápasech porazil, v roce 2004 dokonce 5:0.

Sparta Praha - Olympique Lyon 1:1 (0:0)

Branky: 53. Hušbauer - 46. Benzia. Rozhodčí: Kakos - Akrivos, Tatzis (všichni Řec.). ŽK: Jarošík, Matějovský, Zápotočný - Koné. Diváci: 17.121.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Holek - Kadeřábek (53. Přikryl), Matějovský (90. Jirásek), Hušbauer, Krejčí (90.+2 Skalák) - Kweuke. Trenér: Lavička.

Lyon: Vercoutre - Réveillére, Koné, Umtiti, Monzón - Grenier, Fofana - Ferri, Gourcuff (69. Plea), Ghezzal - Benzia (71. Novillo). Trenér: Garde.

Tabulka skupiny I
zdroj: ČT24

Sparťanský úmysl tuto statistiku pozměnit byl viditelný od první minuty, často však doplácel na nepřesnou rozehru záložníků. Do první velké šance se dostal Kweuke po čtvrthodině hry, kdy se po dlouhém pase objevil sám před brankářem Vercoutrem, zakončení však nezvládl. Na opačné straně zahrozil z přímého kopu Yohan Gourcuff, jehož tečovaná střela přelétla Vaclíka a orazítkovala tyč. Konec poločasu však patřil opět Spartě, po Koného faulu na Hušbauera se Sparta ocitla krůček od penalty. Přímý kop zpoza vápna ale branku minul, proto první poločas skončil bezgólovou remízou.

Nejhorší možný start měli domácí do druhého poločasu. Hned v první minutě obránci Jarošík s Pamičem propustili dlouhý pas na Benziu, který oběhl Vaclíka a z úhlu skóroval. Trenér Lavička zareagoval stažením Kadeřábka a nasazením Tomáše Přikryla, který v prvním doteku vyvezl míč po pravém křídle a našel před bránou volného Hušbauera a ten s přehledem vyrovnal. Sparťané rázem ožili. Po pravém křídle dobře fungovala kombinace rychlého Přikryla s Kweukem. Ten byl v 69. minutě krůček od gólu, nedokázal však ve vápně přihrát úplně volnému Krejčímu.

V průběhu druhého poločasu se také velkým přehledem ukazoval sparťanský kapitán Marek Matějovský, který dobře zvládal uklidňovat hru podržením míče. Sparta většinu poločasu udržovala Lyon v bezpečné vzdálenosti od svatyně Tomáše Vaclíka, míč se nejčastěji ochomýtal okolo středové čáry a žádné překvapení se neudálo ani v nastavených třech minutách. Sparta tak v spíše podprůměrném utkání remizovala s Lyonem 1:1 a zajistila si postup do vyřazovacích fází Evropské ligy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články