Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sparta nedala Bilbau šanci. Zvítězila 3:1 a uchovala naději na postup

Praha - Sparta zlomila čtyřzápasovou krizi a favorizované Bilbao přehrála 3:1. V prvním poločase vybojovala dvoubrankové vedení po gólech Zápotočného a Balaje, v druhém udržela vysoko nastavenou kvalitativní laťku a utkání s přehledem dovedla do vítězného konce. Letenští tak stále uchovávají postupové ambice.

Bekim Balaj se raduje z gólu do sítě Athletiku Bilbao
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta rozehrála utkání velmi aktivně. Útočný fotbal španělského týmu jako by Letenským vyhovoval. Sparťané hrozili z protiútoků, nebezpeční byli i po dobrých kombinacích krajních obránců se záložníky. Obzvláště Matějovský s Hušbauerem dávali obraně loňského finalisty Evropské ligy pořádně zabrat. První velká akce přišla v pětadvacáté minutě, kdy Pamič skvěle vystihl náběh Kadlece a ten před prázdnou bránu vyslal ránu do tyče.

Neuplynuly však ani tři minuty a brankář hostů Iraizoz poprvé lovil míč ze své sítě. Balon se dostal za vápnem k Zápotočnému, který vší silou vystřelil směrem na gólmana. Míč sice letěl přímo doprostřed brány, před Iraizozem ale lehce uhnul a ten jej mimo bránu vyrazit nezvládl.

Sparťané se po vstřelené akci nezatáhli, naopak ještě více ožili. Krejčí s Kadlecem v osmatřicáté minutě krásně vypekli obranu Bilbaa, Kadlec přihrál křižně před bránou Balajovi, který však Iraizoze nepropálil. O čtyři minuty později už Albánec slavit mohl. Hušbauer vytáhl míč po pravé straně a nacentroval do malého vápna. Míč se dostal k Balajovi, ten hlavičkoval směrem na bránu, do které míč tečoval Aduriz. Sparťané mohli jít do šaten v dobrém rozpoložení.

V druhém poločasu hosté výrazně ožili. Lépe drželi míč, zpřesnili rozehru a častěji se dostávali do šancí. Byli to však opět domácí, kdo protlačil míč za záda soupeřova brankáře. Matějovský přihrál na kraj vápna skvěle hrajícímu Kadlecovi, ten si hlavičkou posunul míč a vysloužil si tím faul obránce Castilla. Nařízenou penaltu s přehledem proměnil Hušbauer a poslal Spartu už do tříbrankového vedení.

Utkání se opět hodně otevřelo. Bilbao se snažilo útočit, záložníci Sparty však míče vypichovali a pouštěli se do protiútoků. Taktický výkon funguoval až do 73. minuty, kdy se individuálně ve vápně domácích prosadil Iker Muniain, položil si na zem Holka a přesně přihrál Di Marcosovi, který nedal Vaclíkovi zblízka šanci.

Víc už se však do konce utkání nestalo a Sparta si pohlídala jasné a zasloužené vítězství nad "baskickými lvy" z Bilbaa.

Sparta Praha - Athletic Bilbao 3:1 (2:0)

Branky: 26. Zápotočný, 40. Balaj, 56. Hušbauer z pen - 73. De Marcos. Rozhodčí: De Sousa - Miranda, Santos (všichni Portug.). ŽK: Matějovský, Pavelka - Castillo, Muniain, Herrera, Amorebieta. Diváci: 13 752.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Holek, Hušbauer - Kadlec (87. Přikryl), Matějovský (79. Pavelka), Krejčí (72. Skalák) - Balaj. Trenér: Lavička.

Bilbao: Iraizoz - Iraola, Gurpegi, Amorebieta, Castillo (62. Herrera) - Iturraspe - Susaeta, Muniain, De Marcos, Gómez (57. López) - Aduriz (64. Llorente). Trenér: Bielsa.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy sparťanů po výhře nad Bilbaem

Hlavní zprávy

Nejčtenější články