Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Sparta může protrhnout smolnou sérii stylově. V EL vyzve Bilbao

Praha - Uplynulý měsíc nebyl pro Spartu tím nejšťastnějším. V Gambrinus lize třikrát po sobě prohrála, v Evropské lize nestačila i přes bojovný výkon na francouzský Lyon. Dnes ji ale čeká test největší - z výsledkové krize se může vymanit vítězstvím nad loňským finalistou soutěže, Athletikem Bilbao. Utkání, které začne v 19:00, můžete na našem webu sledovat v on-line přenosu.

Sparťanský soubor je po prohrách s Lyonem, Plzní, Olomoucí a Slavií pěkně napjatý. Tým Vítězslava Lavičky si už nemůže dovolit zaváhat. Po druhé prohře v tabulce I by se totiž Sparťanům začaly rozplývat postupové sny. "Přestože máme mladý tým, tak Sparta má sílu a charakter. Věřím, že se oklepeme, zvedneme hlavu a zase se nastartujeme," neztrácí naději trenér.

Pokud se Sparta chce co nejrychleji "chytit", Bilbao není typem soka, na němž by bylo snadné nahnat ztracené sebevědomí. Hrdý baskický klub v minulé sezoně Evropské ligy uchvátil svojí jízdou až do finále, při níž dokázal vyřadit třeba slavný Manchester United a až v posledním zápase se musel sklonit před sokem z Primera División Atlétikem Madrid. "Bilbao mě upoutalo svým stylem hry, měli kousek k vítězství v soutěži. Pro nás budou zápasy s nimi velkou výzvou," uvedl Lavička.

Sparta nejspíš půjde proti Bilbau bez útočníka Kweukeho, kterého podle serveru iDNES postihla viróza. V základní sestavě by ale neměli chybět kapitán Matějovský ani pravý bek Vidlička, kteří kvůli zranění nezasáhli do derby se Slavií.

Útěchou pro sparťany může být skutečnost, že Athletic tápe a má daleko k výkonům z minulé sezony. Ve španělské lize vyhrál jediný z šesti zápasů a je těsně nad sestupovými pozicemi. Velkou ranou pro tým byla hlavně poslední prohra 0:2 v baskickém derby se San Sebastianem. "Je štěstí, že další zápas hrajeme uprostřed týdne, můžeme rychleji zapomenout na poslední porážku. Musíme jet do Prahy pro vítězství. Jsme přesvědčeni, že to můžeme dokázat," prohlásil útočník Ismael López.

V pondělí ale také prosákly informace o tom, že hvězdný útočník Fernando Llorente, mistr Evropy z letošního roku a světový šampion z před dvou let, se při tréninku pohádal s koučem Marcelem Bielsou a musel z něj předčasně odejít. Pondělní incident prý jen prohloubil rozpory mezi klíčovými postavami týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta vyzve Bilbao

I tak je Bilbao i podle bookmakerů favoritem zápasu. Sparta by však ráda zlomila letité prokletí a po dvou dekádách konečně španělský tým v poháru porazila. Naposledy Letenští triumfovali 1. dubna 1992, kdy slavně v PMEZ doma porazili Barcelonu 1:0.

To na světě ještě ani nebyli současní členové sparťanské základní sestavy Kadlec, Krejčí, Kadeřábek či Přikryl. Pro Spartu se poslední souboje se španělskými týmy změnily v "noční můru": ze všech sedmi posledních zápasů odešla poražena při negativním skóre 5:20. Ve vzájemných konfrontacích se ale nedaří českým týmům obecně, poslední vítězství si v roce 2003 připsala Slavia proti Celtě Vigo v předkole LM.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články