Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sparta může narazit na CZ Bělehrad, Mladou Boleslav možná čeká daleká cesta na východ

Nyon (Švýcarsko) – Nepříliš příjemný los postihl české kluby v Evropské lize. Sparťané si v třetím předkole soutěže zahrají proti kazašskému Pavlodaru nebo Crvene Zvezdě Bělehrad. Mladou Boleslav zase v případě postupu přes Shamrock Rovers čeká souboj s kazašským Kajratem Almaty nebo albánským Skenderbeu Korce. Oba úvodní zápasy mezi těmito týmy skončily nerozhodně 1:1.

Los Evropské ligy
zdroj: Reuters autor: Eric Gaillard

První zápas mezi Pavlodarem a Crvenou Zvezdou skončil v Kazachstánu remízou 1:1 a stejný výsledek se zrodil i v úvodním utkání Kajratu se Skënderbeu. Odvety se hrají 20. července. Zápasy třetího předkola jsou poté na programu 27. července a 3. srpna. Sparta začne venku, naopak Mladá Boleslav, která úvodní utkání se Shamrockem vyhrála v Irsku 3:2, začne doma.

Crvena Zvezda už je sice dlouho jen stínem týmu, který v roce 1991 vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, proti Pavlodaru je však favoritem. Irtyš totiž v Evropě startuje teprve popáté a ještě nikdy nepřešel přes druhé předkolo. Ze srbského celku do Sparty v červenci přišel záložník Srdjan Plavšič.

Domů se navíc může podívat i jeho krajan Vukadin Vukadinovič. "Musí se odehrát ještě druhý zápas, ale myslím si, že bělehradský klub je kvalitnější a navíc má k dobru pozitivní výsledek z venkovního zápasu. Myslím si, že v domácím prostředí vyhrají a zavítám domů," uvedl.

"Pro Srdjana to bude pikantnější, protože tam působil a přišel do Sparty právě z tohoto klubu. Pro mě byl tento tým společně s Partizanem nejsilnějším klubem v zemi. Věřím, že když postoupí, tak se na nás i na mě přijde podívat hodně známých a kamarádů," dodal.

Bělehradský celek by byl podle Vukadinoviče hodně nepříjemný soupeř, který by však neměl být nad síly Sparty. "Pokud dojde na náš zápas s nimi, tak věřím, že bychom uhráli dobrý výsledek na úvod a poté postoupili doma," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
České kluby se dozvěděly jména soupeřů pro 3. předkolo LM a EL

Na východ pojede v případě postupu přes Shamrock také Mladá Boleslav. Skënderbeu, které v sezoně 2011/12 vedl současný kouč Slovácka Stanislav Levý, bylo v minulém ročníku vyřazeno z pohárů kvůli podezření z ovlivňování zápasů. Předtím však dokázalo postoupit do základní skupiny Evropské ligy, kde porazilo Sporting Lisabon.

Kajrat je od roku 2014 pravidelným účastníkem pohárů, ale jen jednou dokázal přejít přes druhé předkolo. V ročníku 2015/16 vyřadil Aberdeen a postoupil do play-off Evropské ligy, kde těsně vypadl s Bordeaux.

Los 3. předkola fotbalové Evropské ligy (první zápasy 27. července, odvety 3. srpna)

Irtyš Pavlodar/CZ Bělehrad - Sparta Praha, Shamrock Rovers/Mladá Boleslav - Kajrat Almaty/Skënderbeu (Alb.), PSV Eindhoven - Osijek/Lucern, Norrköping/Trakai (Lit.) - Škendija Tetovo/HJK Helsinky, Krasnodar - Slovan Bratislava/Lyngby, Sturm Štýrský Hradec/Mladost Podgorica - Fenerbahce, Panathinaikos - Gabala (Ázerb.)/Bialystok, Austria Vídeň - Niederkorn/AEL Limassol, Dinamo Záhřeb - Vaduz/Odds BK, Dinamo Bukurešť - Bilbao, Olimpik Doněck - PAOK Soluň, Gdyně - Ferencváros/Midtjylland, Östersunds FK/Galatasaray - Inter Baku/Fola Esch (Luc.), Bordeaux - Nömme Kalju/Videoton, Maccabi Tel Aviv/Reykjavík - Panionios Atény/Gorica (Slovin.), Valletta/Utrecht - Haugesund/Lech Poznaň, Craiova - AC Milán, Bröndby/Vaasa - Hajduk Split/Levski Sofia, Gent - Altach/Dinamo Brest, Astra Giurgiu/FK Zirä (Ázerb.) - Olexandrija, Everton - Ružomberok/Brann, Aberdeen/Široki Brijeg - Apollon Limassol/Zaria Balti (Mold.), Beitar Jeruzalém/Botev Plovdiv - Marítimo, Zenit Petrohrad - Trenčín/Bnei Yehuda Tel Aviv, Marseille - Ostende, Freiburg - Valur Reykjavík/Domžale, Cork City /AEK Larnaka - Rabotnički Skopje/Dinamo Minsk, Željezničar Sarajevo/AIK Stockholm - Braga, Liepaja (Lot.)/Suduva Marijampole (Lit.) - Sion. 

Zdroj
ČT sport, UEFA.com, ČTK

Hlavní zprávy