Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sparta chce v Lyonu urvat alespoň bod

Lyon – Na půdě Olympiqu Lyon, nejlepšího francouzského týmu posledních let, zahájí hráči pražské Sparty své letošní účinkování v Evropské lize. Pražané sice cestují do země galského kohouta v roli jednoznačných outsiderů, přesto si podle slov trenéra Vítězslava Lavičky věří na zisk minimálně jednoho bodu. Nastoupit už by mohl kapitán Marek Matějovský, který stále chyběl týmu v poslední ligovém utkání v Plzni. Přímý přenos utkání sledujte od 20:45 na ČT4 a našem webu.

Sparta touží přetavit remízu na Feyenoordu v oslavu postupu
zdroj: EPA autor: Jerry Lampen

Sparta zatím dokázala postoupit ze základní skupiny Evropské ligy jen jednou. Před dvěma lety pak vypadla po statečném výkonu s Liverpoolem. Letos by Letenští chtěli svůj výsledek z před dvou ročníků alespoň zopakovat. Ve skupině s Lyonem a Athleticem Bilbao je ale nečeká nic lehkého. Jakýkoliv bodový zisk na francouzské půdě by byl bezpochyby úspěchem.

"Všichni víme, že nás čeká kvalitní mužstvo, byť už to není ten Lyon, který pravidelně dominoval francouzskému fotbalu. Chceme předvést dobrý fotbal, budeme hrát na vítězství. To neříkám jako frázi, ale jako fakt," řekl sparťanský trenér Vítězslav Lavička. "Věřím, že uděláme dobrý výsledek. Buď remízu, nebo výhru," doplnil záložník Ladislav Krejčí.

Plzeň nás nerozhodí, slibují sparťané

Oba týmy zatím figurují ve svých domácích soutěžích shodně na druhém místě. Lyon v pěti zápasech neprohrál, Sparta utrpěla první porážku v sezoně až v jedenáctém soutěžním duelu v sobotu v Plzni. Zápas, o jehož výsledku rozhodla nafilmovaná penalta Davida Limberského, vzbudil velké emoce. Ty ještě rozvířila úterní schůzka sparťanského šéfa Daniela Křetínského a předsedy svazu Miroslava Pelty.

Pražané ale vyhlašují, že je poslední dění kolem českého fotbalu nijak nepoznamená. "Po tom zápase s Plzní proběhlo hodně diskuzí. Docela jsme přivítali, že zápas s Lyonem následuje těsně po tom v Plzni. Nebyl čas se tím nějak moc zaobírat," podotkl Lavička.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta letí do Lyonu

"Nemůžeme to brát nějak špatně. Musíme to brát tak, jak to je. Musí nás to nabudit. Jdeme na Lyon s čistou hlavou," dodal Krejčí. Sparťané doufají, že v Lyonu předvedou lepší výkon než před osmi lety. V Lize mistrů tehdy utrpěli na půdě Olympique porážku 0:5, jednu ze tří nejhorších proher na soupeřově hřišti v evropských pohárech.

Jediným pamětníkem posledního utkání v Lyonu je Miroslav Baranek, nynější vedoucí letenského mužstva. "Neohlížíme se, co bylo v minulosti. Koukáme se dopředu," podotkl Lavička. "Je to dávno, nehledě na to, že z mého pohledu jsou ty vynikající časy, které Lyon měl, trošku pryč. I když podle videa to jsou pořád kvalitní hráči," podotkl kapitán Marek Matějovský.

Na Lyon s výkonem jako proti Feyenoordu

Sparta v evropských pohárech drží sérii pěti zápasů bez porážky, z toho čtyři duely sehrála v této sezoně v předkolech Evropské ligy s rakouskou Admirou a Feyenoordem Rotterdam. "Rádi bychom na ty zápasy v předkolech navázali. Dobrým příkladem může být to, jak jsme si počínali s Feyenoordem," uvedl Lavička.

Hráči Sparty
zdroj: ČTK

Zatím není jisté, zda od začátku nastoupí uzdravující se Matějovský, který ještě chyběl v Plzni. "Musím přiznat, že to ještě není úplně na takové úrovni, jak bych si přál. Co se týče zítřejšího utkání, tak ještě nevím," uvedl Matějovský. Lyonu schází dlouhodobě zraněný Gourcuff.

Lyon startuje v druhé nejprestižnější klubové soutěži poprvé od sezony 2002/03. Od té doby ani jednou nechyběl v Lize mistrů, předloni došel až do semifinále. V minulé sezoně však přišel ústup ze slávy, teď však chce trenér Rémi Garde i po triumfu ve francouzském poháru dobýt ztracené pozice zpět. Bude to však mít těžké - i s tím, jak je na vzestupu potenciální nový gigant PSG. Lyonu však vstup do sezony vyšel a chce na něj navázat i v Evropské lize.

"Jsme v dobrém rozpoložení. Začátek sezony se nám vydařil, ale měli jsme týmy ze spodní části tabulky. Evropská liga je úplně jiná soutěž. Sparta má mladé a silné mužstvo, ale my si nemůžeme dávat jiné cíle než vítězství a postup ze skupiny," uvedl kouč Lyonu. Naznačil ale, že kvůli nadcházejícímu víkendovému šlágru v Lille asi protočí sestavu.

Francouzský reprezentant Maxime Gonalons výhru Lyonu na Stade de Gerland sledoval jako patnáctiletý kluk, dnes je součástí týmu, který bude mít podobný úkol. Neočekává ale podobnou kanonádu. "I když Sparta omladila kádr, je zvyklá pravidelně hrát evropské poháry. Bude těžkým soupeřem, rozhodně nic nemůžeme podcenit," prohlásil Gonalons.

Sparťané se musejí mít na pozoru především před lyonskou ofenzivou, velkou hrozbou je především Lisandro López. Elitní střelec týmu dal v 51 pohárových zápasech 23 branek. "Ta jejich útočná trojice je asi nejnebezpečnější," řekl Krejčí. "Máme k nim zdravý respekt, ale nejpodstatnější bude, jak se budeme prezentovat my," dodal Lavička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články