Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sparta chce proti Trabzonsporu udělat první krok do Evropy. Do bojů jdou i Plzeň a Boleslav

Evropská liga volá, prvním cílem je ale nejdříve vůbec projít přes její 3. předkolo. A zrovna Sparta to nebude mít nikterak jednoduché. V cestě bude stát turecký Trabzonspor a Letenští, kteří usilují o účast ve skupině pohárů po třech letech, budou navíc kvůli disciplinárnímu trestu hrát domácí utkání bez diváků. To další dva české celky zamířily ven. Plzeň po nezvládnutém boji o Ligu mistrů vyzve v Bruselu belgické Antverpy, na Mladou Boleslav čeká bývalá Steaua Bukurešť, nyní FCSB. Utkání Sparty vysílá ČT sport a web ctsport.cz živě od 17:50, celý duel Plzně pak exkluzivně web ctsport.cz od 19:30. Od 20:30 nabídne web ctsport.cz i přímý přenos duelu FCSB - Mladá Boleslav.

Sparta pyká za rasistické projevy fanoušků při loňském venkovním utkání 2. předkola proti Spartaku Subotica. Letenští před rokem nečekaně vypadli a na úvod kvalifikace neuspěli ani o rok dříve s jiným srbským soupeřem Crvenou zvezdou Bělehrad.

"Je to nepříjemný protiklad. Tady bude komorní prostředí, zatímco v Turecku nás čeká asi 40 tisíc fanoušků. Těžko se mi hodnotí, jaké to bez diváků bude. Vnitřní pocit je ten, že to bude velký handicap. Hlavně pro hráče. Proti tak silnému soupeři hraje faktor diváka velkou roli. Dokážou jim nalít síly. Takže špatné," řekl trenér Václav Jílek.

"Na druhou stranu to bude pořád stejná hra, bude hrát 11 proti 11 hráčům a my se musíme soustředit na věci, které ovlivníme, ne na ty, které nemůžeme změnit. Musíme k tomu přistoupit zodpovědně a dát do toho maximum, přece jen se jedná o předkolo Evropské ligy," dodal zimbabwský obránce Costa Nhamoinesu.

Sparta před kvalifikací o EL dál posiluje. Pomůže jí to? Fotbal fokus podcast:

Zatímco Sparta o víkendu porazila Příbram 3:0 a má za sebou už čtyři kola české ligy, turecká domácí soutěž ještě nezačala. Trabzonspor ve všech čtyřech přípravných zápasech remizoval, naposledy 1:1 s Veronou.

Tým s českým reprezentantem Novákem skončil v minulém ročníku turecké ligy čtvrtý a od února neprohrál už 15 utkání po sobě. Trabzonspor zasáhne do pohárů po čtyřech letech a skupinu hrál naposledy v sezoně 2014/15. V létě vedení přivedlo bývalého záložníka Chelsea Johna Obiho Mikela.

"Viděli jsme tři jejich utkání. Trabzonspor má technicky velmi dobrý tým se spoustou individualit, silný do ofenzivy. Chceme se zaměřit hlavně na jejich defenzivu, tam vidíme šanci. A podat lepší výkon než v neděli proti Příbrami, věřím, že jsme toho schopni," uvedl Jílek.

Devětadvacetiletý reprezentační bek Filip Novák působí v Trabzonsporu od loňského ledna a poprvé od odchodu do zahraničí se s klubem představí na české půdě. "Tím, že mám v Trabzonu české televizní kanály, se snažím sledovat skoro všechny zápasy české ligy, samozřejmě včetně duelů Sparty. Trenér se mě vyptával, co všechno o Spartě vím. Takže pár základních informací jsem mu už předal," uvedl Novák.

Postupující v závěrečném předkole narazí na lepšího z dvojice Craiova - AEK Atény.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Nita - Sáček, Štetina, Costa, Hanousek - Krejčí - Hložek, Kanga, Trávník, Plavšič - Kozák (Tetteh).

Trabzonspor: Cakir - Pereira, Türkmen, Campi, Novák - Parmak, Sosa - Ömür, Canbaz, Nwakaeme - Ekuban.

Plzeň sice doma uhrála s Olympiakosem bezbrankovou remízu, ale v odvetě propadla a po čtyřech gólech ve druhém poločase si odvezla z Řecka debakl 0:4. "Už jsme to hodili za hlavu. Kdybychom dostali třeba v 90. minutě gól na 2:1 a vypadli kvůli tomu, tak nás to může hodně mrzet. Takhle musíme uznat, že byli lepší, a smířit se s tím," řekl záložník Jan Kopic.

Pokud by Viktoria přešla přes Antverpy, v závěrečném čtvrtém předkole se utká s ukrajinským Mariupolem, nebo nizozemským Alkmaarem. Vyřazení by pro Západočechy znamenalo sezonu bez evropských pohárů.

"Pro Plzeň je to hodně důležité, samozřejmě evropské poháry potřebujeme hrát každý rok. Ale nic lehkého to nebude," uvedl Kopic. "Chceme si přivézt výborný výsledek do odvety. Klíčové bude nedostat gól," přidal středopolař Dominik Janošek.

Protože Bosuilstadion v Antverpách nesplňuje všechny požadavky UEFA a prochází rekonstrukcí, zápas se uskuteční na Stadionu krále Baudouina v Bruselu. Tam Plzeň před sedmi lety odehrála úvodní duel čtvrtého předkola Evropské ligy s Lokerenem a prohrála 1:2, gól hostů tehdy vstřelil současný asistent trenéra Marek Bakoš. Viktoria ale v domácí odvetě zvítězila 1:0 a postoupila do skupiny.

Plzeňští jsou na mezinárodním poli mnohem zkušenější. Belgický tým čeká premiéra v novém formátu Evropské ligy, čtvrtý celek uplynulé sezony belgické ligy se vrací do evropských pohárů po dlouhých 22 letech. Naposledy hrál v létě 1997 Pohár Intertoto. "Může to být výhoda, ale uvidíme na hřišti," podotkl Kopic.

Českým vicemistrům se nepovedla sobotní ligová generálka, v níž remizovali 0:0 na stadionu Bohemians 1905 a ve čtvrtém kole ztratili první body v sezoně. "Antverpy budou podobné jako Bohemka, hrají náročný, běhavý fotbal. Dobře zvládají vysoký presink, ale někdy tam mají skulinky. Myslím, že když budeme hrát tu naši rychlou kombinační hru, bude to platné," uvažoval Janošek.

Záložník Plzně Jan Kopic
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

V plzeňské výpravě do Belgie chybějí kvůli zranění záložníci Aleš Čermák s Ubongem Ekpaiem, stoper a kapitán Roman Hubník i útočník Jean-David Beauguel. Do nominace se stejně jako před odvetou v Pireu nevešli bek Milan Havel a záložník Christián Herc.

Antverpy jsou na začátku nového ročníku suverénní a obě kola belgické ligy vyhrály výsledkem 4:1, naposledy v neděli nad celkem Waasland-Beveren. Velkou formu má konžský útočník Dieumerci Mbokani, jenž má na kontě už čtyři góly a asistenci.

"Poslední vysoké vítězství nám dává sebevědomí do utkání s Plzní, ale víme, že nás čeká soupeř jiného kalibru, hlavě co se obrany týče. Stále před sebou máme hodně práce," konstatoval rumunský kouč Antverp László Bölöni.

Předpokládané sestavy:

Antverpy: Bolat - Buta, Seck, Batubinsika, Jukleröd - Haroun, De Sart - Rodrigues, Rafaelov, Hairemans - Mbokani.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Kalvach, Hrošovský - Kayamba, Mihálik, Kopic - Krmenčík.

V součtu s 3. předkolem Ligy mistrů ze sezony 2006/07 nezvládla Mladá Boleslav tuto fázi evropských pohárů šestkrát po sobě. Ve 3. předkole Evropské ligy naposledy Středočeši vypadli před dvěma lety na penalty s albánským týmem Skënderbeu Korcë.

Sami mladoboleslavští hráči ale poté, co v předchozím předkole prošli na úkor kazašského Ordabasy Šymkent, cítí, že vzhledem k posledním výsledkům šestadvacetinásobného rumunského mistra je FCSB hratelný soupeř. Poslední tři soutěžní duely bukurešťský celek prohrál a v lize mu po čtyřech kolech náleží devátá pozice.

Přestože mužstvo prošlo v 1. předkole Evropské ligy přes moldavský Milsami Orhei a ve druhém přes arménský Alaškert, trenér Bogdan Andone po necelých dvou měsících u týmu rezignoval. Na jeho místo dočasně povýšili Vergil Andronache a Dacian Nastai, kteří v premiéře podlehli v lize Astře Giurgiu 1:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Boleslavští chtějí využít horší situace FCSB

"Cítíme trošku větší šanci. Odvolali trenéra, zbavili se asi tří hráčů ze základní sestavy. Určitě nejsou v ideálním rozpoložení a pro nás je ta situace nejlepší možná," řekl brankář Jan Šeda.

Navzdory nepovedeným výsledkům FCSB svěřenci kouče Jozefa Webera nic nepodceňují. "Máme k tomu týmu určitý respekt, pořád je to kvalitní tým, i když jsou teď v menší krizi. Nesmíme se tím nechat ukonejšit, musíme do toho jít naplno, dát do toho všechno a využít jejich možná lehce horší situace," uvedl záložník Michal Hubínek.

Výhodou Mladé Boleslavi je delší odpočinek. Zatímco FCSB hrál v pondělí, Středočeši se naposledy představili minulý čtvrtek v Kazachstánu. Kvůli problémům s odletem byl odložen jejich nedělní ligový souboj s Teplicemi.

Boleslavští se radují
zdroj: ČTK autor: Taneček David

FCSB navíc kvůli letním koncertům Eda Sheerana a Metallicy nehraje domácí zápasy v domácí Areně Nationala, nýbrž na stadionu v Giurgiu asi 60 km od rumunské metropole. "Možná pro nás malinko větší výhoda, protože ten stadion je asi pro osm tisíc diváků. Na druhou stranu mají skvělé fanoušky a myslím si, že udělají atmosféru stejně bouřlivou jako na vlastním stadionu," konstatoval Šeda.

S Mladou Boleslaví odletěl i kanonýr Nikolaj Komličenko, o jehož odchodu do Lokomotivu Moskva se čile spekuluje. Vítěz se v závěrečném play-off o postup do základní skupiny utká buď s lotyšským Ventspilsem, nebo portugalskou Vitórií Guimaraes.

Předpokládané sestavy:

FCSB: Vlad - Cretu, Planič, Vina, Soiledis - Popescu, Cristea, Oaida - Moutinho, Gikiewicz, Pantiru.

Mladá Boleslav: Šeda - Křapka, Takács, Pudil, Túlio - Ladra, Hubínek, Matějovský, Bucha - Komličenko, Mešanovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články