Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta chce na Kypru stvrdit jaro v pohárech, Slavii i Plzeň čeká postupová tečka

Bude veleúspěšný fotbalový podzim z hlediska působení českých týmů v Evropě korunován postupem všech tří do play-off? Po Slavii a Plzni si místenku ve vyřazovací fázi některého z pohárů může v posledním kole skupinové fáze zajistit Sparta. O tom, zdali v ní bude figurovat, rozhodne zápas v Limassolu. Sešívaní uzavřou skupinu Evropské ligy duelem se Servette FC a Viktoria bude proti Astaně útočit v Konferenční lize na šesté vítězství. Přímý přenos utkání Aris Limassol – Sparta Praha sledujte ve čtvrtek od 20:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Situace ve skupině C v Evropské lize je natolik vyrovnaná, že Sparta může obsadit jakékoli ze čtyř míst. Situaci má ovšem ve vlastních rukou a není závislá na výsledku souběžně hraného střetnutí mezi Betisem Sevilla a Rangers FC.

V případě vítězství ji čeká play-off Evropské ligy. Pokud by navíc Betis prohrál, ovládli by Pražané skupinu a prošli rovnou do osmifinále. 

Pokud v souboji úřadujících mistrů svých zemí Letenští remizují nebo prohrají o gól, přejdou z třetí pozice do nižší Evropské konferenční ligy. Jestliže by však podlehli Arisu minimálně o dvě branky, skončili by poslední a na jaře by se v pohárech nepředstavili. Kyperský celek při premiéře ve skupině evropských pohárů může obsadit nejlépe třetí místo. 

Sparta v minulém kole doma porazila Betis 1:0. Šanci na postup do další fáze Evropské ligy udržela i díky Arisu, který na Rangers remizoval 1:1. "Rozhodně to bude těžký zápas. Aris dokázal, že hraje velmi dobře, přestože skupinu pohárů hraje poprvé," prohlásil dánský trenér Pražanů Brian Priske, jehož svěřenci první vzájemné měření sil vyhráli v září 3:2.

Rekordní sedmatřicetinásobní čeští mistři se na kyperského soupeře naladili sobotním skalpem Jablonce (3:0). "Doufejme, že jsme získali sebevědomí a že si dokážeme výkon přenést i do čtvrtečního střetnutí," doplnil šestačtyřicetiletý Priske.

Od triumfu 4:1 na stadionu Celticu Glasgow v listopadu 2020 však nevyhrála venku v pohárech dvanáctkrát po sobě. Naopak Aris zvítězil před vlastními příznivci ve čtyřech z předchozích pěti soutěžních duelů.

"Ve skupině jsme získali čtyři body, což ukazuje, jak jsme vyspěli. Teď rozhodne poslední zápas. Půjdeme do toho naplno a uvidíme, k čemu to na konci bude stačit," řekl běloruský kouč Arisu Alexej Špilevskij. "Máme mladý tým, mnozí z nás hrají skupinu evropských pohárů poprvé. Postup do play-off máme ve svých rukou," doplnil švédský křídelník Leo Bengtsson.

Předpokládané sestavy:

Aris Limassol: Vaná – Yago, Brorsson, Uroševič, Caju – Mayambela, Struski, Szöke, Bengtsson – Kokorin, Šumanskij.

Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen, Sadílek, Ryneš – Birmančevič, Haraslín – Kuchta.

Slavia může proti Servette FC stvrdit premiérový triumf ve skupině, který znamená účast v osmifinále. Tabulku vede o dva body před AS Řím a případné vítězství jí bez ohledu na výsledek italského týmu v souběžném utkání vynese první místo. Červenobílí se pokusí navázat na výhru 2:0 z Ženevy ze zářijového úvodního klání. Utkání začne v 18:45.

Před dvěma týdny po obratu a gólu v nastavení loupili v Tiraspolu po výsledku 3:2 a připsali si čtvrté vítězství z pěti duelů ve skupině. Osamostatnili se v čele a jsou blízko postupu přímo do osmifinále. Tým na druhém místě začne jarní fázi o kolo dříve. Servette už jistě skončí na třetí příčce, která znamená přesun do vyřazovacích bojů v nižší Evropské konferenční lize. 

"Čekali jsme, že to do posledního kola bude souboj o lepší skóre. Teď to je jasně postavené tak, že když doma vyhrajeme, jsme první ve skupině. To bych považoval za mimořádný úspěch," řekl asistent trenéra Jaroslav Köstl, který v Tiraspolu nahradil Jindřicha Trpišovského. Hlavní kouč kvůli zlomenině nosu zůstal v Praze, ale v dalších zápasech už se na lavičku vrátil.

"Můžeme poprvé postoupit z prvního místa. Možná by nás čekal lehčí soupeř, ale to si nejsem úplně jistý. Je to velká motivace," prohlásil kapitán Jan Bořil.

Slávistům by eventuálně mohla stačit k první příčce i remíza, neboť mají o čtyři branky lepší skóre než AS a vyrovnanou vzájemnou bilanci s římským týmem. Pokud soupeř ze Serie A v souběžně hraném utkání nezdolá Tiraspol, mohou si Pražané dovolit i prohru.

Na startu skupiny vyhráli červenobílí nad Servette 2:0 a ovládli i dva vzájemné lednové zápasy v zimní přípravě. Úřadující švýcarský vicemistr se ale v poslední době dostal do formy a od začátku října neprohrál už 12 soutěžních duelů po sobě. 

"První místo v kapse ještě určitě nemáme, čeká nás Ženeva, která remizovala s AS Řím. Budeme chtít vyhrát před plným Edenem, těšíme se na to. Bude to vyvrcholení dlouhé evropské cesty," poznamenal Köstl.

Předpokládané sestavy:

Slavia Praha: Mandous – Vlček, Ogbu, Holeš – Douděra, Zafeiris, Oscar, Wallem – Van Buren, Jurečka – Chytil.

Servette FC: Frick – Cunemoto, Rouiller, Severin, Baron – Bolla, Cognat, Ondoua, Stevanovič – Bedia, Kutesa.

Plzeň uzavře doma s Astanou premiérové a mimořádně úspěšné vystoupení ve skupině Evropské konferenční ligy. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka mohou v "céčku" i pošesté zvítězit, čímž by ještě vylepšili český pohárový rekord. Utkání začne ve 21:00.

Letos začal třetí ročník Konferenční ligy, ale všech šest zápasů ve skupině dokázal vyhrát jen v minulé sezoně londýnský West Ham, který pak v pražském finále zdolal Fiorentinu 2:1. Viktoria měla už po čtvrtém kole jistý postup do osmifinále z prvního místa, přesto před dvěma týdny i ve výrazně obměněné sestavě v Tiraně udolala kosovské Ballkani 1:0.

"Šesté vítězství ve skupině pro nás není otázka života a smrti. Kádru věříme, určitě zase dojde k nějaké rotaci hráčů. Pochopitelně budeme chtít vyhrát v domácím prostředí. Kdo přijde, zase bude mít možnost ukázat svou pozici v týmu," prohlásil Koubek po nedělní ligové výhře 5:0 nad Českými Budějovicemi.

"Sestava určitě bude změněná, ve čtvrtek už budeme myslet na Olomouc (nedělní ligový zápas, pozn. red.). Bylo by hezké nad Astanou zvítězit, jde o koeficient, finanční bonus od UEFA, je to evropská scéna. Tisíc motivů," doplnil dvaasedmdesátiletý kouč.

Západočeši v tomto ročníku Konferenční ligy včetně kvalifikace ještě nenašli přemožitele a zvítězili v 10 z 11 střetnutí. V pěti domácích pohárových duelech ještě neinkasovali. S jedním obdrženým gólem mají nejlepší defenzivu v hlavní fázi soutěže.

Viktoria se při utkání s Astanou během poločasové přestávky rozloučí s dlouholetou oporou obráncem Luďkem Pernicou, který v zimě Plzeň opustí. Třiatřicetiletý stoper po dubnové operaci kolena v této sezoně ještě nenastoupil.

Předpokládané sestavy:

Viktoria Plzeň: Baier – Hejda, Hranáč, Paluska – Holík, Bucha, Traoré, Mosquera – Jirka, Vydra – Kliment.

Astana: Čondrič – Harojan, Maročkin, Tomaševič – Hovhanisjan, Kuat, Lončar, Vorogovskij – Tomasov, Darboe, Astanov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články