Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Slávisté budou hrát o postup, Jablonec o naději

Už v předposledním utkání základní skupiny si fotbalisté pražské Slavie mohou zajistit postup do jarní části Evropské ligy. Stačí jediné – na hřišti Bordeaux získat více bodů než Kodaň v druhém utkání v Petrohradu. Teoretickou šanci na postup mají i Jablonečtí. Jestli si ji ale chtějí udržet, musí bezpodmínečně na vlastní půdě porazit Rennes. Přímý přenos utkání Bordeaux – Slavia můžete sledovat od 18:30 na ČT sport a ctsport.cz, z utkání Jablonec – Rennes vám od 20:50 přineseme na webu podrobnou on-line reportáž.

Tomáš Souček ze Slavie v utkání proti Bordeaux
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: MICHAL CHWIEDUK

Slavia má po čtyřech z šesti kol skupiny sedm bodů. Na vedoucí Petrohrad ztrácí bod a před třetí Kodaní drží dvoubodový náskok. Poslední Bordeaux má dosud jen bod. Pokud Pražané neuhrají na stadionu francouzského klubu, jehož dres obléká bývalý český reprezentační záložník Jaroslav Plašil, lepší výsledek než Kodaň v Rusku, rozhodne se stejně jako před rokem až v jejich posledním zápase skupiny.

Vloni Slavia na závěr podlehla doma Astaně 0:1 a stejně jako při premiérové účasti ve skupině Evropské ligy v sezoně 2009/10 nepostoupila. Dosavadním pohárovým maximem červenobílých je účast v semifinále Poháru UEFA v roce 1996, kdy vypadli právě s Bordeaux po dvou porážkách 0:1.

"Když to vezmu zpětně, tak před začátkem skupiny bychom asi nečekali, že budeme moci postoupit už nyní. Je to blízko, ale zároveň i daleko. Poslední krok bývá vždy nejtěžší. Ale já doufám, že to dobře dopadne. V koutku duše v to všichni doufáme a přáli bychom si to," řekl obránce Ondřej Kúdela.

V úvodním vzájemném duelu v září v Edenu zvítězila Slavia na startu skupiny nad Bordeaux 1:0. V dalších třech zápasech červenobílí inkasovali jediný gól a spolu s Chelsea mají nejlepší obranu v soutěži. Od precizní defenzivy se chtějí odrazit i v Bordeaux.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia jede nečekaně do Bordeaux v plné sestavě. Coufal je robocop, smál se Houštecký

"Nechci to zakřiknout, někdy se o tom mluví a pak abychom nedostali nějaký hloupý gól. Ale zatím obrana funguje úplně na 100 procent. Je to vždy základ úspěchu, když nedostanete gól. Chceme zase hrát ten náš fotbal, hodně držet balon a navázat na předchozí výkony," řekl asistent trenéra Zdeněk Houštecký, jehož celek devět soutěžních zápasů po sobě neprohrál.

Naopak Bordeaux už sedm utkání nezvítězilo, čtyřikrát za sebou remizovalo a v posledních dvou duelech hrálo bez branek. Dvanáctý celek francouzské ligy má už jen teoretickou naději na postup, a jelikož o víkendu hraje prestižní zápas s Paris St. Germain, je možné, že trenér Eric Bedouet zamíchá sestavou. "První zápas na Slavii nám moc nevyšel. Dovedeme hrát líp, tak snad to v odvetě zvládneme lépe," uvedl Plašil.

Slávisté se musejí v Bordeaux obejít bez fanoušků, kteří mají zákaz vstupu na stadion jako trest za výtržnosti v Kodani. V hledišti budou jen čestní hosté vršovického klubu. "Atmosféra, kterou nám fanoušci vytvořili v Kodani, nám hodně pomohla. Vznikly nějaké nepříjemnosti a musíme se s tím srovnat. Právě tím, že tu teď nebudou, je to takový závazek vůči nim udělat třeba ten postup a pozvat je na Petrohrad," dodal Houštecký.

Jablonec stále má šanci na postup

Fotbalisté Jablonce sice už mají jen teoretickou šanci na postup ze skupiny Evropské ligy, v posledním domácím utkání proti Rennes ji však budou chtít udržet. To jim zajistí jen výhra a zároveň porážka Dynama Kyjev v Astaně. Také francouzské mužstvo ale nutně potřebuje zvítězit, aby mělo v posledním kole o co hrát.

"Zkusíme doma porazit Rennes a uvidíme," řekl útočník Martin Doležal. "Chceme vyhrát, stejně jako jsme chtěli vyhrát ve všech předchozích zápasech. Ale na druhé straně je soupeř, který také chce vyhrát. A má svou kvalitu," přidal trenér Petr Rada.

Oba celky se utkaly na úvod skupiny ve Francii. Pro Jablonec šlo o první zápas v hlavní fázi evropských pohárů. Přesto svedl se soupeřem vyrovnaný duel a prohrál 1:2 až po penaltě v nastavení. "Přesvědčili jsme se, jak je fotbal někdy krutý," řekl tehdy Rada.

Od té doby odehrál Jablonec vyrovnané bitvy i s Dynamem Kyjev a Astanou, s nimiž doma remizoval. V Astaně pak prohrál 1:2. S dvěma body je tak na posledním místě skupiny, přestože ani v jednom utkání nebyl výrazně horším týmem.

To Rennes se po úvodní výhře tolik nedařilo a prohrálo všechna tři zbylá utkání. V Astaně 0:2 a s Kyjevem 1:2 a 1:3. Celkem od zářijového vítězství nad Jabloncem vyhrál francouzský celek jen dva z 12 soutěžních zápasů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články