Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Slavia za hustého deště loupila v Ženevě, trefili se Masopust a Ogbu

Po Lize mistrů odstartovala i skupinová fáze Evropské ligy, do které úspěšně vstoupila Slavia. Pražané ustáli roli favoritů na stadionu ženevského Servette a v poklidném tempu zvítězili 2:0. První gól vstřelil ve 32. minutě Lukáš Masopust, konečný výsledek stanovil ve druhém poločase Igoh Ogbu.

Svěřence kouče Jindřicha Trpišovského čeká v dalším kole domácí utkání se Šeriffem Tiraspol, který ve čtvrtek na svém stadionu podlehl 1:2 AS Řím. První celek z každé skupiny projde do osmifinále, druhý se v play-off střetne o postup do stejné fáze s klubem ze třetích příček v Lize mistrů. Mužstva na třetím místě přejdou do nižší Evropské konferenční ligy.

Rotace v sestavě před šlágrem se Spartou

Trenér Trpišovský i vzhledem k nedělnímu derby se Spartou sáhl k rošádě v sestavě. Na lavičce zůstal Provod, jehož místo na levé straně zaujal debutující Rumun Dumitrescu. Poprvé v pohárech chyběl v zahajovací jedenáctce norský "režisér" Zafeiris. Na hrotu útoku nastoupil Nizozemec van Buren. 

Zhruba hodinu před výkopem se v Ženevě spustil hustý déšť a ztížené podmínky měly vliv na kombinaci obou mužstev. Vinou řady nepřesností čekalo bezmála 20 tisíc diváků až do 32. minuty na první střelu na bránu, z níž padl i úvodní gól. Po Ševčíkově centru se míč odrazil k Masopustovi a ten ho z voleje poslal nekompromisně do sítě. Třicetiletý reprezentant, jenž nastoupil na pozici pravého stopera, navázal na trefu z předkola proti Luhansku.

Krátce před pauzou skoro slavil zaplněný sektor hostujících fanoušků podruhé, táhlá Holešova rána zpoza vápna ale proletěla zhruba metr vedle tyče.

Domácí se v premiéře ve skupinové fázi evropských pohárů osmělili až po přestávce, do vyložené šance se ale nedostali. V 56. minutě neuspěl ani nejlepší střelec týmu Bedia, z nadějné pozice netrefil míč čistě. O tři minuty později naopak Zafeiris na přední tyči prodloužil Masopustův rohový kop a Ogbu hlavou nedal gólmanu Frickovi šanci. Nigerijský obránce vstřelil druhou branku za Slavii.

Hostující gólman Mandous musel poprvé zasahovat až v 69. minutě, kdy ukryl do rukavic Bellovu střelu z pravé strany. Ženevský celek se na závěrečný tlak nezmohl a na domácí půdě nevyhrál ani šestý soutěžní zápas v sezoně. V 89. minutě mohl ještě navýšit skóre střídající Jurečka, který postupoval sám na Fricka, prudkou střelou ale minul. Stejný hráč v nastavení dokonce už obešel domácího gólmana, místo zakončení ale zvolil nepřesnou přihrávku.

Slavia navázala na lednový přípravný dvojzápas v Portugalsku, kde zdolala Servette 3:0 a 1:0. Zároveň švýcarskému celku oplatila vyřazení z Poháru UEFA z roku 2001 při dosud jediném soutěžním střetnutí obou týmů (1:0 a 1:1).

Servette FC – Slavia Praha 0:2 (0:1)

Branky: 32. Masopust, 59. Ogbu. Rozhodčí: Kruašvili – Varamišvili, Pipia (všichni Gruzie) – Pskit (video, Pol.). ŽK: Severin, Rouiller, Bedia – Oscar, Dumitrescu, Provod, Mandous. Diváci: 19 783.

Servette FC: Frick – Bolla, Rouiller, Severin, Mazikou (84. Rodelin) – Stevanovič, Cognat, Douline (67. Ondoua), Kutesa (67. Guillemenot) – Antunes (81. Touati), Bedia (67. Crivelli). Trenér: Weiler.

Slavia Praha: Mandous – Masopust, Holeš, Ogbu – Tomič (72. Jurásek), Ševčík (52. Zafeiris), Oscar, Dumitrescu (87. Jurečka) – Douděra (72. Provod), Wallem – van Buren (52. Tijani). Trenér: Trpišovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články