Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Urban Challenge 2024

Slavia v EL přivítá Ajax, Plzeň má Ludogorec. Boleslav načne Konferenční ligu až v Arménii

Tři české celky uvidí fanoušci v rámci evropských pohárů. Fotbalisté Slavie nastoupí proti Ajaxu ke druhému utkání hlavní fáze Evropské ligy. Ve stejné soutěži se představí i Plzeň, která chce překvapivý bod z Frankfurtu potvrdit domácím vítězstvím na Ludogorcem Razgrad. Mladá Boleslav se až v dalekém Jerevanu utká proti týmu FC Noah v rámci ligové fáze Konferenční ligy.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
České kluby ladí poslední detaily před evropskými poháry

"Ajax je gigant, ve svém kádru má spoustu zajímavých hráčů. Pro nás pro všechny a pro lidi je to jeden z těch zápasů a soupeřů, které jsme sem chtěli dostat. Těšíme se, doma chceme zápasy zvládat," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Jeho svěřenci před týdnem v Razgradu potvrdili roli favorita a do hlavní fáze vstoupili vítězně. Po změně formátu pohárů v nové, ligové fázi Evropské ligy vytvořilo všech 36 týmů jednu společnou tabulku. Na všechny celky čeká osm zápasů s různými soupeři, prvních osm mužstev postoupí přímo do osmifinále. Kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací části.

"Věděli jsme, že proti Razgradu je to pro nás nesmírně důležité utkání, potřebovali jsme udělat body. Čeká nás obrovsky náročný program. I proto jsem rád, že jsme z Bulharska odvezli důležité vítězství a můžeme jít do dalších zápasů s klidnější hlavou," ocenil Trpišovský.

Více o Slavii v novém dílu Fotbal fokus podcastu:

"Tabulka je teď nově složená z 36 týmů, tak se bude hodně rychle měnit. Bude záležet na každém utkání a musíme jít prostě zápas od zápasu. Výhrou nad Ludogorcem jsme si postavili dobrý základ," poukázal útočník Mojmír Chytil.

Slávisté utrpěli ve 14 soutěžních zápasech sezony jedinou porážku. Nedělním hladkým vítězstvím 4:0 na stadionu Bohemians 1905 odskočili v čele domácí soutěže druhé Spartě před nadcházejícím derby o tři body. "Vzpruha to samozřejmě je, teď se ale musíme soustředit pouze na Ajax. Věřím, že když budeme hrát jako doposud, porazíme kohokoli," řekl útočník Tomáš Chorý.

Mojmír Chytil
zdroj: Reuters autor: Stoyan Nenov

Ajax v dosavadních šesti pohárových zápasech na české půdě nezvítězil, připsal si tři prohry a remízy. Aktuálně má ale stejně jako Slavia dobrou formu. Šest soutěžních zápasů za sebou neprohrál, v neděli v domácí lize zvítězil 2:0 na hřišti Waalwijku a se dvěma odloženými duely je v tabulce pátý.

"Mužstvo hraje trpělivě a dokáže si počkat na správný okamžik k útoku. Poslední výhry nás posouvají o další krok vpřed," řekl italský trenér Ajaxu Francesco Farioli, jehož svěřenci díky nejlepšímu skóre po prvním kole vedou tabulku Evropské ligy.

Pátý tým minulé sezony nizozemské nejvyšší soutěže vyrazil do Prahy bez několika zraněných hráčů. Vypadli i reprezentační útočník Wout Weghorst a zřejmě největší hvězda Jordan Henderson, kteří chyběli na dnešním dopoledním tréninku. Kouč naopak do prvního týmu poprvé povolal Jana Faberského, osmnáctiletého Poláka z juniorky.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Kinský - Holeš, Zima, Bořil - Douděra, Prebsl, Oscar, Diouf - Jurásek, Lingr - Chytil.

Ajax: Pasveer - Rensch, Šutalo, Baas, Hato - Hlynsson, Van den Boomen, Taylor - Rasmussen, Brobbey, Godts.

Plzeň před týdnem nečekaně remizovala ve Frankfurtu 3:3 a překvapivý bod chce potvrdit domácím vítězstvím na Ludogorcem Razgrad, které by zvýšilo její šance na postup. Bulharský šampion na úvod ligové fáze prohrál doma se Slavií 0:2 a v Doosan areně ho povede nový trenér Igor Jovičevič. Ludogorec v roce 2016 vyřadil Plzeň v kvalifikaci Ligy mistrů, tentokrát je ale favoritem Viktoria.

"Remíza ve Frankfurtu byla určitě skvělým výsledkem, ale teď je potřeba na ni navázat doma. Čeká nás těžký soupeř, ale na zápas se hodně těšíme a budeme chtít s podporou fanoušků uspět," řekl ofenzivní univerzál Pavel Šulc, jenž ve Frankfurtu jednou skóroval.

Viktoria po nečekaném výsledku z Německa o víkendu jen remizovala s Mladou Boleslaví 1:1, v domácí lize podruhé za sebou nezvítězila a na vedoucí Slavii ztrácí po devíti duelech z třetího místa už sedm bodů.

Miroslav Koubek
zdroj: Reuters autor: Jennifer Lorenzini

Západočeši vyhráli jediný z posledních pěti soutěžních zápasů, před soubojem s Ludogorcem se ale mohou opřít o skvělou pohárovou bilanci. V soutěžích UEFA nenašli přemožitele v základní době už 21 utkání a doma v nich desetkrát po sobě neprohráli a neinkasovali.

"Zregenerovali jsme a chystáme se na Ludogorec. Víme, že vyměnili trenéra. Dostanou nový impulz, bude to nepříjemný soupeř. Musíme se maximálně připravit a pokusit se to zvládnout," řekl jeden z plzeňských kapitánů Lukáš Kalvach.

Ludogorec po porážce se Slavií sáhl k trenérské změně. Dočasného kouče Zahariho Sirakova vystřídal Chorvat Jovičevič, jenž v minulosti vedl Dinamo Záhřeb či Šachtar Doněck. Jeho noví svěřenci o víkendu zvítězili v bulharské lize na stadionu Botevu Vraca 2:0 a se zápasem k dobru se dělí o vedení v tabulce.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Plzeň se chystá na Razgrad v EL

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Jedlička - Dweh, Markovič, Jemelka - Kopic, Červ, Kalvach, Havel - Šulc - Vašulín, Adu.

Razgrad: Bonmann - Witry, Kurtulus, Verdon, Son - Pedro Naressi, Piotrowski - Caio Vidal, Duah, Rick - Rwan.

Fotbalisté Mladé Boleslavi se vracejí do hlavní soutěže evropského poháru po 17 letech, jejich soupeře čeká premiéra. Arménský Noah postupoval od prvního předkola a na své cestě zdolal i favorizované soupeře AEK Atény a Ružomberok.

"Je to trochu neznámá, zápasy jdou navíc rychle po sobě a nemůžeme koukat moc dopředu. Máme ale dost času se na Noah připravit," uvedl mladoboleslavský kouč Andreas Brännström po nedělní ligové remíze 1:1 v Plzni. "Proti Viktorii jsme předvedli mnohem organizovanější výkon než v předchozích zápasech. Přesně takhle musíme hrát v evropských pohárech, zejména venku," přidal švédský trenér.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Mladá Boleslav zahájí Konferenční ligu v Arménii proti Noahu

Jerevanský klub byl založen teprve v roce 2017 a během krátké existence skončil v arménské lize třikrát na druhé příčce. Portugalský trenér Rui Mota se na hřišti spoléhá především na své krajany a Brazilce, v mužstvu jsou i další cizinci. Domácích fotbalistů nastupuje minimum.

"Osobně s arménským fotbalem zkušenosti nemám. Musíme se co nejlépe nachystat, abychom zápas s neznámým soupeřem zvládli. V takovém případě je hlavně potřeba hrát a plnit úkoly, jak si přeje trenér. Posuzovat naše ambice a soupeřovu sílu nechci, každý tým, který se prokouše kvalifikačními předkoly, musí mít kvalitu," podotkl kapitán Marek Matějovský.

Předpokládané sestavy:

Noah: Čančarevič - Ferreira, Muradjan, Silva, Thórarinsson - Sangaré, Gamboš - Cinari, Manveljan, Pinson - Gregório.

M. Boleslav: Trmal - Donát, Suchý, Králik - Kostka, Vydra, Sakala, Fulnek - Kušej, Ladra - Jawo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články