Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Slavia si za pohárové tažení vysloužila finanční injekci přes 400 milionů korun

Klubové pohárové maximum sice vyrovnat nedokázali, přesto si fotbalisté Slavie zaslouží za postup do čtvrtfinále Evropské ligy uznání a respekt. Účinkováním v pohárech si navíc vydělali v přepočtu zhruba 390 milionů korun. Další peníze inkasuje český šampion za marketingová práva a přehoupne se proto přes hranici 400 milionů korun.

Nejvyšší částku inkasovala Slavia hned v začátku sezony, za vypadnutí v závěrečném předkole Ligy mistrů s dánským Midtjyllandem jí totiž připadl fixní kompenzační bonus pět milionů eur (129,7 milionu korun). Za případný postup do skupinové fáze prestižní soutěže UEFA uděluje štědrou odměnu 15,25 milionu eur (396 milionů korun).

Pražané přešli do základní skupiny Evropské ligy a za účast v ní dostali 2,92 milionu eur (75,7 milionu korun). Za každou ze čtyř výher si vydělali 570 tisíc eur, což je dohromady v přepočtu 59,1 milionu korun. Konečné druhé místo ve skupině českému šampionovi vyneslo 500 tisíc eur (13 milionů korun) stejně jako účast ve vyřazovací fázi.

Postupem přes Leicester na úvod jarní části slávisté vydělali 1,1 milionu eur (28,5 milionu korun), vyřazením Rangers dalších 1,5 milionu eur (38,9 milionu korun). Pokud by dokázali přejít i přes Arsenal, s nímž ve čtvrteční domácí odvetě čtvrtfinále prohráli 0:4, získali by za účast mezi nejlepším kvartetem dalších 2,4 milionu eur (62,3 milionu korun).

Téměř 30 milionů korun pak Slavia dostane v hodnocení klubového koeficientu za posledních deset let. Celková částka se dělí na jednotlivé akcie, v Evropské lize má jeden díl hodnotu 71 430 eur. Slavia si připsala šestnáctinásobek. Do celkové částky ještě přibude příjem z marketingových práv.

Utkání Sparta Praha - AC Milán
zdroj: REUTERS

Další české týmy v této pohárové sezoně svými výdělky za Slavií výrazně zaostaly. Sparta získala zhruba 6,6 milionu eur (170 milionů korun), Liberec jako třetí ze zástupců v základní skupině Evropské ligy asi 5,6 milionu korun (145 milionů korun). Slovan sice uhrál více bodů než Letenští, ale dostal výrazně méně za desetiletý koeficient.

Český finanční rekord za jednu sezonu drží Plzeň, která v ročníku 2018/19 díky účasti ve skupině Ligy mistrů vydělala v součtu přibližně 800 milionů korun.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články