Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Slavia se může výhrou nad Kodaní přiblížit k postupu, Jablonec věří proti Astaně aspoň v bod

Jeden večer, dva české kluby v Evropské lize, velká touha po vítězství. Zatímco na Slavii čeká doma v Edenu po dvou týdnech opět Kodaň, fotbalisté Jablonce museli cestovat až do daleké Astany. Pokud sešívaní dokážou zopakovat venkovní výhru 1:0 z úvodního vzájemného duelu, výrazně se přiblíží k vysněnému postupu do jarní fáze. To svěřenci kouče Petra Rady věří minimálně v remízu. Utkání Slavia - Kodaň sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz živě od 20:45. Zápas Astana - Jablonec bude sledovat web ctsport.cz v podrobné textové on-line reportáži už od 16:50.

Hráči Slavie se snaží zastavit Dame N'Doyeho z Kodaně
zdroj: REUTERS autor: Ritzau Scanpix

"Je to velmi důležitý zápas, potřebujeme uspět. Pokud se to povede, budeme pak v úžasné pozici do dalších zápasů. Bude to ale těžký zápas, myslím, že hodně podobný jako u nich v Kodani," řekl slávistický záložník Tomáš Souček.

Lídr české ligy na úvod skupiny porazil Bordeaux 1:0, pak stejným poměrem prohrál v Petrohradu a minule si připsal výhru v Kodani. Na postupovém druhém místě ztrácejí slávisté bod na Petrohrad a mají dvoubodový náskok před Kodaní. Poslední Bordeaux je bez bodu.

"Po polovině skupiny máme šest bodů, a to jsme hráli dvakrát venku. Myslím, že to je slušný počin. Jsme na půli cesty, strašně teď bude záviset na odvetě s Kodaní. Ty dvojzápasy a čtvrté kolo obecně vždy hodně rozhodnou," prohlásil trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

Poslední utkání Slavie na Spartě rozebírá nový díl Fotbal fokus podcastu:

Slávisté, kteří v neděli zachránili v derby na Spartě remízu 2:2, věří, že se vrátí k předchozím lepším výkonům. Doma však v pohárech poslední roky nezáří a v Edenu vyhráli jen dva ze sedmi zápasů ve skupině Evropské ligy.

Kodani se naopak venku v pohárech daří. V pěti utkáních na hřištích soupeřů v této sezoně Evropské ligy neprohrála a zaznamenala tam i svou jedinou výhru ve skupině (v Bordeaux 2:1). Lídr dánské ligy, kterému i v odvetě se Slavií bude chybět kvůli dlouhodobému zranění bývalý obránce červenobílých Michael Lüftner, tak boj o postup nevzdává.

"Slavia je spolu se Zenitem ve výhodné pozici a my jsme z hlediska postupu ve velmi složité situaci. Čeká nás teď hodně těžký zápas na Slavii, která je favoritem na postup. Na druhou stranu mít čtyři body po třech zápasech ve skupině není špatné, uvidíme, co se stane ve zbylých třech utkáních," uvedl kouč Kodaně Stale Solbakken.

Slávisté stále zápolí s rozsáhlou marodkou, na kterou do konce sezony přibyl se zraněním kolena útočník Stanislav Tecl. Z derby si odnesli zdravotní problémy obránci Vladimír Coufal s Ondřejem Kúdelou a záložník Josef Hušbauer. Nad jejich startem tak visí otazník.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Kolář - Bořil, Deli, Ngadeu, Zelený - Souček - Stoch, Baluta, Traoré, Zmrhal - Olayinka.

Kodaň: Andersen - Ankersen, Papagiannopulos, Bjelland, Bengtsson - Skov, Zeca, Greguš, Falk Jensen - Sotiriu, N'Doye.

Jablonec jakožto nováček hlavní fáze soutěže je po polovině základní skupiny s dvěma body poslední a ve čtvrtém utkání na hřišti lídra tabulky Astany potřebuje bodovat, nejlépe zvítězit. Hosté se však budou muset na půdě čerstvého kazašského mistra vyrovnat s umělým trávníkem i pětihodinovým časovým posunem.

Při své premiéře Severočeši ve skupině pohárů nejprve prohráli gólem v poslední minutě v Rennes 1:2 a pak si připsal dvě domácí remízy 2:2 s Dynamem Kyjev a 1:1 s Astanou. V odvetě už by potřebovali naplno bodovat, případná porážka by postupové vyhlídky hodně vzdálila.

"Nevím, zda je to zlomový zápas, ale kdyby se nám podařilo vyhrát, byla by skupina ještě více zamotaná, než je. Kdybychom uhráli aspoň nějaký bod, byli bychom spokojeni," řekl jablonecký útočník Martin Doležal.

Jablonec ani v jednom utkání herně nezklamal. "Tenhle zápas je něco jiného. Náročný přesun, časový posun, umělá tráva, teploty na nule. Je tam těch faktorů více. Soupeř je z těch, s kterými jsme hráli, zatím asi nejkvalitnější. Jsou na tom velmi dobře pohybově, umělá tráva pro ně může být velkou výhodou. Uvidíme, ale doufám, že to zvládneme," řekl kouč Petr Rada.

"Samozřejmě každý plný bodový zisk může hrát ve skupině velkou roli, ale teď je ještě brzy spekulovat na tři body. Budeme se prostě snažit hrát aktivně tak, jako hrajeme v posledních zápasech," dodal Rada, jehož celek se naladil ligovou výhrou 6:2 na Dukle.

Strach z přechodu na umělou trávu, na níž Astana domácí zápasy ve třicetitisícové aréně se zatahovací střechou hraje, jablonečtí nemají. "Jelikož my v Jablonci jsme od půlky listopadu skoro furt na umělce, myslím, že ji máme osahanou. Navíc jsme na ní v pondělí měli trénink, takže myslím, že to až takový problém nebude," uvedl Doležal.

Astana vloni ve skupině Evropské ligy remizovala doma se Slavií 1:1 a v Edenu pak v posledním utkání zvítězila 1:0, čímž si zajistila postup. Rada od tehdejšího kouče červenobílých a nynějšího trenéra reprezentace Jaroslava Šilhavého informace nevyzvídal.

"Neprobírali jsme to, zůstali jsme u našeho rozboru a informací z prvního zápasu. Astana už má zajištěný titul, takže v některých posledních zápasech už nechali odpočívat některé hráče. Ligu už mají hotovou, takže asi bude větší počet diváků," přemítal Rada, jemuž budou chybět zranění záložníci Lukáš Masopust s Rafaelem Acostou. Do hry by se tak mohl dostat Ukrajinec Eduard Sobol, který v dresu Slavie zažil oba loňské zápasy s Astanou.

Předpokládané sestavy:

Astana: Erič - Rukavina, Postnikov, Aničič, Zajnutdinov - Tomasov, Kleinheisler, Majevskij, Henrique - Almeida, Kabananga.

Jablonec: Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Jovovič, Trávník, Považanec, Sobol - Doležal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články