Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Slavia mašíruje Evropou. Český fotbal posunula na 13. místo v koeficientu UEFA

Postup pražské Slavie do osmifinále Evropské ligy po vítězství 4:1 v Genku zajistil českým klubům skok na 13. příčku v žebříčku národních koeficientů UEFA. Umístění v elitní patnáctce, které znamená i pro sezonu 2020/21 pět týmů v pohárech a dva zástupce v Lize mistrů, už je jisté.

Fotbalisté Slavie Praha se radují z gólu v Genku
zdroj: REUTERS autor: Francois Lenoir

V průběhu podzimu přitom hrozilo, že český fotbal bude mít za dva roky jen čtyři zástupce v evropských pohárech. Od prosince se však situace zcela otočila. Nejprve se tuzemské kluby vyšvihly před Švýcarsko i Dánsko a nyní také před Řecko.

Už nemohou skončit hůře než na čtrnáctém místě. Ještě se před ně v případě velkého úspěchu Dinama Záhřeb, přemožitele Plzně, může dostat Chorvatsko. Ztrácí nicméně celý jeden bod. Dinamo by tak muselo uhrát v další fázi soutěže o dvě vítězství a jednu remízu více než Slavia.

"Je to rozhodně dobré pro celý český fotbal. Přitáhne to mnohem víc fanoušků a i ostatní mužstva v Evropě se dozví o českých klubech a české lize. A pokud i nějací hráči ze zahraničí přijdou do ligy, mohlo by to zvednout kvalitu," řekl záložník Slavie Alex Král, který přispěl k důležitému vítězství Slavie.

I bez něj by ovšem tuzemský fotbal zůstal v patnáctce, neboť Curych jako poslední švýcarský zástupce vypadl s favorizovanou Neapolí po prohrách 1:3 a 0:2 a nevylepšil své zemi koeficient. Výhra Slavie přispěla hlavně k posunu před Řecko, jehož poslední zástupce Olympiakos vypadl s Dynamem Kyjev.

Česko má stále výraznou ztrátu 6,75 bodu na desátou příčku Turecka, která jako poslední zaručuje přímou účast v Lize mistrů. A téměř tři body na Rakousko na jedenáctém místě. To také teoreticky může přinést přímý postup do Ligy mistrů, jak se to stalo Plzni v této sezoně. Na vylepšení umístění by Slavia mohla pomýšlet jen v případě postupu do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články