Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia dobývala obranu Legie, ale ze střelecké převahy vytěžila jen remízu

Lekci z produktivity uštědřil Slavii polský zástupce v závěrečném předkole Evropské ligy. Hostující Legia Varšava v prvním utkání vstřelila v Edenu ze dvou střel na branku dva góly a nakonec uhrála remízu 2:2. Pražané museli vždy dotahovat, když na Baha navázal ještě do přestávky Masopust. Víc už ale sešívaní z celkových 17 střel (z toho šesti na branku) nepřidali. Odveta se hraje za týden v Polsku.

Utkání Slavia Praha – Legia Varšava
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Ze základní sestavy Legie těsně před výkopem vypadl český reprezentační útočník Tomáš Pekhart, který se zranil při rozcvičce. Pokud Pražané polského šampiona vyřadí, získají za účast ve skupině prémii 3,63 milionu eur (92,3 milionu korun).

V případě vypadnutí čeká na červenobílé nově vzniklá Evropská konferenční liga, za start v ní by inkasovali 2,92 milionu eur (74,3 milionu korun). Slávisté dvakrát za poslední tři sezony došli v Evropské lize až do čtvrtfinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia Praha – Legia Varšava

"Výkon nebyl špatný, ale s výsledkem nejsem spokojen. Soupeř měl dvě střely na bránu a po našich velkých chybách dal dva góly. My za ty tři zápasy v letošní kvalifikaci měli šancí nespočet, bohužel jsme jich moc neproměnili. Snad v odvetě neuděláme žádnou chybu a bude to stačit," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

V základní sestavě Slavie scházel útočník Kuchta, který začal jen mezi náhradníky a na hrotu ofenzivy nastoupila jedna z letních posil Schranz. Stejně jako v odvetě 3. předkola Ligy mistrů nasadil kouč Pražanů Trpišovský na stopera jinak defenzivního záložníka Holeše a ve středu pole opět dostal šanci Hromada. Odchovanec Slavie Pekhart po zranění na předzápasové rozcvičce nebyl ani na lavičce.

Pekhart se zranil ještě před zápasem

Útočník Legie Varšava Tomáš Pekhart přišel na poslední chvíli o start kvůli nešťastnému zranění od spoluhráče. Levý obránce Filip Mladenovič mu při rozcvičce před utkáním v Edenu šlápl na nohu a trenér Czeslaw Michniewicz musel těsně před výkopem udělat změnu v základní sestavě. Kouč Legie zatím netuší, jak vážně je dvaatřicetiletý český reprezentant zraněn.

Červenobílí zahrozili jako první, Simova hlavička z hranice malého vápna šla v 10. minutě těsně mimo. Ve 20. minutě otevřeli skóre hosté. Na nákop od Nawrockého si naběhl Emreli a těsně zpoza vápna přeloboval brankáře Koláře, který nejistě vyběhl. "Stala se chyba, nebyli jsme zajištění a balon nás přeletěl. Zatím jsem to viděl jen v reálu, neviděl jsem zpětné záběry," řekl Trpišovský.

Slávisté srovnali ve 33. minutě. Masopust rozehrál rohový kop po zemi do vápna a nabíhající Bah s pomocí brankové konstrukce překonal Boruce. "Bylo to tak napůl nacvičené. Měli jsme to trochu jinak sehrané. Pak jsem tam viděl Alexe, že je úplně volný, a on to nádherně trefil," řekl Masopust.

Hned za tři minuty ale vítěz posledních dvou sezon polské ligy znovu vedl. Pravý bek Juranovič dostal ve středu pole plno volného prostoru, potáhl míč a pak dalekonosnou ranou k tyči zaskočil Koláře. "Po vyrovnávacím gólu jsme nedali šanci a vzápětí jsme z druhé střely Legie na branku zase prohrávali. Nechytli jsme se s Juranovičem," litoval Trpišovský.

Favorit ale do přestávky znovu vyrovnal. Stanciu ještě ve velké šanci za obranou zamířil mimo, ale ve třetí minutě nastavení se po levé straně protáhl Traoré a z druhé vlny nabíhající Masopust bez problémů trefil branku. "Ibra to nádherně udělal, ještě protihráče krásně zasekl. Bylo to jak v minulém zápase, ve kterém jsem to taky dostal předložené," uvedl Masopust, jenž skóroval i v domácí odvetě s Ferencvárosem.

Po změně stran výrazně ubylo šancí. Slávisté sice byli mírně aktivnější, ale k velkým šancím se dostávali těžko. Během druhé půle se zranil dnešní kapitán Pražanů Masopust a nahradil ho sedmnáctiletý mladík Samek, jenž debutoval v evropských pohárech.

První větší možnost druhé půle měl až v 77. minutě Stanciu, v nadějné pozici ale pálil jen slabě do Boruce. Následně skončila tečovaná střela střídajícího Lingra těsně mimo tyče. Když se v 82. minutě neprosadil ani další čerstvý hráč Tecl, Legia, která do 4. předkola Evropské ligy stejně jako Pražané přešla po vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů, už remízu udržela. Slavii bude v odvetě chybět univerzál Oscar, jenž dostal v předkolech třetí žlutou kartu, znamenající jednozápasový trest.

Úvodní utkání 4. předkola Evropské ligy:

Slavia Praha - Legia Varšava 2:2 (2:2)

Branky: 33. Bah, 45.+3 Masopust - 20. Emreli, 37. Juranovič. Rozhodčí: Zwayer - Foltyn, Dietz (všichni Něm.). ŽK: Oscar, Traoré - Rose, Luquinhas. Diváci: 14.543.

Sestavy:

Slavia: Kolář - Bah, Holeš, Zima, Oscar - Traoré, Hromada (46. Kuchta) - Masopust (67. Samek), Stanciu (82. Tecl), Sima (61. Ekpai) - Schranz (61. Lingr). Trenér: Trpišovský.

Legia: Boruc - Juranovič, Rose (46. Holownia), Wieteska, Nawrocki, Mladenovič - Skibicki (46. Rosolek), Martins, Lopes (46. Josué), Luquinhas - Emreli. Trenér: Michniewicz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články