Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skvělý vstup Slavie do Evropské ligy, z Razgradu veze výhru

České kluby pokračují na evropské scéně ve zdařilých výsledcích. Po vítězném vstupu do Ligy mistrů ze strany Sparty vyhrála na úvod Evropské ligy také Slavia. Sešívaní porazili v 1. kole Ludogorec Razgrad 2:0 po brankách Matěje Juráska a Mojmíra Chytila. Plzeň, třetí ze čtyř českých zástupců v pohárové Evropě, vstoupí do Evropské ligy ve čtvrtek na půdě Frankfurtu, Mladou Boleslav čeká duel v Konferenční lize až počátkem října.

Matěj Jurásek
zdroj: Reuters autor: Stoyan Nenov

Slávisté přešli do Evropské ligy po neúspěšném boji o Ligu mistrů. Na úvod se postarali o první vítězství českého týmu na bulharské půdě v pohárech. V dosavadních osmi zápasech se to žádnému českému mužstvu nepodařilo. Slavia ukončila Ludogorci sérii osmi utkání bez porážky. Červenobílí utrpěli ve 13 soutěžních zápasech v sezoně jedinou prohru.

"Zvládli jsme náročný zápas. Za výhrou je velká práce celého týmu, hlavně obránců. Domácí hráli trochu jinak, než jsme čekali, proto jsme zareagovali změnou rozestavení. S ohledem na další těžké zápasy je úvodní výhra zvenku velice cenná," řekl trenér Jindřich Trpišovský stanici Nova Sport.

Po změně formátu pohárů v hlavní fázi všech 36 týmů vytvořilo jednu společnou tabulku. Na všechny celky Evropské ligy čeká osm zápasů s různými soupeři, prvních osm mužstev postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací fáze. Slavia v dalším utkání 3. října přivítá Ajax Amsterdam, Ludogorec nastoupí na stadionu druhého českého účastníka soutěže Plzně.

Domácí v úvodu utkání naznačili své ofenzivní schopnosti, Rickova rána prolétla kolem pravé tyče Kinského branky. Hosté se po oboustranně vlažnějším začátku postupně osmělili a v 37. minutě otevřeli skóre. Chorý využil nedorozumění v obraně soupeře a posunul míč do šestnáctky na Juráska. Jednadvacetiletý český reprezentant si na malém vápně připravil míč na levačku a kolem hlavy brankáře jej tvrdou střelou poslal pod břevno.

"Jsem moc rád, že jsem nastoupil v základní sestavě, doufal jsem v to. Evropské liga mi sedí víc než česká, soubojová. Věděli jsme, že dozadu to soupeři moc nevoní. Dokázali jsme toho využít. Můj první gól padl po jejich chybě v defenzivě. Nejprve jsem myslel, že vystřelím pravačkou, ale pak jsem si dal míč na levačku a propálil brankáře," uvedl Jurásek.

Druhý poločas patřil Slavii. Dioufa ještě v obrovské šanci vychytal brankář Padt, z následného rohu už ovšem udeřilo. Rohového kopu se ujal Provod a po jeho přesném centru Chytil levačkou poslal míč do sítě. V další obrovské šanci se po jeho přihrávce ocitl dobíhající Lingr, ale Padt jeho přízemní střelu vykopl.

Pražané už si výhru jistým výkonem pohlídali. "Hráči se vydali ze všech sil, podali vynikající běžecký výkon. Naším fyzickým pojetím jsme přece jen otupili jejich ofenzivní kvality. Věděli jsme, že otevřený zápas bude Matěji Juráskovi vyhovovat, jeho nasazení nám vyšlo. Uvedl se nejen gólem, ale také pracovitým výkonem," poukázal Trpišovský.

"Razgrad měl velkou sílu dopředu. Prvních deset, patnáct minut jsme si moc nevěděli rady. V obraně jsme tedy přešli na čtyřku a pak už jim nedali žádnou šanci. Cením si, jak jsme to zvládli," řekl obránce David Zima. "Hrálo se na těžkém terénu, na domácích bylo už kolem 70. minuty znát, jak jsou unavení a neměli síly na zvrat. Atmosféra tu byla jako za covidu, takže nic nového. Zachránili ji naši fanoušci, jsme šťastní za výhru, se kterou se vracíme domů," uvedl.

1. kolo fotbalové Evropské ligy:

Ludogorec Razgrad – Slavia Praha 0:2 (0:1)

Branky: 37. Jurásek, 65. Chytil. Rozhodčí: Brisard – Auger, Drouet – Wattellier (video, všichni Fr.). ŽK: Pedro Naressi, Caio Vidal – Chorý, Diouf, Bořil.

Razgrad: Padt – Witry, Verdon, Almeida, Son – Pedro Naressi (66. Čočev), Cruz, Piotrowski (74. Duarte) – Caio Vidal (74. Marcus), Duah (66. Camara), Rick (83. Rusev). Trenér: Sirakov.

Slavia: Kinský – Holeš, Zima, Bořil – Wallem, Oscar, Zafeiris (81. Prebsl), Diouf (74. Zmrzlý) – Jurásek (60. Lingr), Provod (81. Michez) – Chorý (60. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články