Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Simův sprint z Táborska do sestavy kola EL. Neměl dobrý první dotek, říká jeho bývalý kouč

Přírodní úkaz, nad nímž zůstává i zkušeným fotbalistům a trenérům rozum stát, se jmenuje Abdallah Sima. Mladík ze Senegalu, jenž se před několika týdny poprvé objevil v dresu Slavie a ochutnal první ligu, byl nyní společně s libereckým stoperem Tarasem Kačarabou z Ukrajiny vybrán do ideální sestavy posledního kola Evropské ligy. A chvála na něj míří odevšad.

Abdallah Sima
zdroj: ČTK/AP

Do červenobílého království v pražském Edenu přišel z druholigového Táborska. Kde jej ani ne před rokem viděl poprvé na tréninku kouč tamního týmu Miloslav Brožek. Ale nenapadlo jej, jak rychle a daleko se tenhle sengalský talent dostane. Talent mu nescházel a Brožek připouští, že vedl i nadanější fotbalisty. Jenže pro Simu hovoří ideální kombinace důležitých vlastností.

"Především je pracovitý a dokáže se rychle adaptovat. Rychle si zvykl v Táborsku, přizpůsobil se hned první lize i Evropské lize," řekl Simův bývalý trenér.

Dodal, že další Simovou předností jsou charakter a skromnost. "Přišel a za chvíli začala první vlna koronaviru. Jako tým jsme navrhli, že budeme pomáhat jako dobrovolníci s různými službami. Abdallah hned nabízel, že půjde s námi," uvedl Brožek.

Senegalský útočník přišel do Táborska z akademie francouzského klubu Evian. Vydržel pár měsíců a už si jej vyhlédla Slavia. "V Evian byl rok, předtím působil v afrických týmech. Ale rychle zvládl přechod do Francie, pak i do střední Evropy," řekl Brožek.

Podle něj měl Sima před časem trochu problémy v technice míče. "Neměl ideální první kontakt s balonem," uvedl trenér. Ale zároveň dodal, proč měl právě v této činnosti potíže. "Je vysoký, má dlouhé nohy i ruce. Trochu ještě vázla koordinace pohybů. Ale jakmile víc vyspěl, hned ten nedostatek odstranil. A bylo to opět díky tomu, že na sobě chtěl pracovat a pracoval," sdělil Brožek.

Sima prý dokáže bleskově vyhodnotit každou situaci a vybere nejlepší řešení. "A je úplně jedno, jaký soupeř proti němu stojí. Uměl to u nás v Táborsku, dokázal to v lize i v Evropské lize. To je výjimečná přednost," řekl Brožek.

Trenér Táborska s hráči z ciziny pracuje už dlouho. Má zkušenosti s fotbalisty z Afriky i Jižní Ameriky. Brožek připouští, že někdy musí mít fotbalista i trochu štěstí, aby prorazil. "Kdyby Abdellah zůstal v Evian, byla by podle mě hodně malá pravděpodobnost, že přímo odtamtud půjde do první francouzské ligy natož do klubu, který hraje evropské poháry. Ale přes Českou republiku se může dostat do opravdu silného evropského klubu," uvedl Brožek.

Devatenáctiletý fotbalista nastartoval kariéru jako ferrari – v posledních šesti zápasech Slavie dal vždycky gól. A trenér Jindřich Trpišovský, který je známý tím, že umí z každého fotbalisty dostat to nejlepší, co v něm je, žasne: "Ani neumím říct, co dělá špatně, co neumí nebo kde se musí zlepšit, protože je to komplexní hráč," říká.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články