Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sigma může narazit na nizozemský Alkmaar, Sparta na dánské Bröndby

Do Nizozemska, nebo do Kazachstánu povede cesta fotbalistů Sigmy Olomouc ve třetím předkole Evropské ligy. Los v Nyonu jim totiž za soupeře určil lepšího z dvojice AZ Alkmaar - Kajrat Almaty. Sparta Praha, kterou čeká už ve čtvrtek úvodní duel druhého předkola v srbské Subotici, se může v případě postupu těšit na Bröndby Kodaň. První zápasy jsou na programu 9. srpna, odvety 16. srpna. Česká mužstva budou začínat doma.

Utkání Sparta - Olomouc
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Soustředíme se teď na to, abychom postoupili přes Suboticu, ale los dalšího předkola jsme samozřejmě sledovali. Je to soupeř, kterého známe a pokud proti němu opravdu nastoupíme, budeme mít dostatek informací z probíhající dánské ligy. Mají za sebou dvě ligová utkání, jedno vítězství a jeden nerozhodný výsledek. Rozhodně by to byl velmi kvalitní soupeř," řekl trenér Sparty Pavel Hapal.

Olomouc nebyla nasazená, a tak jí hrozilo, že dostane například trojnásobného šampiona Sevillu. Nakonec si zahraje buď s kazašským vicemistrem, za kterého hraje bývalá ruská hvězda Andrej Aršavin, nebo s Alkmaarem. Ten v minulé sezoně skončil v Eredivisie třetí i díky íránskému kanonýrovi Alírezovi Džahánbachšovi, jenž byl nejlepším střelcem soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavii čeká v 3. předkole Ligy mistrů Dynamo Kyjev

"Myslím, že přijatelnější by byl Alkmaar. Odpadlo by dlouhé cestování a nečekal by nás zápas na umělce," řekl kapitán Sigmy Michal Vepřek. "Nechtěl jsem, abychom dostali Sevillu nebo Steauu (FCSB, pozn. autora), to jsou přece jen hodně silné týmy. Přál jsem si nějakého soupeře, přes kterého bychom mohli jít dál. A to se docela splnilo," dodal.

V Alkmaaru působí i český útočník Mihálik, jenž si ale v únoru přetrhl vazy v koleně a na případný souboj s hanáckým týmem ještě nebude připraven.

I v kádru potenciálního soupeře pražské Sparty je česká stopa: v posledních dvou sezonách v mužstvu Bröndby působil reprezentační útočník Jan Kliment, ale v létě se vrátil z hostování do Stuttgartu. Odešli i dva nejlepší hráči týmu - finský kanonýr Teemu Pukki do Norwiche a záložník Christian Nörgaard do Fiorentiny.

Dánský vicemistr naposledy hrál základní skupinu v pohárové Evropě v roce 2005, kdy postoupil do Poháru UEFA. Od té doby hrál kodaňský klub 3. předkolo sedmkrát a čtyřikrát prošel do závěrečného 4. předkola, ve kterém ale vždy skončil.

To Kajrat se pouze jednou dostal přes 2. předkolo, a to v roce 2015. Naopak Alkmaar byl za posledních čtrnáct let devětkrát v základní skupině Evropské ligy či Poháru UEFA a jednou v Lize mistrů. Pouze v roce 2012 z předkol nepostoupil.

Los 3. předkola fotbalové Evropské ligy (první zápasy 9. srpna, odvety 16. srpna):

Mistrovská část: Ludogorec Razgrad (Bulh.)/Videoton Székesfehérvár (Maď.) - Zrinjski Mostar (Bosna)/Valletta (Malta), Legia Varšava/Trnava - F91 Dudelange (Luc.)/KF Drita (Kos.), Sutjeska Nikšič (Č. Hora)/Alaškert (Arm.) - Kluž/Malmö, Olimpija Lublaň/Crusaders (Sev. Ir.) - BATE Borisov/HJK Helsinky, Škendija (Mak.)/Šeriff Tiraspol (Mold.) - FC Santa Coloma (And.)/Valur Reykjavík, Cork City (Ir.) - Celtic Glasgow/Rosenborg Trondheim, Spartaks Jürmala (Lot.)/SP La Fiorita (San Mar.) - CZ Bělehrad/Süduva Marijampole (Lit.), The New Saints (Wal.)/Lincoln FC (Gibr.) - Astana/Midtjylland, Dinamo Záhřeb/Hapoel Beer Ševa (Izr.) - APOEL Nikósie/Flora Tallinn, Torpedo Kutaisi (Gruz.)/Víkingur Göta (Faer. ostr.) - Karabach.

Nemistrovská část: Spartak Subotica/Sparta Praha - Bröndby Kodaň, Olomouc - Kajrat Almaty/AZ Alkmaar, Tobol Kostanaj/Pjunik Jerevan - Maccabi Tel Aviv/Radnički Niš, Dunajská Streda/Dinamo Minsk - Zenit Petrohrad, Ajax Amsterodam/Sturm Štýrský Hradec - Dundalk/AEK Larnaka, St. Gallen/Sarpsborg (Nor.) - HNK Rijeka, Istanbul Basaksehir - Aberdeen/Burnley, Luhansk - Braga, Hapoel Haifa/Hafnarfjördur - Atalanta Bergamo/FK Sarajevo, Genk/Fola Esch (Luc.) - Soligorsk/Lech Poznaň, Viitorul Constanta/Vitesse Arnhem - PAOK Soluň/Basilej, Nordsjaelland/AIK Stockholm - Partizan Bělehrad/Trakai, Hibernian/Asteras Tripolis - Molde/Laci, Hajduk Split/Slavia Sofia - Rudar Velenje/FCSB (Rum.), FC Sevilla/Újpest - Žalgiris Vilnius/Vaduz, Balzan (Malta)/Slovan Bratislava - Rapid Vídeň, Djurgaarden (Švéd.)/Mariupol - Ventspils/Bordeaux, CSKA Sofia/Admira Wacker Mödling - Stjarnan/FC Kodaň, Olympiakos Pireus - Lucern, Osijek/Glasgow Rangers - Čikchura Sačchere (Gruz.)/Maribor, Górnik Zabrze/Trenčín - Feyenoord Rotterdam, Jagiellonia Bialystok/Rio Ave - Gent, Ufa/Domžale - Honvéd Budapešť/Progrés Niederkorn (Luc.), B36 Tórshavn/Besiktas Istanbul - LASK Linec/Lilleström, Željezničar Sarajevo/Apollon Limassol - Dinamo Brest/Atromitos (Řec.), Lipsko/Häcken - Craiova.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články