Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sevilla? Superfavorit. Jílka čeká obrovská výzva, Vepřeka hráčský vrchol

Vrchol kariéry? V případě řady olomouckých hráčů i trenéra Václava Jílka se o tom dá jistě bez vtipů hovořit. Ve 4. předkole Evropské ligy povede svůj tým do boje proti Seville, kterou řadí mezi deset nejlepších týmů na světě. I když Jílek připouští, že španělský celek v podstatě nemá slabinu a bude superfavoritem na postup, zároveň věří, že hráči Sigmy budou schopni hvězdy soupeře alespoň potrápit. Přímý přenos utkání Olomouc – Sevilla sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz ve čtvrtek od 18:40.

Trenér Olomouce Václav Jílek
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Teď neřeším výsledek, ale chci, abychom předvedli výborný výkon a odehráli s nimi dobrý zápas. Pokud se to povede, tak nebudu smutný z případného výsledku. Ale samozřejmě bychom rádi doma uhráli výsledek, aby odveta byla zajímavá. Hráči by pak dostali velkou dávku adrenalinu," řekl Jílek.

Při rozboru soupeře viděl čtyři zápasy Sevilly v této sezoně a tým trenéra Pabla Machína na něj udělal velký dojem. "Je to skvělé mužstvo a fantastičtí hráči. Reprezentanti, mezi kterými je obrovská konkurence, protože tým je hrozně vyrovnaný. Ve čtyřech zápasech se protočilo 21 hráčů bez rozdílu kvality. Hrají systém 3-4-3 s obrovskou elasticitou hry, agresivitou a kvalitou, mají skvělou organizaci hry, strašně rychlou přechodovou fázi a výborný presink," popisoval Jílek své dojmy.

Jestli někoho dobře zná z týmu Sevilly, tak je to brankář Tomáš Vaclík, se kterým se potkal během společného působení ve Spartě. "Nevolali jsme si, ale určitě spolu prohodíme pár slov, protože máme na sebe jen pozitivní vzpomínky. Náš trenér brankářů Tomáš Lovásik pak dá hráčům o Tomášovi nějaké informace, co by na něj mohlo platit," prohlásil Jílek.

Právě ve Spartě jako asistent zažil například zápas na Chelsea, ale čtvrteční utkání považuje za svůj vrchol. "Byl jsem účastníkem velkých zápasů jako asistent na Spartě, teď mám ale jinou zodpovědnost za mužstvo. I pro mě je to top zápas a výzva připravit tým na kvalitu, se kterou se potkáme," uvedl dvaačtyřicetiletý kouč.

Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu i o současné hře Olomouce:

Trenér Olomouce Václav Jílek:

"Sevilla je superfavorit, ale nemyslím si, že by to byli nepřemožitelní lidé. Jsou z masa a kostí stejně jako naši hráči. Takže zkusíme něco vymyslet a uvidíme, na co to bude stačit. Budeme se snažit najít alespoň nějaké skulinky, pokud nějaké vůbec mají. Něco jsme si ukázali, abychom se s nimi mohli konfrontovat a pokusili se je potrápit."

Strašákem by pro něj mohlo být, že v pondělí Sigma sehrála hodně špatný zápas s Ostravou, které podlehla 1:4 po velkých chybách v defenzivě. "Pro mě jsou to neslučitelné zápasy. Nemyslím si, že to funguje tak, že bychom měli dostat od Sevilly osm branek, když jsme dostali čtyři od Ostravy," pronesl Jílek.

Kapitán Michal Vepřek věří, že tým vysoká porážka probudí a že proti pětinásobnému vítězi Evropské ligy nemá Sigma co ztratit, jelikož hůř než s Ostravou už hrát nemůže. "To byl hodně špatný výkon a dělali jsme dětinské chyby. Rozbor zápasu byl intenzivnější než obvykle. Ukázali jsme si chyby a nesmíme je opakovat. Strach určitě nemám," prohlásil.

I pro něj jde o životní duel. "Je to vrchol, stejně jako by byl asi pro každého hráče v české lize. Potkáme se s jedním z nejlepších týmů na světě, takže je to svátek pro všechny. Když jsme je teď sledovali na videu, tak pokoukání to bylo krásné. Uvidíme, jak to bude vypadat na hřišti," dodal Vepřek, který byl za svůj poslední výkon koučem dost kritizován.

Fotbalisté Sigmy slaví gól Martina Sladkého ve 3. předkole Evropské ligy
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Ačkoli Olomouc za poslední měsíc hrála v lize jak s mistrovskou Plzní, tak s vicemistrem Slavií, Jílek si nemyslí, že by šlo o duely, které by Sigmu mohly připravit na čtvrteční zápas. "Dovolím si tvrdit, že v těchto zápasech jsme byli fotbalovější než soupeř, byť tomu neodpovídají výsledky," řekl Jílek.

Komplikací pro něj je fakt, že zřejmě nebude moci využít nejzkušenějšího hráče týmu Václava Pilaře, který podobné zápasy zažil v Lize mistrů za Plzeň. Po zdravotní stránce stále není stoprocentní. "Pro tento zápas by byl ohromně platný. Zkušenostmi, sebevědomím a řešením situací. Ale do rizika nepůjdeme, protože máme před sebou důležité zápasy v lize, ve kterých ho budeme potřebovat," uvedl Jílek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články