Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

SESTŘIHY: Leverkusen vyřadil West Ham a je v semifinále EL, Liverpool na zázrak nedosáhl

Fenomenální tažení Leverkusenu napříč soutěžemi pokračuje. Fotbalisté Bayeru po zisku německého titulu remizovali v odvetě Evropské ligy 1:1 na stadionu West Hamu a v součtu s úvodním vítězstvím 2:0 prošli do semifinále. K postupu přispěli i v základní sestavě hrající brankář Matěj Kovář a útočník Patrik Schick. V další fázi je čeká AS Řím, který v italském derby po výhře 1:0 venku zdolal AC Milán i doma, konkrétně 2:1.

Emoce fotbalistů Leverkusenu po postupu do semifinále EL
zdroj: REUTERS

Bergamo proti favorizovanému Liverpoolu navzdory domácí porážce 0:1 udrželo náskok díky triumfu 3:0 ze stadionu soupeře. V semifinále si zahraje s Marseille, která vyřadila po penaltovém rozstřelu Benficu Lisabon.

Leverkusen nastoupil k prvnímu zápasu po nedělním zisku premiérového titulu v Bundeslize, na Olympijském stadionu v Londýně ale nezačal dobře. Ve 13. minutě se Antonio dostal ve vápně k centru dřív než brankář Kovář a hlavou prodloužil míč do sítě.

Hammers byli lepším týmem a trenér Alonso zareagoval dvojitým poločasovým střídáním, které znamenalo konec v utkání pro Schicka. Ve druhé půli se hra vyrovnala a domácí celek na další gól znamenající prodloužení nedosáhl. Naopak v 89. minutě srovnal tečovanou střelou Frimpong a Leverkusen neprohrál ani 44. soutěžní utkání v sezoně, čímž v rámci pěti elitních evropských lig překonal rekord Juventusu z ročníku 2011/12.

West Ham proto nenapodobí předloňskou semifinálovou účast v Evropské lize ani loňský triumf v Konferenční lize, naopak Bayer je v semifinále EL podruhé za sebou. 

Salahova penalta k postupu Reds nestačila

Liverpool se ujal v Bergamu vedení už v 7. minutě díky Salahově penaltě, další branky už ale nepřidal. Posledním anglickým pohárovým zástupcem tak zůstává Aston Villa v Konferenční lize. Atalanta je v semifinále evropského poháru po 36 letech a teprve podruhé v historii.

AS Řím v souboji dvou týmů, které se v průběhu soutěže utkaly s pražskou Slavií, vedl už v 22. minutě 2:0. Nejprve Mancini dorazil Pellegriniho střelu do tyče a navázal na svou trefu z úvodního duelu. Následně zvýšil přesným obstřelem Dybala. V 31. minutě dostal červenou kartu Celik za skluz na Leaa, domácí ale náskok i v oslabení udrželi. Až v závěru dokázal snížit Gabbia.

Římané si zahrají semifinále evropského poháru počtvrté v řadě. Loni došli v Evropské lize až do finále, před dvěma lety ovládli Konferenční ligu.

Marseille doma smazala ztrátu 1:2 z úvodního duelu v 79. minutě po Moumbagnově gólové hlavičce. Stav 1:0 vydržel přes prodloužení až do penaltového rozstřelu. Za Benficu neuspěli v první sérii Di María a ve čtvrté Antonio Silva, Marseille tak stačily k vítězství pouze tři úspěšné pokusy.

Semifinálová utkání jsou na programu 2. a 9. května.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:

AS Řím – AC Milán 2:1 (2:0)
Branky: 12. Mancini, 22. Dybala – 85. Gabbia. ČK: 31. Celik (AS Řím). První zápas: 1:0, postoupil AS Řím.

Bergamo – Liverpool 0:1 (0:1)
Branka: 7. Salah z pen. První zápas: 3:0, postoupilo Bergamo.

West Ham – Leverkusen 1:1 (1:0)
Branky: 13. Antonio – 89. Frimpong. První zápas: 0:2, postoupil Leverkusen.

Marseille – Benfica Lisabon 1:0 po prodl. (0:0, 1:0), na pen. 3:2
Branka: 79. Moumbagna. Penaltu proměnili: Correa, Kondogbia, Balerdi – Kökcü, Otamendi. Neproměnili: Di María, A. Silva (oba Benfica). První zápas: 1:2, postoupila Marseille.

Semifinále (první zápasy 2. května, odvety 9. května):
Marseille – Bergamo, AS Řím – Leverkusen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články