Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Rozloučí se Čech triumfem v Evropské lize a pomůže Spartě? Arsenal se v Baku střetne s Chelsea

Tečku za veleúspěšnou fotbalovou kariérou udělá dnes večer brankář Petr Čech. Ve finále Evropské ligy se v dresu Arsenalu postaví "své" Chelsea. Finále druhé nejprestižnější soutěže starého kontinentu bude mimo jiné zajímat i pražskou Spartu, kterou by případné vítězství "Gunners" posunulo do základní skupiny příštího ročníku. Přímý přenos utkání Arsenal - Chelsea sledujte od 20:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Petr Čech
zdroj: REUTERS autor: John Sibley

Pro Čecha bude zápas speciální, protože v Chelsea strávil jedenáct let a získal s ní 15 trofejí včetně poháru pro vítěze Ligy mistrů v roce 2012. Podle spekulací britských médií se má navíc po letním ukončení profesionální kariéry stát sportovním ředitelem "Blues".

"Byla by to výborná tečka: získat pohár s Arsenalem, dostat ho do Ligy mistrů a navíc zajistit Spartě přímé místo v Evropské lize. Tři mouchy jednou ranou. Pro Spartu a celý český fotbal by to bylo jedině dobře," řekl Čech.

Pikantnost souboje s Chelsea si uvědomuje. "Dostat se v posledním střetnutí do finále evropského poháru a hrát proti klubu, ve kterém jsem dlouho působil, vyhrál s ním všechny možné trofeje a lámal rekordy, to je trochu hříčka osudu."

Finále Evropské ligy rozebral i nový díl Fotbal fokus podcastu: (41:52 – 1:02:20)

Protože Arsenal skončil v tabulce anglické ligy až pátý, je pro něj triumf v Evropské lize poslední šancí, jak se dostat do příštího ročníku Champions League. Chelsea už má díky třetímu místu účast ve skupině elitní soutěže jistou.

"Když hrajete finále, nezáleží na tom, jestli je to Liga mistrů, Evropská liga nebo Ligový pohár. Prostě chcete zvítězit, přivézt trofej domů a oslavit to," uvedl záložník Chelsea Eden Hazard. Kapitána belgické reprezentace zřejmě čeká rozlučka před očekávaným přestupem do Realu Madrid.

Nejisté je i setrvání trenéra "Blues" Maurizia Sarriho. Šedesátiletý Ital, který se může stát nejstarším vítězem Evropské ligy, však odmítl, že by jeho budoucnost závisela na výsledku středečního finále.

"Pokud to tak je, chci okamžitě odejít. Nebylo by správné, kdyby o desetiměsíční práci rozhodlo 90 minut. Rád bych zůstal v Chelsea, kde mám ještě dva roky smlouvu. Vedení mi po finále řekne, jestli je se mnou spokojené, nebo ne. Teď nejsem v kontaktu s jinými kluby," prohlásil rezolutně Sarri, o jehož služby údajně usiluje Juventus.

V této sezoně Premier League Chelsea nad Arsenalem doma zvítězila 3:2 a venku prohrála 0:2. V evropských pohárech se londýnští konkurenti utkali jen ve čtvrtfinále LM v roce 2004, kdy "Blues" postoupili po domácí remíze 1:1 a venkovní výhře 2:1.

Arsenal má ovšem na lavičce experta na Evropskou ligu, protože trenér Unai Emery dovedl Sevillu k rekordním třem triumfům za sebou v letech 2014 až 2016. "Pokaždé je to jiné a nové, teď to chci dokázat s Arsenalem. Někdy jsou zkušenosti důležité, ale rozhodující je pokaždé správně připravit vaše hráče na soupeře. Chceme vyhrát a postoupit do Ligy mistrů," konstatoval Emery.

Finále bez fanoušků a bez Mchitarjana

Evropská fotbalová unie UEFA byla hodně kritizována za to, že dějištěm letošního finále zvolila Baku. Oba kluby dostaly pro své příznivce k dispozici pouze šest tisíc lístků, přestože kapacita Olympijského stadionu v Baku je téměř 70 tisíc míst. Arsenal a Chelsea kvůli komplikované dopravě prodaly jen zhruba polovinu z přidělených vstupenek. Kvůli obavám o bezpečnost navíc s "Gunners" neodcestoval arménský záložník Henrik Mchitarjan, jehož země má s Ázerbájdžánem napjaté vztahy kvůli konfliktu o Náhorní Karabach.

Premiéru v soutěži si odbude videorozhodčí.

Předpokládané sestavy:

Chelsea: Kepa - Alonso, Luiz, Christensen, Azpilicueta - Jorginho, Kovačič, Barkley - Hazard, Pedro, Giroud.

Arsenal: Čech - Monreal, Koscielny, Sokratis - Kolašinac, Xhaka, Torreira, Maitland-Niles - Özil - Lacazette, Aubameyang.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články