Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Proti Šachťaru nám pomůžou zkušenosti z utkání s Barcelonou, zní z Plzně

Plzeň - Fotbalisté Plzně se shodují, že jejich soupeř v Evropské lize Šachtar Doněck praktikuje podobný styl fotbalu jako slavná Barcelona. Věří, že zkušenost s hrou katalánského týmu ze vzájemného zápasu před dvěma lety jim může pomoci a že proti silnému Šachtaru potvrdí dobré výsledky z konfrontace s předními evropskými týmy. "Je to tým na úrovni soupeřů, které tu u nás hrály na podzim. Určitě jejich hra budí respekt, ale když zahrajeme na hranici našich možností, tak máme šanci," věří plzeňský kapitán Pavel Horváth.

Trenér Viktorie Plzeň Dušah Uhrin (vlevo) a kapitán západočeského týmu Pavel Horváth
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Šachtar se v útoku spoléhá zejména na velmi dobře technicky vybavené Brazilce, což mu umožňuje hrát kombinační hru. "Nejblíže má jejich styl hry k Barceloně," řekl záložník Milan Petržela. "Hrají hodně kombinační fotbal, hodně krátkých přihrávek s velkým pohybem. Takový ten uspávací fotbal ze strany na stranu a pak překvapí rychlou kolmicí do šance. Na to si musíme dát pozor," varoval.

Podobně soupeře vnímá i levý bek David Limberský. "Vepředu si to rychle ťukají na krátké přihrávky, trochu jako Barcelona. Přirovnat se to dá i ke hře CSKA Moskva. Rusové také měli vepředu technické cizince a vzadu Ukrajince, takže to mají rozdělené podobně, ale Šachtar je ještě trochu kvalitnější," řekl Limberský, který se spoluhráči v prosinci CSKA Moskva porazil 2:1.

Plzeňští fotbalisté již dokázali v Evropské lize porazit Atlético Madrid, Neapol, v Lize mistrů zase CSKA Moskva, remizovat s AC Milán, proto věří, že potrápí i aktuálně patnáctý tým v žebříčku UEFA.

Ideální by bylo uhrát výsledek bez inkasované branky. "Chtěli bychom neinkasovat a pokud možno nějaký gól vstřelit. Takže jakýkoli výsledek bez inkasovaného gólu by byl dobrý," řekl Petržela.

Obránce Plzně David Limberský:"Věřím, že když jsme dokázali konkurovat jiným silným týmům, tak to půjde i proti nim. Vzadu mají okénka, proto musíme po zisku míče rychle do útoku. Mají vysoké obránce, tak bychom je mohli potrestat z brejku."

Viktoriáni si rovněž myslí, že soupeře nijak neovlivní události z Kyjeva, kde dochází ke krvavým protestům proti vládě. "Sice to vnímáme a oni určitě také, ale jsou takoví profesionálové, že to nebudou řešit a budou se soustředit jen na zápas," myslí si Limberský. Doněcku se podle informací plzeňského klubu velké konflikty vyhnuly.

Trenér Uhrin se Šachťarem ještě neprohrál

"S trenérem Šachtaru Mirceem Lucescem se znám osobně. Hráli jsme proti sobě dvakrát v přípravě a ještě jsem neprohrál. Loni jsme porazili s Dinamem Tbilisi Šachtar 1:0 a v době, kdy jsem působil v Temešváru, jsme spolu remizovali 1:1," vzpomíná trenér Plzně Dušan Uhrin.

Čtvrteční zápas hodně řešil i se svým otcem, který získal s českou reprezentací stříbro na mistrovství Evropy 1996. "Bavíme se o tom každý den, protože on Lucesca také dobře zná. Nemohu prozradit, co mi poradil, ale věřím, že mi to pomůže," sdělil Uhrin, který však otcovu podporu v hledišti mít nebude. "Nepřijede, protože je ještě nervóznější než já," dodal šestačtyřicetiletý kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se připravuje na Šachťar Doněck
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články