Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pro Liberec a Jablonec začíná boj o Evropskou ligu, v cestě stojí Riteriai a Dunajská Streda

Po nešťastném vyřazení Plzně ve 2. předkole Ligy mistrů zahájí misi na pohárové scéně také fotbalisté Liberce a Jablonce. Obě severočeská mužstva čeká zápas 2. předkola Evropské ligy venku, konkrétně v Litvě a na Slovensku. Slovan bude na umělé trávě ve Vilniusu čelit od 18:00 FK Riteriai, Jablonec si zahraje od 20:45 s Dunajskou Stredou. Přímé přenosy obou utkání sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jakub Hromada se spoluhráči
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Kvůli koronavirové krizi se hraje kvalifikace bez diváků a až na 4. předkolo LM jen na jeden zápas. Riteriai je v šestičlenné litevské lize poslední a v pohárech ještě nikdy nepřešel přes 3. předkolo. To Slovan je mnohem úspěšnější. V pohárech sice hraje poprvé od sezony 2016/17, ale tři z posledních čtyř účastí v kvalifikaci EL proměnil v postup až do skupinové fáze.

V 1. předkole Riterai vyřadil Derry City po vítězství 3:2 v prodloužení. "Pohár je vždy specifický, zvlášť když je to na jedno utkání. Ale buďme rádi, že se vůbec hraje," řekl liberecký trenér Pavel Hoftych.

"V Trnavě jsem zažil opačnou roli, byli jsme naopak outsiderem a pak jsme postoupili třeba přes Legii Varšava. Stát se může cokoliv, domácí budou chtít postoupit, ale my se jednoznačně chceme porvat o to, abychom byli v dalším kole," dodal.

Šance českých klubů v evropských pohárech rozebral Fotbal fokus podcast (1:15:33 - 1:29:19:

Riteriai hraje domácí střetnutí na umělé trávě a na svém stadionu neprohrál ani jeden z 11 duelů evropských pohárů. "Jsou na umělku zvyklí, což je jejich výhoda. Ale naštěstí současná generace hráčů už je schopna umělku akceptovat, někteří na tom i vyrostli. Rozdíl je trošku v odskoku míče, dva dny jsme proto na umělce trénovali," přiblížil Hoftych.

Litevský tým byl založen teprve v roce 2005. Nejprve nesl název FK Trakai, loni se pak přestěhoval do Vilniusu. Jeho maximem jsou dvě druhá místa z let 2015 až 2016.

"Jejich liga měla poslední dvě kola odložená, v Riteriai působí hodně fyzicky dobře vybavených hráčů. Určitě budou zvyklí hrát tvrdě a důrazně. Nebezpečný je však každý soupeř. Jde i o to, co mu dovolíte," podotkl Hoftych.

Slovan se naladil víkendovou výhrou 2:0 v Českých Budějovicích a zvítězil ve dvou z dosavadních tří kol české ligy. "Můžeme tak jít do zápasu v klidu a se sebevědomím. Ten tým je poslední, bude se hrát na umělce, nemusí to být všechno ideální. Ale nás nic jiného než postup nezajímá," doplnil útočník Michael Rabušic.

Pokud Slovan postoupí, ve 3. předkole si zahraje s vítězem klání Bačka Topola – FCSB. Na cestě do skupinové fáze by pak musel zvládnout ještě 4. předkolo.

Jablonec chce napravit loňskou pohárovou sezonu

V Jablonci věří, že si povedou lépe než loni, kdy vypadli hned ve 2. předkole s outsiderem Pjunikem Jerevan. Z kvalifikace ještě nikdy nepostoupili, předloni prošli do skupiny rovnou bez nutnosti hrát předkola. "Budeme se prát o to, abychom postoupili a nedopadli tak jako minule," prohlásil kapitán Tomáš Hübschman.

Dunajská Streda je podle bookmakerů mírným favoritem. Nikdy v historii sice ještě nehrála základní skupinu pohárů a v předchozích dvou ročnících Evropské ligy skončila ve 2. předkole, v nové sezoně však vyhrála všech sedm soutěžních duelů. V 1. předkole zvítězila na půdě islandského Hafnarfjörduru 2:0.

Tým sídlící v městě u maďarských hranic má německého trenéra Bernda Storcka a v ideální základní sestavě pouze jediného Slováka. Kapitána dělá maďarský reprezentant Zsolt Kalmár, mezi opory patří i jediný Čech v kádru brankář Martin Jedlička. Speciální měření sil čeká na Slováka Andreje Fábryho, který přišel do klubu právě z Jablonce.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec i Jablonec vyhlíží zápasy EL

"Mají silného majitele, vybudovali nový areál, krásný stadion. Takže určitě nelžou prognózy, že chtějí bojovat se Slovanem Bratislava o titul. Je to trošku nečitelné, mají hodně cizinců. Z 11 hráčů základu jich je 9, jeden Slovák a Jedlička v bráně. Nějaké informace máme a musíme se dobře připravit," konstatoval kouč Petr Rada.

"Proti Dunajské Stredě jsem několikrát hrál, ale jejich kádr se značně obměnil. Celkově tam začali pracovat trochu jinak, udělali tréninkové centrum, opravdu krásné. Je vidět, že se klub chce posouvat nahoru jak ve slovenské lize, tak časem i v pohárech," upozornil bek či záložník Jakub Podaný, který působil ve Slovanu Bratislava.

Dunajská Streda vede bez ztráty bodu slovenskou ligu, úvod sezony však vyšel i Jablonci, jenž má ze tří kol nejvyšší soutěže sedm bodů. "Odehráli o pár duelů víc než my. Mají tam dravé kluky i ty, které známe z české ligy. Myslím, že ten zápas ale bude hlavně o nás. Když budeme hrát dobře a to, na co máme, splníme cíl a postoupíme," mínil Podaný.

V případě vítězství by Jablonec ve 3. předkole znovu čekal venkovní střetnutí a rakouský soupeř LASK Linec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články