Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Prázdno na Letné. Bude to divné, Sparta to ale chce zvládnout i bez fanoušků, věří Sáček

Jako první český tým v samostatné historii si fotbalisté Sparty vyzkoušejí, jaké je to hrát domácí zápas v evropských pohárech před (téměř) prázdným hledištěm. V úvodním duelu 3. předkola Evropské ligy proti Trabzonsporu totiž mají kvůli trestu z minulé sezony uzavřený stadion. Svěřenci Václava Jílka nicméně věří, že se s nevýhodou vyrovnají. Přímý přenos utkání Sparta - Trabzonspor sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 17:50.

"Pro mě je to smutná věc hrát takovýhle velmi důležitý zápas bez fanoušků. Ještě v kontextu toho, jak skvěle a v jakém počtu nás i přes nepovedený start podporují. Je mi to líto," řekl trenér Jílek.

"Z pohledu komunikace budou pokyny slyšet líp, k hráčům to dojde líp než v bouřlivé atmosféře. Beru to ale jako velkou nevýhodu. Fotbal stejně jako každá jiná sportovní hra, která se hraje pro lidi, je o emocích. Emoce vám dokážou velmi dobře nastartovat diváci. Tohle nám bude chybět. Ale uděláme maximum, abychom se s tímhle handicapem vyrovnali a naopak to třeba využili i ve svůj prospěch," dodal Jílek.

Sparta těsně před kvalifikací EL posílila. Pomůže jí to? Fotbal fokus podcast:

České kluby už měly několikrát zavřenou část stadionu. UEFA v minulosti takto potrestala Spartu, naposledy na jaře ve čtvrtfinále Evropské ligy se zase Slavia nemohla proti Chelsea opřít o podporu severní tribuny, kde sídlí "kotel" nejvěrnějších fanoušků. Před prázdným stadionem však tuzemští zástupci ještě domácí zápas v pohárech nehráli.

"Bude to jiné, divné. Tempo hry to asi neovlivní, my máme obrovskou motivaci a půjdeme do toho naplno. Půjde lépe slyšet pokyny, Turci nebudou rozumět. Samozřejmě je škoda, že nás fanoušci nepoženou dopředu, ale chceme to zvládnout i bez nich. Dobrý výkon nebo případné vítězství budou hlavně pro ně," uvedl obránce či záložník Michal Sáček.

"Nikdy jsem nezažil, jaké to je hrát před prázdným stadionem. Samozřejmě v přípravě v zahraničí se hraje občas bez lidí, slyšet bylo každé slovo. Ale to je něco jiného. Tady to bude jiné, vlastně nevím, co od toho čekat," konstatoval záložník Michal Trávník.

Michal Sáček
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Striktně omezený počet diváků se přesto do hlediště dostane. Každý z klubů má k dispozici 20 VIP vstupenek, Trabzonspor pak dostal od Sparty dalších 200 lístků první kategorie, což je v pohárech tradice. Dále na stadionu budou už jen pořadatelská služba, složky zajišťující bezpečnost a novináři. Velkoplošnou projekci klub pro fanoušky nechystá, podle neoficiálních zpráv se někteří příznivci shromáždí před stadionem.

Sparta pyká za rasistické projevy fanoušků při loňském venkovním utkání 2. předkola proti Spartaku Subotica, neboť šlo o opakované napomínání. V domácí odvetě navíc část příznivců v druhém poločase vtrhla na trávník po gólu srbského týmu, který mu vynesl postup. V české lize hrála Sparta doma dvakrát před prázdným hledištěm v sezoně 2012/13.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta se chystá na zavřený stadion proti Trabzonu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články