Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Praha má problém s rasismem. Školáci bučeli na černé hráče, postěžoval si Kamarův právník

Glen Kamara na utkání Evropské ligy na půdě Sparty nebude vzpomínat rád. Jeho Rangers prohráli 0:1 a sám obdržel červenou kartu. Po střetnutí se ale ozval jeho právní zástupce Aamer Anwar, který zkritizoval dětské fanoušky za to, že bučeli na finského reprezentanta při každém kontaktu s balónem. Anwar navíc prohlásil, že v jeho očích se bučelo na všechny černé hráče a Praha má dle něj problém s rasismem.

Je nám líto, video expirovalo.
Rangers obviňují české dětské fandy z rasismu, Sparta se brání

Sparta měla pro duel zavřený stadion kvůli rasistickému chování části příznivců směrem k záložníkovi Monaka Aurélienu Tchouaménimu v srpnovém utkání předkola Ligy mistrů. Díky výjimce mohlo na stadion 10.879 dětí ve věku od šesti do 14 let s doprovodem. Sparta zápas vyhrála 1:0, Kamara duel po dvou žlutých kartách nedohrál.

Skotská média si už během zápasu všimla toho, že každý kontakt finského reprezentanta s míčem vyvolal z hlediště bučení. Kamara, jehož rodina pochází ze Sierry Leone, v jarním osmifinále Evropské ligy obvinil obránce Slavie Ondřej Kúdelu z rasismu a UEFA českého reprezentanta potrestala na 10 zápasů včetně mistrovství Evropy. Kamarovi, který po utkání v Glasgow v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

"Když jsem slyšel o zavření stadionu Sparty Praha, doufal jsem, že Glen a další černí hráči nebudou čelit urážkám a rasismu a budou prostě moci hrát fotbal," uvedl krátce po zápase Anwar v prohlášení, které cituje například server The Athletic.

"I když jejich fanoušci dostali zákaz, nebylo nic platné, že stadion byl naplněn deseti tisíci školáky. Velká část těchto dětí bučela při každém dotyku s míčem Glena a všech dalších černých hráčů Rangers. Dnešek znovu ukázal, že Praha má vážný problém s rasismem, a jako obvykle UEFA nereaguje," pokračoval skotský právník a aktivista.

"Glen a hráči Rangers ukázali svou úroveň, ale žádný hráč by neměl tomuhle čelit při své práci a na evropské úrovni," uvedl Anwar, jenž už dříve varoval skotské fanoušky před cestou na zápas, neboť jim podle něj v Praze hrozilo nebezpečí od ultras Slavie a Sparty.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články