Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Po Slavii jde na Dány i Plzeň, podzim bez pohárů už ale opakovat nechce. Bude hrát Liberec?

Teď, nebo možná až za rok. Před Viktorií Plzeň stojí každopádně velká výzva. Po bolestivém vyřazení od Alkmaaru v kvalifikaci Ligy mistrů chce postoupit alespoň do skupiny Evropské ligy. První překážkou je v rámci 3. předkola dánské Sönderjyske. A podruhé za sebou už Plzeň podzim bez pohárů opakovat nechce. Boj o Evropu čeká i Liberec, kterému by mohla hrát do karet řádící nákaza v rumunském FCSB. Přímý přenos utkání Plzeň - Sönderjyske sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 17:40.

Zdeněk Ondrášek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Plzeňští v Alkmaaru byli velmi blízko postupu do třetího předkola Ligy mistrů, které by jim současně dalo jistotu skupiny Evropské ligy. V Nizozemsku ztratili vedení v páté minutě nastavení, kdy domácí proměnili penaltu po faulu brankáře Aleše Hrušky.

V prodloužení pak AZ vstřelil další dva góly a zvítězil 3:1. Viktoria loni ještě s koučem Pavlem Vrbou v kvalifikaci Ligy mistrů nestačila na Olympiakos Pireus a v následném třetím předkole Evropské ligy vypadla s Antverpami.

"Dá se říct, že nás čeká zápas podzimu. Když ho zvládneme, tak za týden další zápas podzimu. Máme před sebou klíčových 14 dní v sezoně," uvedl plzeňský záložník Jan Kopic.

Západočeši v sobotní ligové generálce na hřišti Bohemians 1905 zvítězili 4:1. Při svém debutu skóroval reprezentační útočník a čerstvá posila z Dallasu Zdeněk Ondrášek. "Pro nás je to velmi dobrý stimul. Věřím, že ho potvrdíme v podstatném domácím zápase vítězstvím a postupem," uvedl kouč Adrián Gula, pod nímž Plzeň doma vyhrála všech 10 dosavadních soutěžních duelů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Alkmaar - Plzeň

Sönderjyske se teprve podruhé představí v evropských pohárech, kde absolvoval pouze šest utkání. Klub z města Haderslev před čtyřmi lety ve čtvrtém předkole Evropské ligy vypadl s pražskou Spartou po domácí remíze 0:0 a venkovní prohře 2:3. Zápas na Letné rozhodl vítězným gólem v 85. minutě současný plzeňský kapitán Jakub Brabec.

Dánskému mužstvu se poslední utkání před Viktorií vůbec nepovedlo a v neděli prohrálo ve Vejle 1:4. "Škoda, že nehrajeme kvalifikaci Evropské ligy doma, ale věříme, že můžeme uspět i venku. Nejedeme do Plzně jako boxovací pytel, ale s cílem vyhrát," prohlásil trenér Sönderjyske Glen Riddersholm.

Hlavním rozhodčím bude Litevec Donatas Rumšas. Postupující ve čtvrtém předkole venku změří síly s izraelskou Beer Ševou, nebo skotským Motherwellem.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň čeká bitva o podzim v Evropě

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Káčer, Kalvach, Čermák - Ba Loua, Ondrášek, Kopic.

Sönderjyske: Thomas - Kanstrup, Banggaard, Gartenmann - Bah, Albaek, Hassan, Ekani, Dal Hende - Eskesen, Jacobsen.

Absence: Alvir, Hybš (oba chybí na soupisce) - Pedersen, Simonsen (oba zranění).

Díky soupeřovým absencím se stal Liberec jasným favoritem a otevírá se před ním velká šance na postup do základní skupiny, kde byl naposledy v sezoně 2016/17. Pokud by Slovan přes oslabený FCSB postoupil, v závěrečném 4. předkole by doma přivítal vítěze duelu APOEL Nikósie - Zrinjski Mostar. Celá kvalifikace Evropské ligy se kvůli koronavirové krizi hraje jen na jedno utkání a bez diváků.

FCSB navíc kvůli výměně trávníku na svém stadionu nebude hrát v Bukurešti, ale ve městě Giurgiu poblíž hranic s Bulharskem. Tam se Liberec představil už před šesti lety, kdy prohrál s domácí Astrou 0:3 a po porážce 2:3 v domácí odvetě byl vyřazen.

"Kdyby soupeř hrál v plné sestavě, byli bychom určitě outsiderem. Ale nemyslím si, že teď jsme favoritem. Stále hrajeme na nepřátelské půdě a vím, že Rumuni dokážou soupeři znepříjemnit pobyt i tahy mimo hřiště a arogancí," uvedl trenér Liberce Pavel Hoftych, který už FCSB čelil. Ještě jako kouč Trnavy narazil na bukurešťský velkoklub ve 3. předkole v roce 2012 - slovenský tým venku zvítězil 1:0, ale doma prohrál 0:3 a vypadl.

Sport
zdroj: ČT4

FCSB čelí koronavirovým problémům od minulého týdne. Ve 2. předkole na půdě Bačky Topola nastoupil bez řady opor v improvizované sestavě a postoupil až na penalty. Divoký zápas skončil po prodloužení navzdory dvěma vyloučeným domácím hráčům rekordně vysokou remízou 6:6.

Nemocí zdecimovaný celek pak zvládl i nedělní duel rumunské ligy a nováčka Arges porazil 3:0. Hattrickem se blýskl útočník Dennis Man, který dal tři góly i Bačce Topola. "Jde o takový ronaldovský typ - levačka, hraje z křídla.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec má hrát proti FCSB, v rumunském klubu ale řádí covid

Stojí pět milionů eur, což je polovina hodnoty celého našeho týmu, společně s Florinelem Comanem jsou dražší než náš kádr. Péči mu stoprocentně věnovat budeme," řekl Hoftych, jehož tým vstoupil do kvalifikace Evropské ligy výhrou 5:1 v 2. předkole na půdě Riteriai.

Rumunský tým má momentálně k dispozici jen deset zdravých hráčů do pole včetně nečekaně uzdraveného obránce Aristidise Soiledise. Přesto věří v postup. "Procházíme obtížným obdobím, ale ti, kteří zůstali zdraví, do toho dávají naprosto vše. S Libercem to bude zápas sezony. Odevzdáme maximum a chceme postoupit," uvedl Man.

FCSB v roce 1986 vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce dnešní Ligy mistrů, úspěšná léta už má ale nejslavnější rumunský klub dávno za sebou.

V posledních dvou sezonách vypadl v pohárech v kvalifikaci a skupinu si naposledy zahrál před třemi lety, kdy se utkal mimo jiné s Plzní. Viktorii předtím vyřadil v předkole Ligy mistrů a za poslední čtyři roky přešel v pohárech i přes Spartu Praha a Mladou Boleslav.

"České týmy mají se soupeřem velmi špatnou zkušenost. Je to nechutný soupeř. Velmi kvalitní klub s bohatým majitelem, který vždy dokáže rozpočet dopumpovat a nakoupit dobré hráče. Kvalitu mají, tu měli vždy," dodal Hoftych.

Postoupí české týmy do evropských pohárů? FOTBAL FOKUS PODCAST tipuje:

Předpokládané sestavy:

FCSB: Straton - Pantea, Perianu, Soiledis, Pantiru - Ion, Simion, Tanase - Man, Petre, Horsia.

Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Hromada, Mara - Pešek, Beran, Mosquera - Hilál.

Absence: Vlad, Miron, Cristea, Briceag, Cretu, Popescu, Vina, Olaru, Pandele, Morutan, Coman, Bus, Buziuc (všichni nemoc), Tanase, Cana, Soiledis (všichni nejistý start) - nikdo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy