Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň vyzve ve 3. předkole EL Sönderjyske. Soupeře v případě postupu znají i Liberec a Jablonec

O jistotu pohárů musí po vypadnutí z kvalifikace Ligy mistrů bojovat v předkolech Evropské ligy a v tom třetím fotbalisté Plzně vyzvou dánské Sönderjyske. Zápas se odehraje na západě Čech. Potenciální soupeře znají i další čeští zástupci. Liberec v případě postupu před Riteriai vyzve lepšího z dvojice Bačka Topola - FCSB, Jablonec by za stejných podmínek jel do Lince. Duely jsou na programu 24. září a hraje se na jeden vítězný zápas bez diváků na stadionu.

Záložník Plzně Adriel D´Avila Ba Loua
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Plzeň se do kvalifikace Evropské ligy přesunula po nezdaru ve druhém předkole Ligy mistrů, kde prohrála v Alkmaaru 1:3 po prodloužení. Loni Viktoria ve třetím předkole EL vypadla s Antverpami.

Sönderjyske v minulé sezoně dánské ligy skončilo až na 11. místě, do Evropské ligy se kvalifikovalo jako vítěz domácího poháru. Tým z města Haderslev se v roce 2016 utkal v závěrečném čtvrtém předkole EL s pražskou Spartou, která postoupila do skupiny po výsledcích 0:0 a 3:2. Domácí odvetu tehdy rozhodl současný plzeňský kapitán Jakub Brabec gólem v 85. minutě.

Možný jablonecký protivník Linec v uplynulém ročníku obsadil čtvrtou příčku v rakouské lize i kvůli bodovému odpočtu za nedovolené společné tréninky v době koronavirových omezení. LASK se dostal do osmifinále Evropské ligy, ve kterém nestačil na Manchester United.

Potenciální liberecký soupeř FCSB v loňském třetím předkole EL vyřadil Mladou Boleslav. V sezoně 2017/18 se bukurešťské mužstvo hned čtyřikrát střetlo s Plzní - nejprve v kvalifikaci Ligy mistrů a poté ve skupinové fázi Evropské ligy. Jablonec i Liberec odehrají duely druhého předkola EL 17. září.

Kvůli koronavirové pandemii a nabité termínové listině se předkola pohárů letos hrají pouze na jeden zápas. Výjimkou je závěrečné play-off Ligy mistrů, kde startuje i pražská Slavia a které se uskuteční tradičním systémem doma-venku.

Z českých celků má vedle Slavie jistotu účasti ve skupině Evropské ligy také pražská Sparta, která do hlavní fáze postoupila přímo.

Los 3. předkola fotbalové Evropské ligy (hraje se na jeden zápas 24. září):

Plzeň - Sönderjyske (Dán.), LASK Linec - Dunajská Streda/Jablonec, Bačka Topola (Srb.)/FCSB (Rum.) - FK Riteriai/Liberec, FK Sarajevo - Astana/Budučnost Podgorica, Šeriff Tiraspol - Inter Club d'Escaldes (And.)/Dundalk (Ir.), Ararat-Armenia/Fola Esch (Luc.) - Celje (Slovin.), Riga FC/Tre Fiori (San Mar.) - Celtic Glasgow, Kuopio/Slovan Bratislava - Suduva (Lit.), Legia Varšava - Sileks (Sev. Mak.)/Drita (Kos.), Klaksvík (Faer. ostr.) - Connah's Quay Nomads (Wal.)/Dinamo Tbilisi, Djurgardens/Europa (Gibr.) - Kluž, Linfield (Sev. Ir.)/Floriana (Mal.) - Flora Tallinn/KR Reykjavík, Nomme Kalju (Est.)/Mura (Slovin.)/Aarhus - PSV Eindhoven, Honvéd Budapešť/Malmö - Lokomotiva Záhřeb, Sporting Lisabon - Viking Stavanger/Aberdeen, Charleroi - Suruceni (Mold.)/Partizan Bělehrad, Ventspils/Rosenborg Trondheim - Alanyaspor, Kukësi (Alb.)/Wolfsburg - Černihiv (Ukr.), Hibernians (Mal.)/MOL Fehérvár - Servette Ženeva/Remeš, Teuta (Alb.)/Granada - Lokomotiv Tbilisi/Dynamo Moskva, Rijeka - Aris Soluň/Kovalivka (Ukr.), St. Gallen - AEK Atény, Shamrock Rovers/AC Milán - Bodö Glimt (Nor.)/Žalgiris Vilnius, Botosani (Rum.)/Škendija Tetovo (Sev. Mak.) - Lokomotiv Plovdiv/Tottenham, Bala Town (Wal.)/Standard Lutych - Vojvodina Novi Sad, Rostov - Maccabi Haifa/Željezničar Sarajevo/Kajrat Almaty, Progrés Niederkorn (Luc.)/Tilburg - Lincoln Red Imps (Gibr.)/Glasgow Rangers, OFI Kréta/Apollon Limassol - Hammarby/Lech Poznaň, Besiktas Istanbul - Borac Banja Luka (Bos.)/Rio Ave, Laci (Alb.)/Hapoel Beerševa - Coleraine (Sev. Ir.)/Motherwell, IFK Göteborg/FC Kodaň - Gliwice/Hartberg (Rak.), Osijek/FC Basilej - Anorthosis Famagusta, Neftči Baku/Galatasaray Istanbul - Renova (Sev. Mak.)/Hajduk Split, Sofia/BATE Borisov - B36 Tórshavn/The New Saints (Wal.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články