Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Plzeň vyhrála nad Neapolí i odvetu a slaví historický postup

Plzeň - Fotbalisté Plzně si v evropských pohárech poprvé v historii zahrají osmifinále. Po vítězství 3:0 v úvodním utkání 2. kola Evropské ligy v Neapoli stvrdili nečekaně suverénní postup přes favorita v odvetě ve Štruncových sadech, kterou díky brankám Jana Kovaříka a Stanislava Tecla z druhého poločasu vyhráli 2:0. V dalším kole Viktoria narazí na Fenerbahce Istanbul, které po domácí výhře 1:0 vyřadilo BATE Borisov, první zápas je na programu 7. března v Plzni.

Plzeň je teprve čtvrtým českým klubem, který prošel do osmifinále jedné ze dvou hlavních pohárových soutěží v Evropě. Zároveň překonala tuzemský rekord v zisku bodů do koeficientu UEFA během jedné sezony - 18 body pokořila dosavadní maximum Slavie (15,5) ze sezony 1995/96. Na prémiích Západočeši vydělali už zhruba 87 milionů korun.

Plzeň nastoupila ve stejné sestavě, jaká ji dovedla k nečekaně vysoké výhře v Itálii. Trenér Neapole sice šetřil klíčové hráče, do hry však poslal hodně ofenzivní jedenáctku pouze se dvěma klasickými obránci a třemi útočníky. V úvodu však byla nebezpečnější Plzeň, především dva průniky Rajtorala a jeho zpětné přihrávky. Neapol zahrozila až ve 20. minutě, ale Džamailiho střelu domácí obrana včas zablokovala. Na druhé straně mohl po Horváthově centru skórovat Bakoš, ale ve skrumáži neusměrnil míč do branky.

Italové se nevzdávali a o poločase vytáhli z lavičky opory Inlera a Cavaniho. Jenže Plzeň jejich myšlenky na obrat hned v úvodu druhé půle utnula. Darida se svou střelou brejku ještě neuspěl, ale v 51. minutě už domácí udeřili. Řezník na pravé straně uvolnil Rajtorala, jehož centr propadl až nalevo k volnému Kovaříkovi, který tvrdou střelou protlačil míč přes rukavice gólmana De Sanctise až do branky. Pro lednovou posilu z Jablonce to byl první soutěžní zásah v plzeňském dresu.

A že se zimní posilování Plzni vyplatilo, ukázal čtvrt hodiny před koncem i střídající útočník Tecl. Po brejku si zasekl míč a technickou střelou na zadní tyč navázal na svůj zásah z Neapole. Posily tak daly tři z pěti plzeňských gólů a jen tento dvojzápas vynesl více než třetinu finančních prostředků, které Plzeň za oba hráče údajně zaplatila.

Závěr utkání už byl plzeňskou exhibicí. Domácí předváděli pohledné akce, Horváth burcoval fanoušky a nakonec mohl ještě třetí gól přidat Řezník, který však zblízka napálil míč jen do břevna. Kaňkou na utkání je skutečnost, že reprezentační obránce Limberský dostal třetí žlutou kartu v soutěži a v prvním osmifinálovém duelu se Plzeň musí obejít bez něj.

Viktoria Plzeň - SSC Neapol 2:0 (0:0)

Branky: 51. Kovařík, 74. Tecl. Rozhodčí: Kassai - Eros, Ring (všichni Maď.). ŽK: Limberský, Bakoš, Darida - Behrami, Donadel, Maggio, Cavani, Gamberini. Diváci: 11 607. První zápas: 3:0, postoupila Plzeň.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Rajtoral (82. Fillo), Kolář (89. Štípek), Kovařík - Bakoš (57. Tecl). Trenér: Vrba.

Neapol: De Sanctis - Maggio, Gamberini (66. Cannavaro), Rolando, Zúniga - Donadel (46. Cavani), Džemaili, Behrami (46. Inler) - Panděv, Insigne, Calaio. Trenér: Mazzarri.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články