Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň si v předkole EL střihne dvojutkání s Kryvbasem, Baníku hrozí v KL silná Kodaň

Soupeřem fotbalistů Plzně ve 3. předkole Evropské ligy bude ukrajinský Kryvbase Kryvyj Rih. Viktoria začne dvojzápas 8. srpna venku, vzhledem k válečnému konfliktu Ukrajiny s Ruskem se ale bude hrát na neutrální půdě v některé z okolních zemí. K odvetě nastoupí Západočeši o týden později doma.

Lukáš Hejda při představování nových dresů Viktorie Plzeň
zdroj: x.com/FC Viktoria Plzeň

Los v Nyonu rozhodl také o tom, že pokud Baník Ostrava postoupí přes arménský tým Urartu, střetne se ve 3. předkole Konferenční ligy s vítězem dvojzápasu mezi dánským FC Kodaň a celkem Magpies z Gibraltaru. Mladá Boleslav by se utkala s lepším ze souboje mezi izraelským Hapoelem Beer Ševa a bulharským mužstvem Černo More Varna.

Díky příznivému vývoji v závěru minulého ročníku vstoupí Plzeň podobně jako Slavia do kvalifikace tohoto ročníku pohárů až ve 3. předkole. Na cestě do hlavní fáze Evropské ligy potřebuje zdolat dva soupeře. V případě vyřazení ve 3. předkole by Viktoria přešla do závěrečného 4. předkola Konferenční ligy, v níž v uplynulé sezoně postoupila až do čtvrtfinále.

UEFA dopoledne před losem tradičně rozdělila týmy do skupin a také Plzni zúžila výběr potenciálních soupeřů. Západočeši, kteří figurovali mezi nasazenými, měli na výběr ze čtyř variant. Mohli si například zopakovat březnové souboje se Servette Ženeva, přes který až v penaltovém rozstřelu přešli v osmifinále Konferenční ligy.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
České kluby znají soupeře v předkolech evropských pohárů

Los nakonec svěřencům trenéra Miroslava Koubka přisoudil papírově zřejmě nejvýhodnější variantu. Kryvbas totiž kvůli válečnému konfliktu Ukrajiny s Ruskem ztrácí výhodu domácího prostředí. V uplynulé sezoně domácí soutěže skončil na třetím místě se ztrátou 14 bodů na vítězný Šachtar Doněck a vyrovnal tím své maximum. Přitom teprve v ročníku 2021/22 postoupil do nejvyšší soutěže.

Sparta se může v případě neúspěchu utkat se Slovanem

Pokud by Sparta ve 2. předkole Ligy mistrů nečekaně vypadla s irským Shamrockem Rovers, přešla by do 3. předkola Evropské ligy, v němž by narazila na poraženého z duelu Celje – Slovan Bratislava.

Plzeň se s Kryvbasem utkala letos v lednu v zimní přípravě na soustředění ve Španělsku. Ukrajinského soupeře tehdy porazila s přehledem 3:0 po dvou brankách Tomáše Chorého, který v létě přestoupil do Slavie Praha, a jednom gólu Robina Hranáče.

Kryvbas dosud v soutěžích UEFA na české soupeře nenarazil, neboť je pohárově nezkušeným mužstvem. Pouze na přelomu tisíciletí si zahrál šest zápasů tehdejšího Poháru UEFA, předchůdce Evropské ligy. Na rozdíl od Plzně zatím nezasáhl do soutěžní sezony, daří se mu však v přípravě, v níž v šesti utkáních neprohrál. Porazil mimo jiné Dinamo Záhřeb.

Baníku hrozí souboj s Kodaní, Mladá Boleslav může hrát s Beer Ševou

Oba čeští zástupci v Konferenční lize rozehrají ve čtvrtek 2. předkolo. Baník přivítá arménský tým Urartu, do Mladé Boleslavi zavítá litevský Transinvest. Odvety jsou na programu 1. srpna. Na cestě do hlavní fáze soutěže by Středočeši i Slezané museli přejít přes tři protivníky.

UEFA dopoledne před losem tradičně rozdělila mužstva do skupin. Ostrava mohla dostat jednu ze šesti dvojic, rovněž nenasazená Mladá Boleslav "vybírala" z pěti dvojic.

Baníku los nakonec přisoudil papírově nejsilnějšího možného soupeře. Kodaň bude proti fotbalovému trpaslíkovi z Gibraltaru jasným favoritem, a pokud tuto pozici potvrdí, může si po roce zopakovat souboj s českým soupeřem. Loni ve 3. předkole LM vyřadila po penaltovém rozstřelu Spartu. Nakonec došla až do osmifinále poté, co postoupila z těžké skupiny s Bayernem Mnichov, Galatasarayem a Manchesterem United.

V duelu Hapoelu Beer Ševa s Černo More Varna bude mírným favoritem třetí celek uplynulého ročníku izraelské ligy, který před čtyřmi lety ve skupině EL porazil doma 3:1 pražskou Slavii. V Edenu utrpěl porážku 0:3. Ve stejné soutěži hrál v minulosti i se Spartou a Plzní. Izraelské týmy budou i v této sezoně hrát domácí utkání na neutrální půdě kvůli válečnému konfliktu mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás.

Černo More zatím na české soupeře v soutěžích UEFA nenarazil. V minulé sezoně bulharské ligy obsadil druhé místo za Ludogorcem Razgrad.

Los 3. předkola Evropské ligy (první utkání 8. srpna, odvety 15. srpna):

Mistrovská část: Celje/Slovan Bratislava - Shamrock (Ir.)/Sparta Praha, Malmö/Klaksvík - PAOK Soluň/Borac Banja Luka, Santa Coloma (And.)/Midtjylland - Bodö/Glimt/RFS Riga, Panevežys (Lit.)/Bialystok - FCSB/Maccabi Tel Aviv, APOEL Nikósie/Petrocub (Mold.) - Ferencváros Budapešť/The New Saints (Wal.), Ludogorec Razgrad/Dinamo Minsk - Lincoln Red Imps (Gibr.)/Karabach.

Hlavní část: Kryvbas Kryvyj Rih - Plzeň, Dynamo Kyjev/Partizan Bělehrad - Lugano/Fenerbahce Istanbul, Molde/Silkeborg - Kilmarnock (Skot.)/Cercle Bruggy, Panathinaikos Atény/Botev Plovdiv - Ajax Amsterodam/Vojvodina Novi Sad, Ružomberok/Trabzonspor - Wisla Krakov/Rapid Vídeň, Braga/Maccabi Petah Tikva - Servette Ženeva, Hunedoara (Rum.)/Rijeka - Šeriff Tiraspol/Elfsborg.

Los 3. předkola Konferenční ligy (první utkání 8. srpna, odvety 15. srpna):

Mistrovská část: Vikingur Reykjavík/Egnatia (Alb.) - Virtus (San Mar.)/Flora Tallinn, Differdange (Luc.)/Ordabasy (Kaz.) - Struga (Maked.)/Pjunik Jerevan, Ballkani (Kos.)/Hamrun (Malta) - Larne (Sev. Ir.), HJK Helsinky - Dinamo Batumi/Dečič (Č. Hora).

Hlavní část: Mladá Boleslav/Transinvest (Lit.) - Hapoel Beer Ševa/Černo More Varna (Bulh.), FC Kodaň/Magpies (Gibr.) - Ostrava/Urartu (Arm.), Kilmarnock (Skot.)/Cercle Bruggy - Kuopio/Tromsö, Zimbru Kišiněv/Ararat (Arm.) - Dnipro-1 (Ukr.)/Puskás Akadémia (Maď.), FC Curych/Shelbourne (Ir.) - Vitória Setúbal/Floriana (Malta), Paksi (Maď.)/AEK Larnaka - Radnički (Srb.)/Mornar (Č. Hora), Diddeleng (Luc.)/Häcken - Stjarnan (Isl.)/Paide (Est.), Maribor/Craiova - Wisla Krakov/Rapid Vídeň, St Patrick's (Ir.)/Vaduz - Maccabi Haifa/Sabah (Ázerb.), Valur (Isl.)/St. Mirren (Skot.) - Go Ahead Eagles (Niz.)/Brann (Nor.), CSKA Sofia/Budučnost Podgorica - Žalgiris Kaunas/Pafos (Kypr), Ilves Tampere/Austria Vídeň - Djurgärden/Niederkorn (Luc.), Corvinul (Rum.)/Rijeka - Milsami (Mold.)/Astana, Ružomberok/Trabzonspor - Hajduk Split/HB Tórshavn (Faer. ostr.), Noah (Arm.)/Sliema Wanderers (Malta) - AEK Atény/Inter Club d'Escaldes (And.), Auda (Lot.)/Cliftonville (Sev. Ir.) - Breidablik (Isl.)/Drita (Kos.), Iberia Tbilisi/Partizani (Alb.) - Basaksehir/La Fiorita (San Mar.), Bröndby Kodaň/Llapi (Kos.) - Legia Varšava/Caernarfon (Wal.), Braga/Maccabi Petah Tikva - Kluž/Neman Grodno (Běl.), Molde/Silkeborg - Gent/Víkingur (Faer. ostr.), Osijek/Levadia Tallinn - Zire (Ázerb.)/Dunajská Streda, St. Gallen/Tobol Kostanaj - Riga FC/Slask Vratislav, Panathinaikos/Botev Plovdiv - Zrinjski Mostar/Bravo (Slovin.), Omonoia (Kypr)/Torpedo Kutaisi (Gruz.) - Sumgait (Ázerb.)/Féhérvár (Maď.), Olimpija Lublaň/Žytomyr (Ukr.) - Šeriff Tiraspol/Elfsborg.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články